Dołączył(a): 26 lis 2009, o 21:55 Posty: 13 Lokalizacja: Kołobrzeg
Białko i zasada sodowa
Ogrzewano probówkę zawierającą roztwór białka jaja kurzego i stężony roztwór wodorotlenku sodu. Wilgotny papierek uniwersalny umieszczony u wylotu probówki przyjął barwę niebieską. dlaczego?
Jest to zadanie, które wysłała mi moja nauczycielka jako ćwiczenia do konkursu z chemii w gimnazjum. Nie za bardzo rozgryzłem to zadanie. Jedyne co mi przychodzi na myśl to jony amonowe NH4+ ale one nie maja silnego odczynu zasadowego (niebieski kolor papierka to ostatni kolor skali). Prosiłbym o niewypowiadanie się osób, które mi nie pomogą i wiedzą tyle samo co ja : ). Z góry dzięki.
_________________ Wlej wodę do kwasu, by przekonać się że teorii naprawdę warto przestrzegać.
25 gru 2010, o 16:52
raymundo
@MODERATOR
Tak, to jest amoniak. W wyniku reakcji białka z zasadą powstaje amoniak który barwi papierek na niebiesko.
Jest to jedna z reakcji którą bada się jakie pierwiastki wchodzą w skład białka- jak to na konkurs, poczytaj sobie jak wykrywa się inne pierwiastki- http://forum.vmc.org.pl/viewtopic.php?t=6428
25 gru 2010, o 17:18
Alkomik
Dołączył(a): 26 lis 2009, o 21:55 Posty: 13 Lokalizacja: Kołobrzeg
Dzięki za pomoc. Czyli jeszcze nie jest ze mną tak źle. Linka przestudiowałem i inne materiały ciągle czytam. Jeszcze raz dzięki.
_________________ Wlej wodę do kwasu, by przekonać się że teorii naprawdę warto przestrzegać.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 20 gości