Pomoc w zadaniu z inż chemicznej
Mam problem zadaniem z pomp i sieci. Chodziło o to , że tłoczą wodę i były z danych :
Hu= 15+10^5 v^2
Hu=35-4*10^5 v^2
było pytanie o to żeby z równania Bernoulliego wyliczyć:
jeśli będzie 2krotnie większa
* Wysokość
* opór.
Ma ktoś jakiś pomysł ? Wytłumaczy mi ktoś jak "krowie na granicy" proszę!
31 sty 2011, o 14:40
analityk
@MODERATOR
Napisz to gramatycznie jasno, opisz symbole, zadaj konkretne pytanie. To ułatwi ewentualną pomoc.
Pompa o charakterystyce Hu= 35- 4* 10 ^5 * V^2 (v z kropką u góry) tłoczy wodę w sieci o charakterystyce Hu= 15 + 10^5 * v^2 ( wiadomo też z kropką v) w warunkach standardowych. Korzystając z równania Bernoulliego obliczyć gdy
wysokość będzie 2 krotnie większa
opór będzie dwukrotnie większy
Więcej danych nie było podanych ;/
31 sty 2011, o 18:54
o.r.s.
Zasłużony dla forum
Dołączył(a): 6 maja 2004, o 17:24 Posty: 983 Lokalizacja: Bobrosławiec Śl.
Rozwiąż na symbolach - dla każdego z przypadków możesz zrobić obliczenia, za brakujące dane podstawiając symbole. Napisz zatem jak ma się sprawa dla h i dla h'=2h, a następnie podziel jedno przez drugie - gotowe Analogicznie dla drugiego przypadku. W razie problemów pisz, jutro powinnem mieć czas rozpisać po kolei ;P
3 lut 2011, o 23:05
Sulik
@MODERATOR
Dołączył(a): 11 cze 2006, o 21:37 Posty: 2580 Lokalizacja: Krakow
podstawowa sprawa - niby co obliczyć ?
albo ja jestem durniem, albo nie podałaś najważniejszej składowej
natomiast co do całych parametrów etc. to jeszcze przy przepływie jest ważny parametr wysokości słupa wody + na jakiej wysokości się on znajduje .
_________________ "Jak zobaczysz błysk nuklearny kucnij i zasłoń się."
4 lut 2011, o 08:03
Patrycja
Dzięki za odpowiedź , ale jakoś ogarnęłam to. Dane były wszystkie to jest najlepsze. trzeba było te dwie charakterystyki wziąć w klamrę , wstawić w odpowiednie miejsca tą dwójkę ( bo raz 2 razy większa wysokość i drugim razem 2 razy większy opór) no i rozwiązać. Durnota wielka a dziadek mnie męczył ponad godzinę z tego.
Dziękuje za odzew!
Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 2 gości