Witam. Jestem na studiach, ale napisałem tutaj bo raczej to problem na niższym poziomie (studiuję na wydziale elektrycznym więc wiedza o chemii zerowa )
Jednak muszę wykonać jedno sprawozdanie..
Na laboratorium mierzyliśmy pH wody (mineralna itp), oraz coli. Mam zmierzone pH (pH-metrem) oraz kondyktywność.
Później do szklanki wody kranowej dosypywaliśmy sól.
Dla przykładu:
Jedna łyżeczka soli- konduktywność 50,05mS,
2 łyżeczki-88,1mS,
3 łyżeczki- 115,5mS,
4 łyżeczki- 137,1mS
Teraz mam wzór:
X=f*k, mg/dm^3 NaCl
X-stężenie, k-przewodność właściwa, ηS/cm
f- współczynnik przeliczeniowy f=0.52 dla stężeń 0-100mg/dm^3 NaCl, f=0,55 dla stężeń powyżej 100mg/dm^3 NaCl.
Co to jest za wzór? w internecie widzę wszędzie inne wzory. Jakie to stężenie?
ta przewodność właściwa to jest moja konduktywność tak?
Jak mam zmierzone z pH-metru konduktywność np 50,04mS to jest na 1 metr tak?
Więc po wymnożeniu f*k wychodzi
X=500,4ηS/cm*0,52≈260 .. Ale czego? Ma wyjść mg/dm^3 więc jak to trzeba zrobić?
Przepraszam za lekkie zamotanie
8 kwi 2011, o 16:48
luj01
Nie można edytować.. A wkleiłem znaczki, których tu nie odczytuje..
Witam. Jestem na studiach, ale napisałem tutaj bo raczej to problem na niższym poziomie (studiuję na wydziale elektrycznym więc wiedza o chemii zerowa )
Jednak muszę wykonać jedno sprawozdanie..
Na laboratorium mierzyliśmy pH wody (mineralna itp), oraz coli. Mam zmierzone pH (pH-metrem) oraz kondyktywność.
Później do szklanki wody kranowej dosypywaliśmy sól.
Dla przykładu:
Jedna łyżeczka soli- konduktywność 50,05mS,
2 łyżeczki-88,1mS,
3 łyżeczki- 115,5mS,
4 łyżeczki- 137,1mS
Teraz mam wzór:
X=f*k, mg/dm^3 NaCl
X-stężenie, k-przewodność właściwa, mikroS/cm
f- współczynnik przeliczeniowy f=0.52 dla stężeń 0-100mg/dm^3 NaCl, f=0,55 dla stężeń powyżej 100mg/dm^3 NaCl.
Co to jest za wzór? w internecie widzę wszędzie inne wzory. Jakie to stężenie?
ta przewodność właściwa to jest moja konduktywność tak?
Jak mam zmierzone z pH-metru konduktywność np 50,04mS to jest na 1 metr tak?
Więc po wymnożeniu f*k wychodzi
X=500,4 mikroS/cm*0,52=260 .. Ale czego? Ma wyjść mg/dm^3 więc jak to trzeba zrobić?
Przepraszam za lekkie zamotanie
8 kwi 2011, o 16:51
o.r.s.
Zasłużony dla forum
Dołączył(a): 6 maja 2004, o 17:24 Posty: 983 Lokalizacja: Bobrosławiec Śl.
Przydałoby się odrobinę więcej informacji o układzie pomiarowym, ale widzi mi się coś takiego:
Czy wartość, którą zmierzyłeś, w milisiemensach nie jest aby zwyczajnym przewodnictwem pomiędzy elektrodami ? Znając odległość między nimi i powierzchnię możesz wyznaczyć przewodnictwo właściwe (konduktywność)...
Wzór wydaje się być empiryczny, zwłaszcza patrząc na niestandardową jednostkę, chociaż może i równie dobrze został wyprowadzony, a potem ktoś się pobawił w przeliczenia. Jeśli f nie ma podanej jednostki, przyjmij, że jest to (mg*cm)/(S*dm^3)
8 kwi 2011, o 19:27
luj01
Cytuj:
Czy wartość, którą zmierzyłeś, w milisiemensach nie jest aby zwyczajnym przewodnictwem pomiędzy elektrodami ? Znając odległość między nimi i powierzchnię możesz wyznaczyć przewodnictwo właściwe (konduktywność)...
Nie nie.. Tzn nie było tam takich elektrod, których miałbym mierzyć powierzchnię itp;p .. Był przełącznik pH-cond i pokazywalo w mS więc nie wiem..
wlasnie nie spisalem modelu ;/ bo by bylo wiadomo jak to wyglada.
8 kwi 2011, o 20:05
Sulik
@MODERATOR
Dołączył(a): 11 cze 2006, o 21:37 Posty: 2580 Lokalizacja: Krakow
a w zlewce w której była woda była jedna elektroda czy też dwie ?
(zastanawia mnie sens pomiaru pH)
A na koniec: masz jakiś skrypt do tego ? a dokładniej chodzi mi o kwestię - czy masz coś na podstawie czego robiliście to zadanie ?
[ jutro zaglądnę do wątku ponownie ]
_________________ "Jak zobaczysz błysk nuklearny kucnij i zasłoń się."
8 kwi 2011, o 20:12
luj01
inaczej wyglądał ten czujnik. Coś takiego:
http://www.hydromet.com.pl/czujniki-konduktometryczne/czujniki-zanurzeniowe/cd-,18,2,65 z dwoma blaszkami wokół na dole..
był pH-metr, do którego przyłączyliśmy dwa czujniki- jeden pH, jeden kond.
No niestety dokładnych informacji nie zapisałem- od razu nie pomyślałem, a teraz wiem, że nie możecie mi dokładnie pomóc
8 kwi 2011, o 23:39
Sulik
@MODERATOR
jak byś miał jeszcze pomiary z konduktywności wody bez soli - to musiałbyś to traktować jako zero, więc wszelkie pomiary były bo o tą ilość pomniejszone.
Jeśli też mniej więcej wiedział byś ile soli mieści się w łyżeczce którą dodawałeś i znał pojemność zlewki, to można by było policzyć w drugą stronę.
Mnożąc teraz np. 50,05 * 0,55 otrzymasz stężenie NaCl wyrażone w mg/l, ale soli z łyżeczki + soli zawartej w wodzie kranowej, przez co wynik otrzymasz zawyżony.
Konduktancja twojej wody kranowej powinna być na poziomie: 20-25 mS/cm
Ale zamiast zgadywać (obliczyłem to przyjmując uśredniony skok konduktywności na dodatek łyżeczki soli) lepiej by było mieć wartość taką jaka miała ta woda.
wtedy od pomiarów odejmujesz te ileś konduktywności, różnicę mnożysz przez współczynnik przeliczeniowy i otrzymujesz zawartość NaCl wyrażoną w mg/dm3
10 kwi 2011, o 14:56
Sulik
@MODERATOR
aa i ważna uwaga tam masz, we wzorze, że:
Cytuj:
X=f*k, mg/dm^3 NaCl X-stężenie, k-przewodność właściwa, mikroS/cm f- współczynnik przeliczeniowy f=0.52 dla stężeń 0-100mg/dm^3 NaCl, f=0,55 dla stężeń powyżej 100mg/dm^3 NaCl.
a dokładniej chodzi mi o kwestie uS/cm
czyli musisz przeliczyć swoje pomiary wykonane w mS/cm na uS/cm (wystarczy pomnożyć przez 1000), wtedy otrzymasz wynik w mg/l
jeśli nic nie będziesz mnożył wtedy wynik otrzymasz w g/l NaCl
i wyjdzie Ci wtedy dobrze bo wcześniej jak to liczyłem i nie chciało mi wyjść to byłą właśnie kwestia mnożnika x1000 czego nie mogłem zrozumieć, teraz zakapowałem jak zobaczyłem jak masz rozpisany wzór, dlatego też przy każdym razie używasz f=0,52.
+ oczywiście powinieneś wziąć pod uwagę poprawkę opisaną przeze mnie powyżej
10 kwi 2011, o 15:00
luj01
mam tez zdjecie ze skryptu.. ale tylko dwie strony z tym wzorem:
(w załączniku)
I tam jest napisane, że trzeba to jeszcze pomnożyć przez współczynnik ( 0,55-0,9) ale go nie mam.. I jeszcze w tej tabeli jest przeliczanie stęzenia na przewodnosc.
Jak mam roztwór NaCl a tam są tylko dla jonów Cl, Na - to jak to zrobić dla NaCl. Przez co pomnożyć?
Dobrze, że mam dużo czasu to powoli dojdę do wszystkiego
Załączniki:
Zdjęcia-0129m.jpg [ 86.51 KiB | Przeglądane 4700 razy ]
Zdjęcia-0128m.jpg [ 94.6 KiB | Przeglądane 4697 razy ]
11 kwi 2011, o 09:31
Sulik
@MODERATOR
to 0,55 - 0,9 to jest właśnie tabelka ale potrzeba jest Ci ona tylko w wypadku gdy chcesz określić stężenie danych jonów roztworze, ale w przypadku takim jak robiliście te badania, jest to niemożliwe do określenia, bo badaliście sumę przewodności poszczególnych jonów.
ogólnie zadanie kończysz rozwiązując je ze wzoru podanego w książce i tyle.
11 kwi 2011, o 14:28
luj01
dobra dzieki ;p
ogolnie nie widze sensu w takich laborkach.. nic nie ucza, czlowiek nie wie co robi, a zaliczyc trzeba
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości