Fe jest utleniaczem, bo się redukuje, a Sn reduktorem, bo się utlenia.
Elektrony przepływają z cyny do żelaza.
Ostatnio edytowano 31 paź 2006, o 17:39 przez daniel90, łącznie edytowano 2 razy
31 paź 2006, o 17:36
ViValdis
**
A takie zadanie:
Zaprojektowac dwa ogniwa galwaniczne o jednej elektrodzie takiej samej, przy czym w pierwszym ogniwie bylaby ona elektroda dodatnia, a w drugim ujemna. Podać schematy tych ogniw, znaki elektrod, kierunek przepływu elektronow, rownania reakcji elektrdowych, rownanie sumaryczne procesu w kazdym ogniwie oraz ich SEM w warunkach standardowych.
Wiec tak to obliczylem prosze sprawdzcie mi czy dobrze:
Cd - 2e --> Cd^2+
Cu^2+ + 2e --> Cu
---------------------------
Cd + Cu^2+ ---> Cd^2+ + Cu
Elektrony plyna od katody to anody
SEM=0,74V
Teraz mam tylko problem z jednym otoz o co chodzi w rych rownaniach sumarycznych procesu? Co mam napisac?
Thx
_________________ ViValdis
31 paź 2006, o 18:39
daniel90
Mi się zdaję, że
Cytuj:
Cd + Cu^2+ ---> Cd^2+ + Cu
to są własnie równania sumaryczne, ale nie dam głowy, bo właściwie jeszcze nie przerabiałem elektrochemii. Moim zdaniem twoje opracowanie zadania jest dobre, ale najlepiej jak ktoś sprawdzi lepszy, bo jak już napisałem, jeszcze nie przerabiałem tego, ale tak właśnie bym zrobił.
31 paź 2006, o 20:56
Klepik
Sorka za może i odgrzanie kotleta ale niestety dostrzegłem błąd w zadaniu ViValdisa
Fe jest utleniaczem, bo się redukuje, a Sn reduktorem, bo się utlenia. Elektrony przepływają z cyny do żelaza.
Drogi Danielu, gdyby schemat był taki jak mówisz, to redukcji na katodzie ulegał by H+ do H2 :-)
Poprawny schemat tego ogniwo to:
(-) Sn2+,Sn4+||Fe3+,Fe2+ (+)
Poza tym reakcja elektrodowa na Katodzie też została źle napisana, powinno być K(+) Fe3+ +e- -----> Fe2+ (ewentualnie mnożąc obie strony razy 2, gdybyśmy chcieli równanie sumaryczne napisać, jeśli nie to zostawiamy tak jak jest !
A także Utlaniaczem nie jest żadne Fe, bo czystego żelaza tutaj nie mamy ani czystej cyny więc i tutaj są liczne błędy
prawidłowo:
utleniacz - FeCl3 reduktor - SnCl2
I ostatni błąd jaki widzę to że elektrony nie przepływają z cyny do żelaza a z jonów cyny do jonów żelaza.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości