Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2 ] 
problem z zadaniami pomoc bardzo potrzebna 
Autor Wiadomość

Post problem z zadaniami pomoc bardzo potrzebna
Witam mam problem z tymi zadaniami, bardzo bym prosił o pomoc rozwaliłem 100 ale na tych się zawiesiłem i nie mogę ruszyć

1)Zmieszano 25ml r-ru zawierającego 10mmoli Na2CO3z taką samą objętością r-ru CaCl2 o stężeniu 2mol/l, a nastepnie dopełniono całość wodą do objętości 100ml. Obliczyć stężenia mlowe jonów powstałych w roztworze, przyjmując ze rozpuszczalność powstałych soli trudno rozpuszczalnych jest r ówna zeru.
odp.CmolNa+=0,2mol/l, Cmol Cl-=1mol/l, Cmol Ca2+=0,4mol/l

2)zmieszno równe V roztw. o Cn= 0,1 M następujących substancji KCl H2SO4 ,K2SO4 , KOH i czystej wody . Oblicz Cn jonów obecnych w roztworze.

3)Jaka objetosc 2-molowego H2SO4 nalezy uzyc do calkowitego zobojetniea roztworu zawierajcego 37g Ca(OH)2 i 28g KOH? ( da się to obliczyć nie rospisująć na dwa równania tylko z dysocjacji wody jakoś ??? )

4) ile mg 6-ciowodnego azotanu ( V ) kadmu nalży odważyć w celu przygotowania 1L roztworu azotanu V kadmu o stężeniu :
a) 0,1 %, d pniżej 1% w d H2O
b)2 p.p.m

Dzięki z góry za wszelką pomoc.

5 lis 2011, o 17:41

0,375 dm3 i nie trzeba nic rozpisywać.
37 dzielisz przez M caoh2, a 28 dzielisz przez Mkoh.
To pierwsze reaguje w stosunku 1:1 to drugie w stosunku 1:2. Przemnażasz liczności przez stosunki wychodzi ci licznosc kwasu potrzebna do zobojetnienia.
Później te 0,75 dzielisz przez 2 i dostajesz objetosc roztworu do zneutralizowania.

7 lis 2011, o 18:47
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 2 ]