Dołączył(a): 2 sty 2011, o 13:54 Posty: 19 Lokalizacja: Katowice/Gdańsk
zadanie I zas termodynamiki
Mam problem z dwoma zadaniami:
1. Pewien fluorowodór podczas odwracalnej adiabatycznej ekspansji podwoił swoją objętość
Dane:
T1=298,15 K
T2=248,44 K
P1=1522,2 Tr
P2=6,13,85 Tr
Na podstawie tych danych wyznacz Cp.
Pojęcia nie mam jak to ugryźć.
2. Dane:
n=1mol N
Vp=20 dm3
Proces I: izotermiczne rozprężanie przeciw stałemu ciśnieniu 10^5 Pa
T=273K
w=RT J
Proces II: odwracalne sprężanie adiabatyczne do Vp
oblicz: q, w, dH i dU procesu i podaj końcowe wartości parametrów stanu.
p1=nRT/V=1,2388*10^5 Pa
q=0
nie mam pojęcia jak obliczyć p2, V2 i T2...
Ktoś mógłby mnie jakoś naprowadzić?
[/code]
_________________ Dive now. Work Later.
5 lis 2011, o 17:45
Front
Dołączył(a): 4 cze 2006, o 20:19 Posty: 1039 Lokalizacja: Warszawa
1)całka od pi do p2 z v(p) dp = Cp(delta T)
5 lis 2011, o 22:23
Sadafag
ad 1.
Masz wyznaczyć Cp nie znając geometrii cząsteczki?
Bo widzisz można wyznaczyć Cp, ale znając Cv. Wtedy albo stosujemy proste przybliżenie Cp-Cv=R, albo wychodzimy z równania na zwiążek pomiędzy energią wewnętrzną a entalpia, i wtedy liczymy dU, dodajemy d(pv) i porównujemy to ze wzorem na entalpie, aby wyliczyć Cp.
Chyba że ci się pomyliło i masz wyznaczyć entalpie? Jeśli tak to tak jak kolega napisał różniczka dH/dp dla T=const wynosi 0 dla gazu doskonałego, więc zostaje jedynie różniczka dh/dT dla p=const, która daje Cp, a które nastepnie całkujemy po dT.
Ale jak już mówiłem tak policzysz entalpie a nie Cp. Wskaźniki pojemności cieplnej przy p=const, są często badane eksperymentalnie, albo z równań wirialnych, które wytwarza się aproksymując wykres uzyskany z badania w kalorymetrze.
ad2.
1 proces ma dU=0, bo T=const. Natomiast dQ=-dW.
W izotermicznym rozpręzaniu przeciw stałemu ciśnieniu możesz zastosować wzór W= -Pzew(Vk-Vp) aby uzyskać pracę jaką wykonał gaz.
Zmiana entalpii będzie także zerowa dla tego procesu.
2 proces
dU=dW, natomiast gaz będzie się sprężał od parametrów T1=273K, P=10^5Pa, a Vp będzie Vk uzyskanym z 1 procesu.
Natomiast Vk tego procesu jest równe Vp. Także masz 2 parametry stanu plus ciśnienie a także temperature. Możesz skorzystać z równania pv^kappa=const. Z przekształcenia tego równania możesz dość że
Tk=Tp*(Vp/Vk)^(kappa-1) Kappa wynosi cp/cv, które obliczasz z geometrii cząsteczki[dla N2 i=5, więc masz Cv=5/2R, a Cp=7/2R)
Znając temperature możesz policzyć dU=nCvdT, a także dH=nCpDT
Znając dU masz odrazu pracę jaką wykonał, a parametry końcowe stanu jak już mówiłem z równania pv^kappa=const.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 11 gości