potrzebuje pilnie pomocy w rozwiązaniu zadań do 27 września. Za rozwiązanie z góry dziękuję i przewiduję wynagrodzenie...Oto one:
Zad 1
W reakcji konwersji metanu para wodną CH4 +H2O =CO + H2( jest to reakcja odwracalna w prawą stronę stała szybkości k1, a w lewą stała szybkości k-1). Obliczyć stężenia w mieszaninie poreakcyjnej, jeżeli surowce wprowadzone są do reaktora w stosunku molowym 1:3 wiedząc, że stopień przereagowania wynosi 0,9 ; temperatura 1000K ciśnienie 10 atm
Zad 2
W reakcji nieodwracalnej A strzałka P+R stężenie początkowe substratu wynosi Cao= 1 mol/l , a stała szybkości k =2[?] Napisać:
a)wyrażenie na szybkość reakcji r wiedząc że jest ona proporcjonalna do stężenia A w potędze 3/4
b) jaki jest wymiar stałej k jeżeli stężenie jest w mol/dm3 a czas w s
c)oszacować czas po upływie którego stopień przereagowania wyniesie 0,95
zad 3
Dana jest reakcja odwracalna A strzałka P ( w prawa strone jest to reakcja I-go rzedu a w lewą II-go rzedu) stałe szybkości wynoszą k1= 2 1/s k2=1dm3/mol*s .Podaj:
a) wyrażenie na szybkość reakcji r
b) oszacuj czas po upływie którego stopień przereagowania wynosi 0,45
zad 4
Reakcja odwracalna II rzędu w obu kierunkach A strzałka P ( w prawo stała szybkości k1 a w llewo k-1) . Stałe szybkości wynoszą k1=1 dm3/mol*s , k-1=0,25 dm3/mol*s. Stężenie początkowe substratu Coa= 1 mol/l. Napisać:\
a) wyrażenie na szybkość reakcji r
b)oszacować czas po upływie którego stopień przereagowania wyniesie 0,5
1. Po co tyle wykrzykników w temacie ? Takie rzeczy odstraszają potencjalną pomoc (poprawione). 2. Nikt za Ciebie zadań nie rozwiąże, na tym forum możemy co najwyżej nakierować i pomóc w toku rozumowania, a nie odwalać za kogoś robotę - dlatego też napisz czego nie rozumiesz, a ktoś na pewno pomoże chętniej niżeli w wypadku gdy chcesz gotowca //edited by Sulik
25 wrz 2012, o 19:37
iwonek_12011991
Re: Kinetyka chemiczna
Mam problem z rozwiązaniem całek w tych zadaniach np w zad 2 jest w pdp 3 dx/dt=k*(C0A-x)^3/4 . Po pierwsze nie wiem czy dobrze w ogóle zapisałam to wyrażenie a po drugie nie umiem rozpisać tej całki dalej...
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 13 gości