Witajcie Dostałem parę zadań z elektrochemii. Większość już rozwiązałem ale zostały mi 3 z którymi mam problem. Mam nadzieje że pomożecie.
1. Dwa przedmioty wykonane ze stali pokryto powłokami ochronnymi, jeden powłoką cynkową, a drugi niklową. Po pewnym czasie na obu przedmiotach powstały rysy uszkadzające powłoki. Utworzyły się lokalne mikroogniwa metaliczne i nastąpiła korozja. a) Zapisz schematy obu mikroogniw opisanych w powyższej informacji. (Załóż powstawanie półogniw metalicznych typu M│Mn+). Dla jednego z ogniw oblicz wartość SEM w warunkach standardowych.
2. W celu ochrony przedmiotów stalowych przed korozją można stosować czynne powłoki ochronne, które chronią przedmiot nawet wtedy, gdy nie są szczelne. W celu zbadania wpływu czynnych powłok na stalowy przedmiot przeprowadzono doświadczenie opisane poniżej. Gwóźdź stalowy owinięto drutem cynkowym i zanurzono w probówce z wodnym roztworem NaCl. Na powierzchni drutu cynkowego pojawił się biały osad Zn(OH)2. W powstałym ogniwie galwanicznym zaszła reakcja zilustrowana poniższym równaniem: 2 Zn + O2 + 2 H2O → 2 Zn(OH)2 a) Określ, który metal stanowi w powstałym ogniwie anodę (elektrodę ujemną), a który katodę (elektrodę dodatnią). b) Zapisz równania reakcji elektrodowych zachodzących w tym ogniwie podczas opisanego procesu.
3. Jednym ze stosowanych sposobów zapobiegania korozji dużych obiektów jest tzw. ochrona protektorowa. a) Spośród poniższych metali podkreśl ten, który może służy jako protektor do ochrony przed korozją stalowego kadłuba statku. Na, Mg, Cu, Cd b) Zapisz schemat ogniwa, które powstanie po zastosowaniu ochrony protektorowej.
Głównym problemem jest to że nie za bardzo rozumiem jak mają wyglądać i funkcjonować te powłoki. Z góry dzięki za pomoc.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości