Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1 ] 
Zadania z elektrolizy 
Autor Wiadomość

Post Zadania z elektrolizy
Witajcie
Dostałem parę zadań z elektrochemii. Większość już rozwiązałem ale zostały mi 3 z którymi mam problem. Mam nadzieje że pomożecie.

1. Dwa przedmioty wykonane ze stali pokryto powłokami ochronnymi, jeden powłoką cynkową, a drugi niklową.
Po pewnym czasie na obu przedmiotach powstały rysy uszkadzające powłoki. Utworzyły się lokalne
mikroogniwa metaliczne i nastąpiła korozja.
a) Zapisz schematy obu mikroogniw opisanych w powyższej informacji. (Załóż powstawanie półogniw
metalicznych typu M│Mn+). Dla jednego z ogniw oblicz wartość SEM w warunkach standardowych.

2. W celu ochrony przedmiotów stalowych przed korozją można stosować czynne powłoki ochronne,
które chronią przedmiot nawet wtedy, gdy nie są szczelne. W celu zbadania wpływu czynnych powłok
na stalowy przedmiot przeprowadzono doświadczenie opisane poniżej.
Gwóźdź stalowy owinięto drutem cynkowym i zanurzono w probówce z wodnym roztworem NaCl.
Na powierzchni drutu cynkowego pojawił się biały osad Zn(OH)2. W powstałym ogniwie galwanicznym zaszła
reakcja zilustrowana poniższym równaniem:
2 Zn + O2 + 2 H2O → 2 Zn(OH)2
a) Określ, który metal stanowi w powstałym ogniwie anodę (elektrodę ujemną), a który katodę (elektrodę dodatnią).
b) Zapisz równania reakcji elektrodowych zachodzących w tym ogniwie podczas opisanego procesu.

3. Jednym ze stosowanych sposobów zapobiegania korozji dużych obiektów jest tzw. ochrona protektorowa.
a) Spośród poniższych metali podkreśl ten, który może służy jako protektor do ochrony przed korozją
stalowego kadłuba statku.
Na, Mg, Cu, Cd
b) Zapisz schemat ogniwa, które powstanie po zastosowaniu ochrony protektorowej.

Głównym problemem jest to że nie za bardzo rozumiem jak mają wyglądać i funkcjonować te powłoki. Z góry dzięki za pomoc.

18 kwi 2013, o 18:07
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1 ]