Dołączył(a): 18 wrz 2013, o 16:44 Posty: 1 Lokalizacja: Częstochowa/Katowice
Proszę o pomoc z zadaniem
Witam, mam problem z pewnym zadaniem, byłabym wdzięczna za wszelką pomoc
Do 50 ml roztworu Na2C2O4 o stężeniu 0,25 mol/l dodano pewną objętość kwasu solnego 0,1mol/l. Ile mililitrów kwasu dodano, jeśli pH roztworu wynosiło 4,7.
18 wrz 2013, o 16:49
Pit
Re: Proszę o pomoc z zadaniem
Cześć. Mamy tu do czynienia z solą słabego kwasu i mocnej zasady, czyli na starcie pH jest lekko zasadowe na skutek hydrolizy. Zaczynamy dodawać kwasu solnego. Do anionów C2O4[2-] przyłączają się H+, powstaje HC2O4[-], jeśli dalej dodajemy kwasu zaczyna powstawać H2C2O4. Na pierwszy rzut oka nie wiemy w którym punkcie jesteśmy. Musimy to sprawdzić. Liczymy sobie pH roztworu zakładając, że HCl dodaliśmy stechiometrycznie w stosunku 1:1 do C2O4[2-]. Powstał nam HC2O4[-]. Korzystając ze stałych dysocjacji policz sobie pH. Mi wyszło 2,8. Skoro nasze pH wynosi 4,7, to dodano mniej kwasu niż w założonym przez nas stosunku. Wiemy już, że czynnikiem który wpływa na pH roztworu jest dysocjacja jonów HC2O4[-]. Liczymy sobie stężenie H[+] w roztworze o pH 4,7. Teraz zapisujemy sobie ,że: HC2O4[-]-------> H[+] + C2O4[2-] x Wiemy, że jonów C2O4[2-] jest w małym przybliżeniu 0,25-x. Zapisujemy sobie zależność na stałą dysocjacji, rozwiązujemy równanie, wyliczamy x i wiemy jakie mieliśmy stężenie HC2O4[-]. Tyle ile mieliśmy moli HC2O4[-] tyle dodaliśmy moli HCl. Teraz pozostaje wyliczyć dodaną objętość roztworu HCl o znanym stężeniu z liczby moli która nam wyszła. Mam nadzieję, że trochę pomogłem. pozdrawiam
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 8 gości