rafino132
|
Zadanie Na + NH3
WItam mam tu zadanie, które w żaden sposób nie jest mi potrzebne do niczego. Liczę je dodatkowo, w przygotowaniu do olimpiady. Mam pewien pomysł, ale nie do końca jestem pewien, stąd wstawiam.
Związek A można otrzymać z dobrą wydajnością w wyniku reakcji sodu z gazowym, specjalnie osuszonym amoniakiem, prowadzonej w temperaturze około 300°C. Jest to biała, krystaliczna substancja, która pod działaniem wody ulega całkowitej hydrolizie, dając silnie alkaliczny roztwór. Ogrzewana w temperaturach 600 - 800°C z nadmiarem węgla reaguje z wydzieleniem wodoru tworząc jonowy, silnie toksyczny związek NaX1. Anion (X1) zawarty w tej soli występuje bardzo często jako ligand w szeregu trwałych związków kompleksowych metali przejściowych. W wyniku stapiania związku NaX1 z siarką powstaje sól NaX2, która również może służyć do otrzymywania barwnych kompleksów metali. Przeprowadzono reakcję rozkładu termicznego azotanu(V) amonu poprzez ostrożne ogrzewanie do temperatury 200°C. W jej wyniku otrzymano wodę i bezbarwny gaz B, który następnie po dokładnym osuszeniu poddano reakcji ze związkiem A. Reakcję prowadzono w temperaturze 200°C, a w produktach gazowych zidentyfikowano obecność amoniaku oraz niewielką ilość pary wodnej. W stałych produktach reakcji stwierdzono metodą dyfrakcyjną obecność dwóch faz, związków NaX3 i D. Produkty rozpuszczono w wodzie, zobojętniono rozcieńczonym kwasem siarkowym(VI), a następnie zadano etanolem i wykrystalizowano czysty związek NaX3. Związek ten, podobnie jak inne sole zawierające anion X3 jest nietrwały termicznie i w temperaturze 275°C ulega rozkładowi do metalicznego sodu. Aniony występujące w związkach NaX1, NaX2 oraz NaX3 ze względu na ich właściwości chemiczne, które przypominają właściwości jonów chlorkowych, bromkowych i jodkowych nazywane są zwyczajowo jonami pseudohalogenowymi.
Mógłby ktoś chociaż początek mi wyjaśnić, napisać co to za związki, z 2-3 pierwsze reakcje?
Z góry dzięki
|
Finkur
**
|
Re: Zadanie Na + NH3
Związek A to amoniak X1 to CN X2 to SCN Związek B to tlenek azotu N2O X3 to N3 Reakcje spróbuj napisać, jak nie to mogę pomóc.
_________________ Pozdrawiam, życzę bezpiecznego eksperymentowania i owocnej nauki! ☢Finkur☠
|
rafino132
|
Z tym X1 i tak dalej chyba fakt, ale wtedy A to będzie NaNh2, tak?
|
Finkur
**
|
Tak, przejęzyczyłem się. Jest tam amidek sodu NaNH2
_________________ Pozdrawiam, życzę bezpiecznego eksperymentowania i owocnej nauki! ☢Finkur☠
|