Dzięki wielkie i jeszcze czy ta nazwa to dokladnie ten związek ?
Załączniki:
LSD-2D,_3D.jpg [ 38.59 KiB | Przeglądane 18757 razy ]
2 cze 2007, o 19:05
patryk_wroc
:)
Witam , mam jeszcze jedno pytanie odnośnie tego zwiazku a raczej nazwy ... co oznacza litera a w 6aR ? Szukałem gdzie się da i nie potrafie znaleźć takiego oznaczenia ...
cd
Witam z tym 6aR sie juz dowiedziałem , ale pojawił sie kolejny problem ... tetraedryczny atom azotu przy którym jest związana grupa metylowa jest ... chiralny prawda? skoro tak to dlaczego nie ma tego uwzględnione w nazwie ? Szybka pomoc bardzo potrzebna dzieki
18 cze 2007, o 11:19
Oxygenium
Dołączył(a): 29 maja 2005, o 11:09 Posty: 623 Lokalizacja: Poznań
Re: cd
patryk_wroc napisał(a):
Witam z tym 6aR sie juz dowiedziałem , ale pojawił sie kolejny problem ... tetraedryczny atom azotu przy którym jest związana grupa metylowa jest ... chiralny prawda? skoro tak to dlaczego nie ma tego uwzględnione w nazwie ? Szybka pomoc bardzo potrzebna dzieki
jak to nie ma? a po co jest litera "R" w tej nazwie?
_________________ Kto chce, ten szuka okazji. Kto nie chce, ten szuka wymówki.
W tym rzecz, ze LSD ma dwa centra chiralnosci ( zaznaczone na obrazku ponizej; http://en.wikipedia.org/wiki/LSD ) i mnie rowniez zastanawia czemu atom azotu nie jest uwazany za kolejne centrum. Moge jedynie spekulowac, ze zgodnie z definicja IUPAC atom taki powinien posiadac cztery rozne podstawniki, a trudno, by bylo traktowac wolna pare elektronowa jako podstawnik... aczkolwiek w izomerii E,Z na przykladzie oksymow widac, ze wolna para jest tak traktowana... niekonsekwencja czy moze inny blizej mi nieznany powod ?
20 cze 2007, o 16:05
patryk_wroc
ciag dalszy
w sumie dietyloamid kwasu lizerginowego ... posiada atom azotu bez wodoru... ten gdzie jest grupa metylowa .... natomiast w krysztale ... wystepuje razem z anionem ... o-iodobenzoate czyli orto jodobenzoesowym ... i pojawia sie atom wodoru na atomie azotu pytanie teraz jak nazwac ten zwiazek w ktorym powyzszy zwiazem jest Kationem ( przy Atomie Azotu + ) natomiast orto jodo benzoesan jest anionem.
20 cze 2007, o 19:21
patryk_wroc
Chodzi dokładnie o to na dole widać anion o-jodobenzoesowy ...
Sluze nazwa kationu, ale po angielsku
(6aR,9R)-9-(diethylcarbamoyl)-7-methyl-4,6,6a,7,8,9-hexahydroindolo[4,3-f,g]quinolin-7-ium
Oraz rysunkiem i nazwa tego zwiazku w postaci krystalicznej:
PS. Jednoczesnie niedyskretnie polecam korzystanie z opcji 'edytuj'
20 cze 2007, o 23:26
patryk_wroc
Dzieki wielkie męczę sie nadal z polska nazwą ... (6aR,9R)-9-(dietylokarboamylo)-7-metylo-4,6,6a,7,8,9-haksahydroindolo[4,3-f,g]chinoli-7 ? 2-jodobnzoesowy
nie wiem czy z tym karboamylo jest cos chyba zle i nie wiem co dalej po chinolinie ma być ...
Ciekawi mnie jeszcze jedna rzecz ... Atom azotu na którym jest dodatni ładunek ma 4 rózne podstawniki ... czemu programik nie uwzględnił jego chiralności S ... no i czy faktycznie jest on chiralny i czy powinno być to zawarte w nazwie ?
Dzięki i pozdrawiam
Browar dla tego kto mi odpowie
21 cze 2007, o 00:13
m3lm4k
W sprawach polskiej nomenklatury niestety nie poradze, bo mam z nia do czynienia 'od swieta', a nie chcialbym wprowadzac w blad.
Nie moze okreslic stereochemii tego atomu, bowiem nie jest zaznaczone czy wiazanie z grupa metylowa ( jak rowniez z wodorem ) kieruje sie w nasza strone czy tez w przeciwna. To poniekad jest rowniez odpowiedz na Twoje drugie pytanie
21 cze 2007, o 00:21
patryk_wroc
nazwa
sorry że mecze , ale mecze bo takiego mam profesorka i sie cholera czepia takich rzeczy ze masakra .... ( oczywiście piwo juz u mnie masz ) ... on mi powie ze można określić ze raz będzie R a raz S w nasym przypadku grupa Metylowa ma pozycje ekwadorialną wiec będzie to S natomiast jak zamienimy ta grupe to będzie enancjomer R ... momento, a gdyby narysowac ten związek jeszcze raz z zaznaczona grupą metylową idaca w nasza strone ? może wyskoczy nazwa z określona chiralnością tego atomu ? jak masz jeszcze chwilkę i możesz to spróbuj ... mi chemskech nie działa w pełnej wersji :/
21 cze 2007, o 00:39
m3lm4k
Duzo sie dzieki Niemu mozesz nauczyc
Moze miec ekwaTorialna , moze miec aksjalna
Nie ma problemu, juz narysowalem i wklejam:
21 cze 2007, o 00:51
patryk_wroc
Dzięęęęęki teraz to juz tylko będę kombinował ... i chociaż to będę miał za sobą , znając życie będzie sie mnie jeszcze czepiał innych rzeczy .... wkurzę sie jak będzie mi kazał budować kryształ itd .... mamy kuleczki, patyczki i bawisz się w budowanie cząsteczki i kryształu na jednych z ćwiczeń ... no i chodzę to gościa i sie z tym mecze ... bo się czepiał nazwy bo mu sie nie podobała itd ... o konformacjach mu poopowiadałem no ale znając życie to zacznie sie mnie czepiać na temat oddziaływań itd ... o wodorowych mogę mu powiedzieć ale gorzej o oddziaływaniach Van der Walsa ... z cifa wiem gdzie są ale gorzej z określeniem ktore jakie ... bo po prostu nie wiem jak mam poznać ... dołącze Cifa moze jak masz mercurego to zobaczysz
2 - jodobenzoesan ( 6aR,7R,9R) - 9 - ( dietylokarbamoilo) -7 - metylo - 4,6,6a,7,8,9-heksahydroindolo[4,3-f,g]-7-chinolinowy ok taka nazwa przeszla u profesorka ... ehh choc nie wiem czy końcowka jest dobra... wie moze ktoś jak dokładnie opisac oddziaływania Van der Walsa w cifie który podałem wcześniej ? i jak opisać strukture kryształu ?
22 cze 2007, o 15:29
m3lm4k
Nie dawal mi spokoju ten temat ( azot , jego podstawniki i mozliwa chiralnosc ), wiec go zglebilem i mam wreszcie odpowiedz
Wiec tak, przy tego typu 'shybrydyzowanym' atomie azotu, w ktorym jednym 'podstawnikiem' jest wolna para elektronowa nastepuje nieustanna przemiana jednej struktury w druga, czego konsekwencja jest to, ze teoretycznie mozna okreslic R czy S, ale nie ma to absolutnie zadnego praktycznego sensu
Pozdrawiam
29 cze 2007, o 16:15
adam31415
m3lm4k napisał(a):
Nie dawal mi spokoju ten temat ( azot , jego podstawniki i mozliwa chiralnosc ), wiec go zglebilem i mam wreszcie odpowiedz
Wiec tak, przy tego typu 'shybrydyzowanym' atomie azotu, w ktorym jednym 'podstawnikiem' jest wolna para elektronowa nastepuje nieustanna przemiana jednej struktury w druga, czego konsekwencja jest to, ze teoretycznie mozna okreslic R czy S, ale nie ma to absolutnie zadnego praktycznego sensu
Pozdrawiam
Zgadza się, ale trzeba dodać, że tak jest w większości przypadków. Czasami czynniki steryczne uniemożliwiają taką zmianę konformacji. Jeżeli kogoś interesują wyjątki mogę podać za ok. miesiąc jak odzyskam notatki.
24 sty 2008, o 18:22
Thanatos
chłopaki nazwijcie mi to coś, w ogóle jaki to typ związków?
Załączniki:
związek.JPG [ 1.8 KiB | Przeglądane 22744 razy ]
18 paź 2008, o 19:12
kriszna
Dołączył(a): 12 lip 2008, o 22:42 Posty: 47 Lokalizacja: Wola Zabierzowska
wydaje mi się żę to 1-metoksymrówczan metylu, jak by ktoś potwierdził?
18 paź 2008, o 19:27
chemik10
Nauczyciel
Dołączył(a): 30 gru 2007, o 21:59 Posty: 963 Lokalizacja: Katowice
Thanatos napisał(a):
wydaje mi się żę to 1-metoksymrówczan metylu, jak by ktoś potwierdził?
Ja bym stawiał na węglan dimetylu.
Jeśli tak, to to jest ester ;D
_________________ <wyk> Państwo się nie martwią że brakuje miejsc, tylko wykład wszyscy mają w jednej sali, konkurs będziecie pisać w warunkach normalnych.
<g>Wolałbym w standardowych, kurtkę zostawiłem w szatni.
18 paź 2008, o 19:49
Panzerfaust_PL
Zaiste to jest węglan dimetylu, i jest to ester.
_________________ "Uderzenie kolbą o zlew powoduje jej stłuczenie"
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości