Jedno półogniwo zbudowano z blaszki srebrnej umieszczonej w nasyconym roztworze chlorku srebra, drugim półogniwem jest standardowa elektroda wodorowa. Siła elektromotoryczna tego ogniwa wyniosła 498 mV (zmierzona w 298K). Oblicz iloczyn rozpuszczalności AgCl. Potencjał standardowy układu Ag+(aq)/Ag w temp. 298 K wynosi E= 0,800 V (względem standardowej elektrody wodorowej).
Proszę o pomoc w rozwiązaniu. Pozdrawiam
30 sie 2018, o 16:47
MacHalski
Dołączył(a): 3 gru 2008, o 21:32 Posty: 284 Lokalizacja: Tiutiurlistan
Re: Iloczyn rozpuszczalości metodą elektrochemiczna
A możesz pokazać jak by wyglądało równanie dla tego konkretnego przykładu. Wiem, że tak się liczy ale wynik mi wychodzi zupełnie niezgodny z danymi tablicowymi.
31 sie 2018, o 15:18
MacHalski
Dołączył(a): 3 gru 2008, o 21:32 Posty: 284 Lokalizacja: Tiutiurlistan
Przysiadłem nad tym i wynik faktycznie wyszedł mi inny niż w tablicy, ale nie "zupełnie niezgodny". pKso wychodzi mi 10,22, gdy tablicowe to 9,75 (tablice Adamatanu). SEM ogniwa powinna wynosić wtedy 512mV, żeby wyszedł tablicowy wynik.
Jaki wynik dostajesz? Pokaż jak liczysz. Jeśli masz wynik jak mój to nie przejmuj się, w wielu zbiorach zadań (w tablicach zresztą też) znajdują się często błędy, stąd nie ma co się przejmować bardzo mocno pomniejszymi różnicami, jeśli metoda jest właściwa.
_________________ Terz chcem gwiasdke.
31 sie 2018, o 18:16
MatiChem
Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 2 gości