Mógłby mi ktoś pomóc w dopasowaniu cząsteczek trójkątnych płaskich i płaskich kwadratowych do molekularnych grup punktowych?
Czy należą do grupy C1, Ci, Cs, Cnv, Cn, S2n, Dnh, Dn, Oh, Ih, C∞v, D∞h?
Czy cząsteczki z jednej grupy VSEPR należą też do jednych grup punktowych?
Jeśli nie, to bardzo proszę o pomoc w przyporządkowaniu do grup punktowych BF3; SO3; GaI3; CO3²-; C2H4, HCHO oraz XeF4; ICl4- i If4-.
To zagadnienie mam dodać do swojego wtrokowego referatu na temat VSEPR, a niestety nie miałam nic na pierwszym roku studiów o grupach punktowych (teraz jestem na drugim) i nie mogę tego zrozumieć
Dlatego będę ogromnie wdzięczna za wszelką pomoc..!
Pozdrawiam serdecznie
22 paź 2005, o 19:16
Tweenk
@GŁÓWNY MODERATOR
Dołączył(a): 26 mar 2004, o 19:11 Posty: 1171 Lokalizacja: Warszawa
Hm nie chodzi o grupy symetrii? :/
Bo jeśli tak, to cały schemat przyparządkowywania do grup symetrii znajduje się w dużych tablicach chemicznych Adamantanu... Nic ponadto nie jestem w stanie powiedzieć, bo nigdy o czymś takim jak grupy punktowe nie słyszałem
_________________ Siła to ostateczność, do której uciekają się nieudolni.
23 paź 2005, o 01:07
dumin
Bo to są de facto punktowe grupy symetrii Tweenk :-)
Jeśli nie masz tych tablic skorzystaj z
http://www.phys.ncl.ac.uk/staff/njpg/sy ... index.html "Symmetry test". I w ogóle obejrzyj całą tę stronę, a zwłaszcza przykłady.
_________________ "Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy" - Albert Einstein
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości