Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
stężenia procentowe zadania 
Autor Wiadomość
Post stężenia procentowe zadania
witam! w tym roku startuje w konkursie chemicznym (jestem w III gimnazjum) no i moja nauczycielka mówiła na co zwrócić szczególną uwagę-na stężenie procentowe, rozpuszczalnośc. Może ktoś z Was też startuje też w tym konkursie? znacie może jakieś strony z takimi zadaniami i najlepiej rozwiązaniami? mile widziane również inne zadania czy pomoce do tego konkursu (moze testy z zeszłego roku?). dziękuję za wszelką pomoc ! pozdr coolby :D

17 lis 2005, o 22:19
?? Ja jestem z pomorskiego i napisalem szkolny 23/24 :P:P:P (tzn wszystko mialem ok, ale uczepili sie sposobu rozwiązywania) Jezeli chodzi o zadania to najlepiej sobie kup zbiór zadań - jest taki od pazdry bdb ja tez sie z niego ucze (taki bialy z takimi zlewkami na okladce) zadania od latwych do trudnych czy cos... Ogolnie wykup albo wypozycz calą zalecaną literaturę :]

18 lis 2005, o 14:06
gratuluje wyniku :wink: to jak to jest ze ty już pisałeś? ja dopiero w czwartek piszę, a do cwiczeń mam 'zbiór zadań z chemii dla gimnazjum' kulawik, litwin, styka-wlazło, a polecanej literatury nam niepodali :cry:

18 lis 2005, o 16:18
no bo z każdego województwa pisze się kiedy indziej i co innego :) :) Jak to wam nie podali literatury ? Moze poszukaj regulaminu tego konkursu na stronie twojego kuratorium ??

Np ja mialem takie zadania (z otwartych)

1) Napisz 3 sposoby otrrzymywania Na2SO4, rownanie dysocjacji i nazwę systematyczną soli (5pkt)
2) Oblicz rozpuszczalność pewnej soli w pewnej temp., jeżeli jej stężenie nasyconego roztworu wynosi 26,5 %. (3 pkt)
3) Ile gram dm3 otrzymano po rozkładzie 4,02 gramów HgO. d tlenu = 1,428 g/dm3. (2pkt)
4) Naturalne srebro występuje w postaci mieszaniny dwóch izotopów. Zawartość jednego wynosi (ileśtam nie pamietam chyba 45,5 %) i ten izotop ma 62 neutrony. Oblicz zawartość drugiego izotopu i jego liczbę masową, jeżeli wiesz że Masa atomowa srebra wynosi (107, dwa miejsca po przecinku, sprawdz sobie dokladnie) (3pkt)

19 lis 2005, o 09:19
o dzieki przydadzą sie takie przykładowe zadania. moja nauczycielka od chemi powiedziala mi tylko zebym kupił wlasnie ten zestaw cwiczen co mam, wiec z niego cwicze, dodatkowo chodze na kółko przygotowawcze do tego konkursu (eh troche to utrudnione wszystko mam bo na kółko zacząłem chodzić dopiero niedawno, a ona to robiła prawie od początku roku). jak pamietasz jeszcze jakies zadania to napisz mi please i moze jakies zamknięte. dzieki :P

19 lis 2005, o 11:30

ja jestem z zachodniopomorskiego, szkoda, że się jak coś to niespotkamy, mogliby zrobić ogólnopolski, nie :/ ??
ale ja robie zadania Pazdry ze zbioru, tylko z rozszerzonego liceum, na wszelki wypadek, chodze do prywatnej szkoły, i mamy 70 osób, i tyle osoób interesuje się chemią, że wiem, że przejde, tylko nie wiem czy będą 2 pozostałe osoby :/
więc mam pewność że przejde (o ile zdobędę jako taką ilość pkt), zatem mam czas do stycznia na te zbiory, bo ile bede miał pkt na szkolnym, to mnie średnio obchodzi :D
niezłe położenie, nie ?

Idioci ciągle od nas odchodzą...

19 lis 2005, o 13:14
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 6 ]