Dlaczego w alkoholu rozpuszcza się benzyna i woda?
Autor
Wiadomość
Anonymous
Dlaczego w alkoholu rozpuszcza się benzyna i woda?
Woda to wiadomo, polarność wody i grupy -OH, ale benzyna czy to zależy od lakoholu od długości łańcucha
23 lis 2005, o 15:17
daniel90
tak - im dłuższy łącuch w alkoholu tym łątwiej rozpuszcza się w nim beznzyna i tym samym słąbiej woda
23 lis 2005, o 17:20
Anonymous
Benzyna np. z metanolem i etanolem się praktycznie nie miesza.
23 lis 2005, o 17:32
daniel90
ale z innymi dłuższymi coraz lepiej (dekanol i dalej) , natomiast z wodą etanol można mieszać jak chcesz, bez umiaru, a w tych wyższych typu wspomniany dekanol, już hest dużo gorzej.
23 lis 2005, o 17:38
Anonymous
Bardzo dziękuję za odpowiedż to proszę mi jeszcze wyjaśnić to jest bioetanol który w benzynie się rozpuszcza
23 lis 2005, o 17:52
daniel90
aha, praca domowa, liczysz na gotowca :/ sprawdzałaś gdzieś wogóle? bo na pierwszej stronie, jaka sie wyswietla w google jest to łądnie wytłumaczone. to forum jeżeli dobrze mi sie zdaje NIE JEST do rzwiązywania prac domowych dla osób leniwych :/
23 lis 2005, o 18:02
Anonymous
vert1go napisał(a):
Benzyna np. z metanolem i etanolem się praktycznie nie miesza.
A jednak się myliłem (znowu, ehh, pechowy dzień). Zob.
Bardzo dziękuję za odpowiedż to proszę mi jeszcze wyjaśnić to jest bioetanol który w benzynie się rozpuszcza
Bioetanol to po prostu paliwo otrzymywane z biomasy np. w bioreaktorze z uzyciem zywych komorek drozdzy.
Raczej nie znajdzie zastosowania chyba ze doraznie przy naglym braku ropy, lepszy jest metanol bo z niego latwo uzyskac gaz syntezowy no a wiec wodor.
_________________ Wladza chce Twojego dobra, lepiej je ukryj!
27 lis 2005, o 15:28
Anonymous
sychu napisał(a):
Iwona napisał(a):
Bioetanol to po prostu paliwo otrzymywane z biomasy np. w bioreaktorze z uzyciem zywych komorek drozdzy.
Raczej nie znajdzie zastosowania chyba ze doraznie przy naglym braku ropy, lepszy jest metanol bo z niego latwo uzyskac gaz syntezowy no a wiec wodor.
Na etanolu jeździ cała Brazylia (brak ropy naftowej), poza tym, niesamowite ilości materiału do przerobu.
Poza tym w zasadzie, jak sie zmieni uszczelki, to przynajmniej do malucha można spokojnie lać czysty etanol i idzie jak burza.
27 lis 2005, o 20:01
sychu
Chosen napisał(a):
Na etanolu jeździ cała Brazylia (brak ropy naftowej), poza tym, niesamowite ilości materiału do przerobu. Poza tym w zasadzie, jak sie zmieni uszczelki, to przynajmniej do malucha można spokojnie lać czysty etanol i idzie jak burza.
Jezdzic sie na tym oczywiscie da i poki nie zuzywamy takich ilosci zeby sie trzeba bylo zastanawiac czy pole obsiac roslinami do jedzenia czy do produkcji etanolu wszystko jest ok.
Oczywiscie to problem kazdego paliwa produkowanego z biomasy ale ja "wierze w wodor" . Dobrym magazynem wodoru jest wlasnie metanol. H3COH -> CO + 2H2, CO+H2O -> CO2 + H2 w sumie 3 mole wodoru.
_________________ Wladza chce Twojego dobra, lepiej je ukryj!
28 lis 2005, o 18:47
kmno4
Dołączył(a): 9 lip 2004, o 23:05 Posty: 432 Lokalizacja: z Krainy Deszczowców
Chyba moderatorzy tu często nie zaglądają....
Pytanie w temacie jest ciekawe, a raczej ciekawa może być odpowiedź na nie. Tylko że zamiast odpowiedzi są same pierdoły.
28 lis 2005, o 21:39
eko osiem[*]
odp.
Ja jednak wolał bym na stacji zatankować etanol niż metanol do autka, zawsze zapasowy kanisterek by się znalazł na rezerwe hehe.
eko.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości