Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
3 zadanka z organicznej 
Autor Wiadomość

Post 3 zadanka z organicznej
Proszę o pomoc w rozwiązaniu następujących zadań:

1) Podaj wzory strukturalne związków A – D.
Obrazek

2) Podaj wzory strukturalne związków E – G.
Obrazek

3) W reakcji powstaje tylko jeden produkt (na drodze 1 lub 2). Podaj który i uzasadnij odpowiedź.
Obrazek

Z góry dziekuję za pomoc.

1 sty 2006, o 13:59

nie jestem pewien ale moze cos prawdziwego powiem:

otoz do zadania 3

a) 2 - bo jest to zwiazane z rzedowoscia wegla, kiedys cos mi chemik moj mowil ze podstawniki latwie sie dolaczaja do np -CH2- niz do -CH3

c) 1 - bo to widac poprostu policz sobie wegle i tleny

d) 1 - bo Cl jest bardziej elektroujemny od I i dlatego ma wieksze powinowactwo do K

1 sty 2006, o 14:26
a) 2 - bo jest to zwiazane z rzedowoscia wegla, kiedys cos mi chemik moj mowil ze podstawniki latwie sie dolaczaja do np -CH2- niz do -CH3

Podstawniki łatwiej przyłączają się do węgla trzeciorzędowego(węgiel jest połączony z 3 węglami[CH3-CH(CH3)-CH3]), potem do drugorzędowego(z dwoma węglami[CH3-CH2-CH3]) i na końcu do pierwszorzędowego (z jednym[CH3-CH3]) ;)

2 sty 2006, o 21:44
@GŁÓWNY MODERATOR

Fajnie być wygodnym takim. Jak nie umiesz rozwiązać tych zadań z konkursu Politechniki to może w nim nie startuj? Bo jeśli spiszesz cudze rozwiązania, to raczej wysoko nie zajdziesz w finale.

No ale OK podaję odpowiedzi.

Zadanie 1
Obrazek
Pierwsze da się wywnioskować z teorii kwasów i zasad Lewisa, drugie to redukcja wodorem na palladzie - redukuje się podwójne wiązanie, dalej mamy otrzymywanie chlorków z alkoholi (ta metoda działa tylko z alkoholami III-rz.) a na koniec alkilowanie Friedla-Craftsa (tyle że takie nietypowe).

Zadanie 2
Obrazek
Tu mamy kondensację Claisena (estrową), która może iść w dwie różne strony zależnie od tego gdzie utworzy się anion, więc powstają dwa produkty. Pod działaniem kwasu następuje hydroliza i dekarboksylacja alfa-oksoestru do ketonu - z obydwu związków powstaje ten sam produkt.
Trochę jakiś zonk wyszedł z tymi wzorami ale grunt że widać.

Zadanie 3
a) Tu w zasadzie ogłupłem. Ponieważ czynnik zasadowy jest tu bardzo słaby, więc powinna zachodzić większa selektywność w stosunku do II-rz. atomu węgla - reakcja 2. Nie jestem tego pewien. Nie można tu bezmyślnie stosować regułek, bo nie jest to halogenowanie alkanów.
b) To jest przykład kondensacji Darzensa - reakcja 1
c) Zajdzie głównie reakcja 1 - jest to krzyżowa kondensacja aldolowa
d) Zajdzie reakcja 2 - jodki są w tych warunkach bardziej reaktywne (w warunkach katalizy międzyfazowej byłoby odwrotnie)

Co do przedmówców, to mylicie się w punktach c i d

c) Tu nie chodzi o to że się zgadzają atomy, bo czasem nawet jeśli w środowisku reakcji są dwa substraty to w rzeczywistości one nie reagują ze sobą tylko jeden z nich reaguje z sobą samym, a drugi wcale. Chodzi tu o fakt, że grupa karbonylowa formaldehydu ma większy charakter elektrolfilowy i jest bardziej odsłonięta, co ułatwia atak anionu wytworzonego z aldehydu izomasłowego.
d) Tutaj powinowactwo potasu do chloru nie ma absolutnie żadnego znaczenia, zresztą coś takiego nie istnieje (to jest bardzo dawny termin alchemiczny i nie ma ścisłego znaczenia chemicznego), liczy się energia wiązania C-X a w przypadku jodu jest ona najmniejsza.

3 sty 2006, o 01:39

Wiem, że te zadania są z jakiegoś konkursu, ale ja w nim nie startuję.
Rozwiązania tych zadań są mi potrzebne na kółko chemiczne.

3 sty 2006, o 16:57
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5 ]