Tak tam było takie zadanko z PH i wyliczyłem je i chciałbym wiedzieć czy ktoś też to wyliczył, tutaj jest link do tego zadanka http://www.pg.gda.pl/chem/wygr_indeks/Xedycja.pdf jak komuś się nudzi, kurde strasznie dużo liczenia,a oto moje wyniki:
1) pH=2,9
2) pH=3,03
3) pH=3,15
4) pH=7
5) pH=12
Acha a tak a propo jaka jednostkę ma Stała dysocjacji??
_________________ Dumny student Politechniki Gdańskiej i jej wspaniałego wydziału Chemicznego na kierunku Biotechnologia !
GG:3716505
8 sty 2006, o 18:46
P2O5
Dołączył(a): 11 sie 2005, o 13:17 Posty: 567 Lokalizacja: Warszawa
Re: Zadanie na konkurs na polibudę w Gdańsku
Kein napisał(a):
Acha a tak a propo jaka jednostkę ma Stała dysocjacji??
w punkcie 3 postepujesz analogicznie do punktu 2. W punkcie 4 wszsytko sie zoobojetni, a więc pH = 7, a w piątym wyliczasz pOH = 0,78, pH = pKw - pOH = 14-0,78 = 13,22.
Jezeli moj tok myslenia jest niepoprawny to niech mnie ktos sprostuje.
alfa>5 to chyba jakas magia... Wezmy sobie takie alfa=6.
Z 1 czasteczki kwasu w wodzie dysocjuje 6 czasteczek... Cuda niewidy;)
17 sty 2006, o 20:46
Anonymous
alfa jest to stosunek cząteczek zdysocjowanych do wszystkich cząsteczek i dązy do jedności (ew. 100% zalezy jak wyrazic)
Zdaje mi sie ze do tego zadania będa potrzebne bufory, jak znajde chwilke to je zrobie.
Tak potrzebne są bufory, te wyniki które podałem są złe nie podałem nowych, zapomniałem o buforach i narazie nie chce mi sie ich przeliczać mam czas do 15 lutego
_________________ Dumny student Politechniki Gdańskiej i jej wspaniałego wydziału Chemicznego na kierunku Biotechnologia !
GG:3716505
17 sty 2006, o 21:01
Anonymous
1) pH 3
2) 4,33
3) 4,8 (Cz =Ck dlatego wynik jest rowny pKa)
4) 8,7 (zobojetnia sie cały kwas, octan sodu hydrolizuje i dlatego pH zasadowe)
5) 12 (pH nadmiaru NaOH)
Mogłam cos źle policzyć bo dawno tych zadan nie robiłam.
17 sty 2006, o 21:40
Anonymous
Faktycznie, sol słabego kwasu i mocnej zasady = bufor! Istotne przeoczenie . Ze względu na male steżenie kwasu octowego przyjałem jego calkowita dysocjacje. Mozliwe iz jest to zle zalozenie, nie pamietam przy jakim stezeniu mozna takie zalozenie stosowac, a nie mam czasu teraz sprawdzac.
17 sty 2006, o 22:26
Anonymous
no ale w sumie bufor trzeba było zastosowac w punkcie 2 i ew. 3, ale gdy stęzenie kwasu jest równe stęzeniu zasady, to jak sie zlogarytmuje wychodzi 0 i nie trzeba nic liczyć
18 sty 2006, o 21:06
Anonymous
No to czemu w punkcie pirwszsym pH wyszlo ci az 3, przecież po podstawieniu do wzoru wychodzi 1,1??? Moim zdaniem w tresci zadania nie ma zadnych danych na temat Ka, wiec trzeba zalozyc, ,że kwas octowy dysocjuje w calosci.
nie bo kw. octowy jest slabym elektrolitem i posiada stala dysocjacji i nie zapominaj o Kw
_________________ "dostałeś ostrzeżenie. trzy ostrzeżenia to ban. czytaj regulamin i używaj przeglądarki. witaj na forum"
19 sty 2006, o 23:35
DMchemik
Dołączył(a): 21 cze 2005, o 17:00 Posty: 1595 Lokalizacja: Skoczów
kwas octowy dysocjuje całkowicie, ale przy odpowiednin stężeniu, coś rzędu 10^(-6) M (nie chce mi się liczyć ile dokładnie), czyli w r-rach niemal obojętnych pH rzędu 3 to stanowczo za niski by dysocjował całkowicie.
_________________ Sprzedam wodorotlenek sulfurylu SO2(OH)2, również w postaci r-rów o żądanym stężeniu. Cena do negocjacji.
weź udział:
19 sty 2006, o 23:59
Anonymous
No tak, albo jest tu gdzies jakis haczyk, albo po prostu nie nalezy sie zaglebiac i przyjąć uproszczenie, ze dysocjuje całkowicie. Nie ma zadnych danych na temat Ka, czy stopnia dysocjacji, a bez tych danych policzenie tego zadania jest chyba niemozliwe.
20 sty 2006, o 09:44
DMchemik
jeżeli coś jest słabym kwasem to z definicji nie należy przyjmować, że dysocjuje całkowicie. Ka kwasu octowego wynosi 1,75*10(-5), nie chce mi się tego liczyć, ale jak przeglądam posty to wyniki Grappe_Forda wyglądają na dobre
_________________ Sprzedam wodorotlenek sulfurylu SO2(OH)2, również w postaci r-rów o żądanym stężeniu. Cena do negocjacji.
weź udział:
20 sty 2006, o 10:59
Anonymous
W rozwiązywaniu zadan powinno wykorzystywać sie tylko dane zawarte w jego treści, ewentualnie dane zintegrowane z zadaniem. Sieganie więc do danych tablicowych jest w tym przypadku nie uzasadnione moim zdaniem.
20 sty 2006, o 11:08
DMchemik
być może uczestnicy konkursu mieli do dyspozycji tablice
weź udział:
20 sty 2006, o 11:16
Anonymous
Kein pisze, że ma czas do 15 lutego, wiec raczej konkurs jescze trwa :-))). Poza tym preglądałem zadania z popszedniej edycji tego konkursu, do których była dołączona uwaga, że wszystkie dane liczbowe potrzebne do rozwiązania zadań należy szukac w literaturze chemicznej np. w Tablicach chemicznych. Do zadania które przytoczył Kein taka uwaga nie była dołączona.
20 sty 2006, o 12:38
Anonymous
Ka kwasu wziełam sobie z zeszytu do obliczen chemicznych, tych zadań nie szło by policzyć bez Ka.
Teraz przeliczyłam jescze pierwszy punkt i wyszło mi 2,9 , mozliwe ze inaczej zaokragliłam.
Cytuj:
wyniki Grappe_Forda
Jestem kobieta Tego sie nie odmienia
20 sty 2006, o 23:27
Goofy R.I.P.
Dołączył(a): 5 wrz 2004, o 12:00 Posty: 3 Lokalizacja: "Na wybrzeżu miasto wolne krzyż maltański w herbie jest ..."
stała dysocjacji jaka nalezy użyc z wymaganych tablic ( kwasu octowego oczywiście ) to 1,738*10^(-5) i pierwszy wynik to 2,92 potem wychodzi mi róznie ale ok :
b.4,3
c. 4,8
d.8,7
e.12
do zobaczenia w gdańsku
1 lut 2006, o 19:05
Tweenk
@GŁÓWNY MODERATOR
Dołączył(a): 26 mar 2004, o 19:11 Posty: 1171 Lokalizacja: Warszawa
Zgroza :/
Chcecie to liczyć przyjmując że kwas octowy dysocjuje całowicie? Życzę powodzenia :/
Herezje jakieś się szerzą. Do tego zadania ewidentnie potrzebna jest Ka kwasu octowego. Bez tego nie idzie w ogóle tego zrobić.
Po drugie skąd się wam wziął ten wzór na H+ podany wcześniej? Nigdy nie widziałem takiego kosmosu... Skoro wychodzi jednostka mol/dm3 pod pierwiastkiem, to znaczy że wzór jest wadliwy.
_________________ Siła to ostateczność, do której uciekają się nieudolni.
3 lut 2006, o 21:02
Goofy R.I.P.
Dołączył(a): 5 wrz 2004, o 12:00 Posty: 3 Lokalizacja: "Na wybrzeżu miasto wolne krzyż maltański w herbie jest ..."
Przeceiż napisałem Ka więc o co chodzi tylko z punktem d mam problem
4 lut 2006, o 12:20
Anonymous
Tweenk, przeczytałbys cały temat, to bys wiedział ze juz wszyscy zostali uświadomieni co do tego ze bez Ka ani rusz
Tweenk -> Ten wzór to żaden kosmos, tylko wyliczenie z prawa rozcieńczeń Ostwalda bezpośrednio [H+] (równanie kwadratowe to chyba umiesz rozwiązać? poza tym to prawie w każdej książce jest napisane), a jednostki się zgadzają - stała dysocjacji jednoprotonowego kwasu HA to [H+][A-]/[HA], jednostka to (mol/L)^2 / (mol/L) = mol/L, tam pod pierwiastkiem jest K^2 - jednostka (mol/L)^2, K_a*c_o jednostka tez (mol/L)^2, po pierwiastkowaniu jest mol/L.
[/img]
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości