Moderator: #Chemia
chemolka napisał(a):W 2kg wody rozpuszczono 200g ZnCl2 zawierającego 3% zanieczyszcezń.Obliczyć stężenie procentowe roztworu ZnCl2.
chemolka napisał(a):zad.1. Ile gramów KOH otrzymamy po odparowaniu do sucha 100cm3 roztworu 17,1-procentowego o gęstości 1,16g/cm3
zad.2. W 250g wody rozpuszczono 12g mieszniny KOH i NaOH w stosunku 1 mol na 3 mole.Obliczyć stężenie procentowe obu składników.
Kein napisał(a):ZAD1.
Cp=m<sub>s</sub> : m<sub>r</sub> * 100%
17,1%=m<sub>s</sub> : ( 100 cm<sup>3</sup> * 1,16 <sup>g</sup>/<sub>cm</sub> ) *100 %
Po obliczeniach wychodzi nam że m<sub>s</sub>=19,836 g
karjak15 napisał(a):chemolka napisał(a):zad.2. W 250g wody rozpuszczono 12g mieszniny w stosunku 1 mol na 3 mole.Obliczyć stężenie procentowe obu składników.
A mieszaniny czego rozpuszczono bo to prawdopodobnie jest potrzebne...
chemolka napisał(a):chodzi o mieszaninę KOH i NaOH
devilkin napisał:
Oblicz,ile gramów wody trzeba odparować ze 120g wodnego roztoworu saletry sodowej NaNo3 o stężeniu 20%,aby otrzymać roztwór o stężeniu 25%.
Oblicz,ile gramów perhydrolu(30% roztwór nadltelnku wodoru) należy użyć w celu przygotowania 100g wody utlenionej (3%roztwór nadletlenku wodoru)
Obliczyć;
a) w ilu gramach wody
b) w ilu dm3 wody
należy rozpuścić 30g cukru,aby otrzymać roztwór 10%.
W 0,5 dm3 wody o gestości 1 g/cm3 rozpuszczono 1,12 dm3 chloru(objętość zmierzono w warunkach normalnych).Oblicz stężenie procentowe otrzymanego roztworu.
Oblicz stęzenie procentowe roztworu używanego do dezynfekcji skaleczeń,skoro mozna go otrzymać rozpuszczając 26,5g jodu w 625 cm3 alkoholu o gęstości 0,8 g/cm3.
natkaa napisał(a):Mam jedno pewne zadanko z którym mam pewne problemy i potrzebuję pomocy.
Treść:
Ile sody i ile wody potrzeba do przygotowania 250g roztworu o stezeniu 2% ?
Obliczyłam że,jesli chodzi o sód to..
2%* 250g/ 100% = 5
a jak to będzie z wodą ?
aha, i jeszcze mam problem z tym -- > Ile wody zawiera 400g roztworu o stężeniu 20% ?
Wytłumaczy mi ktoś jak powinnam to rozwiązac?
25% 12-0 = 12g 25%
12%
0% [woda] 25-12 = 13g 0%
arek92 napisał(a):dzieńdobry mam problem z jednym zadańem jest ono następujące Oblicz ile gramów soli gorzkiej (siedmiowodnego siarczanu (VI) magnezu) i ile gramów wody trzeba zmieszać aby otrzymać 200 gram 5% roztworu MgSO4. za wszelkie odpowiedzi z góry dziękuje.
$wistak napisał(a):A nie trzeba tu uwzględnić czasem przyłączonej wody? Bo to jest MgSO<sub>4</sub>*7H<sub>2</sub>O a nie MgSO<sub>4</sub>.
uszaty43 napisał(a):wiatam zawsez mialem problem z zadaniami typu takiego jka zraz podam przyklad .wiem ze jest wzór dzieki któremy te zadania rozwiazuje sie bardzo prosto czy ktos mógłby go podac jezeli pamita albo wytlumaczyc sposób rozwiazywania?
Ile gramów kwasu o steżeniu 40% nazlezy dolac do 120g kwasu o stezeniu 20% aby otrzymac kwas o stezeniu 30 %?
40%\------/30-20 = 10g
|.......30%
20%/------\40-30 = 10g
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość