Jednak "reakcja kwasu octowego z metalem aktywnym (Zn)" wyglądała tak ---> 2CH3COOH +Zn ---> )CH3COOH)2Zn + H2
Więc czy to pierwsze równanie reakcji jest poprawne? Z tego co tak na to patrzę to wydaje mi się, że powinno ono wyglądac tak:
2HCOOH + 2Na ---> 2HCOONa +H2
Powiedzcie jak powinno wkońcu być, bo jutro mam z tego kartkówkę, a już się w tym pogubiłem .
Pozdro!
Z tego co widzę chodzi ci o zapis związku
Oba sposoby są poprawne - możesz pisać HCOONa i NaHCOO, tak samo (CH3COO)2Zn, jak i Zn(CH3COO)2
16 mar 2006, o 19:04
Anonymous
Dzięki wielkie za pomoc .
16 mar 2006, o 19:20
jaozyrys
@MODERATOR
Ale zapis HCOONa jest o tyle poprawniejszy że widac który atom wodoru został podstawiony (może w ten sposób łatwiej zapamiętasz dysocjację, ktora wygląda tak: HCOOH <=> HCOO<sup>-</sup> + H<sup>+</sup>
zadanie rozwiązane, a przy okazjijak mamy tutaj reakcje kwasów karboksylowych,
próbowałem dzisaj zestryfikowac kwas cytrynowy kwasem octowym. Kwas vytrynowy to w koncu kwas hydroksykarboksylowy i posiada grupę hydroksylową. użyłem roztworu 10% kwasu octowego, do tego dąłem kwasy cytrynowego (odpowiednio stehiometrycznie 1:1 z lekkim nadmiarem kwasu cytrynowego) dodałem katalizatora jakim jest kwas siarkowy (VI) i chwile pogrzałem i nic nie czuć, chyba że ocet, moze to musi postać jakiś czas, albo może musze dłuzej grzać. Reakcja powinna zachodzić a tu dupa, czy w przypadku takich reakcji trzeba użyć innego katalizatora niż H<sub>2</sub>SO<sub>4</sub>? Czy jak. Może zna ktoś zapach tego estru. i kolejne pytanie nazwa zwyczajowa octan cytrynianu? Czy raczej estr kasu octowego i cytrynowego?
_________________ Dumny student Politechniki Gdańskiej i jej wspaniałego wydziału Chemicznego na kierunku Biotechnologia !
GG:3716505
16 mar 2006, o 20:20
stsiek
Dołączył(a): 23 sty 2006, o 10:43 Posty: 108 Lokalizacja: prawie Białystok
Dołączył(a): 21 cze 2005, o 17:00 Posty: 1595 Lokalizacja: Skoczów
Kein napisał(a):
zadanie rozwiązane, a przy okazjijak mamy tutaj reakcje kwasów karboksylowych, próbowałem dzisaj zestryfikowac kwas cytrynowy kwasem octowym. Kwas vytrynowy to w koncu kwas hydroksykarboksylowy i posiada grupę hydroksylową. użyłem roztworu 10% kwasu octowego, do tego dąłem kwasy cytrynowego (odpowiednio stehiometrycznie 1:1 z lekkim nadmiarem kwasu cytrynowego) dodałem katalizatora jakim jest kwas siarkowy (VI) i chwile pogrzałem i nic nie czuć, chyba że ocet, moze to musi postać jakiś czas, albo może musze dłuzej grzać. Reakcja powinna zachodzić a tu dupa, czy w przypadku takich reakcji trzeba użyć innego katalizatora niż H<sub>2</sub>SO<sub>4</sub>? Czy jak. Może zna ktoś zapach tego estru. i kolejne pytanie nazwa zwyczajowa octan cytrynianu? Czy raczej estr kasu octowego i cytrynowego?
chłopie jak juz to lodowaty kwas octowy i bezwodny cytrynowy, etryfikacja to reakcja równowagowa, dowiedz się najpierw co to za typ reakcji i jakie są tego konsekwencje to zrozumiesz dlaczego nic ci nie wyszło
_________________ Sprzedam wodorotlenek sulfurylu SO2(OH)2, również w postaci r-rów o żądanym stężeniu. Cena do negocjacji.
weź udział:
17 mar 2006, o 09:48
CTX
Dołączył(a): 20 sie 2004, o 09:48 Posty: 1084 Lokalizacja: /dev/nul
To tak jakbyś chciał nitrować glicerynę do TNG 10%HNO3
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości