Please pomóżcie z rozwiązaniami tych zadań, niektóre mam rozwiązane, ale na końcu nie ma odpowiedzi i nie wiem czy dobrze;/ (odpowiedzi jednak dużo dają, przynajmniej ma się pewność, że jednak wynik dobry..)
1) Ułożyć równania dysocjacji elektrolitycznej (to jest z gwiazdką;/):
KNO3, Na2CO3, Na3PO4, ZnSO4, Al2(SO4)3, Pb(SO4)2, Mg(OH)Cl,
Ca(OH)Br, Al(OH)Cl2, [CuOH]2CO3 .. ;/ w książce w ogóle nie ma takich przykładów
2) Który roztwór zawiera największąl iczbę jonów w jednostce objętośći:
a) 0,1 molowy Na2SO4,
b) 0.2 molowy KBR,
c) 0,15 molowy BaCl2 (stopipeń dysocjacji wszystkich soli przyjąź za równy 100%)
Please napiszcie wsjo obliczenia tutaj potrzebne;/ to zrozumie gdzie zrobiłam bład;/
W tym zadaniu mi wyszło, że te dwa pierwsze mają takie same liczby jonów ;/ więc nie wiem co jest źle ;/
3)Obliczyć stężęnie molowe jonów sodu w 10% roztworze wodorotlenku sodu (alfa=100%) o gęstości 1,11 g/cm3.
4) Ile moli jonów H+ należy usunąć z 1 dm3 roztworu o stężęniu jonów H+ 10^-4 mol/dm3, aby zmniejszyć stężenie tych jonów do wartości
10^-5 mol/dm3 ? (to zadanie jest z dwiema gwiazdkami i kompletnie nie wiem jak sie do niego zabrać;/)
Należy usunąć 9*10<sup>-4</sup> mola jonów [H<sup>+</sup>]
_________________ Dumny student Politechniki Gdańskiej i jej wspaniałego wydziału Chemicznego na kierunku Biotechnologia !
GG:3716505
Ostatnio edytowano 21 mar 2006, o 17:22 przez Kein, łącznie edytowano 4 razy
20 mar 2006, o 18:29
mikor
Dołączył(a): 17 sty 2005, o 11:05 Posty: 375 Lokalizacja: katowice
Ehh kain mozna powiedziec ze niekture reakcjie zrobiles tylko do polowy bo np:
Na2CO3 ---> 2Na(+) + CO3(2-)
i dalej:
CO3(2-) +H2O ----->HCO3(-) + OH(-)
HCO3(-) +H2O ----->H2CO3 +OH(-)
Dlatego sa to zadania z gwaizdka hehe ale nie chce mi sie pisac innych..
Stary po pierwsze nie kain, tylko Kein, a po drugie jej nie chodziło o hydrolizę, tylko o dysocjację elektrolityczną, a gwiazdkę stanowiły zapewne te przykłady z hydroksyjonami. A to co zaprezentowałeś to jest reakcja hydrolizy soli i to nie pełna jeszcze. Prawda w konakcie soli słabych kwasów lub zasad zachodzi hydroliza ale to chyba nie jest dysocjacja co nie
_________________ Dumny student Politechniki Gdańskiej i jej wspaniałego wydziału Chemicznego na kierunku Biotechnologia !
20 mar 2006, o 19:14
mikor
Sorry za kain...kein hehe ale napisales dokladnie to samo tylko ze moj zapis bardziej szczegolowy hehe... i tak na logike prawie wszystkie te sole hydrolizuja tak wiec sadze ze chodzi o moj zapis... Edit: oj nie teraz to juz zbyt komplikujesz sprawe (widzialem poprzedni zapis heh) dokladnego mechanizmu tejreakcji nie znam nie badalem kinetyki ale sadze ze wysuwasz wlasne teorie w tym momencie.
To jest raczej tak ze sol dysocjuje normalnie jak na sol przystalo tylko jonom CO3(2-)(zasada) nie odpowiada taka ilosc bliznich i cofa sie dysocjacja kwasu weglowego a ze nie ma skad wziac H+ to bierze z wody(kwas) czyli to nie wodor od razu podstawia sod.. bo tak mu sie podoba tylko gotowy jon co3(2-) reaguje z woda. tak samo jak naoh reaguje z hcl (no bo w r-r jest taka teoria sprzezonych par kwas-zasada i np takie cos jak hco3(-) jest zarowno kwasem jak i zasada tylko ze w sredniej to tym dupy nie truja..
Być może masz racje z tym wypieraniem słabszego kwasu (wody), przez mocniejszy (węglowy), gdyż stężenie słabo dysoscjujących jonów CO3(2-) jest za duże w roztworze, ale mimo wszystko * w zadaniu nie oznacza jakiś daleko idących domysłów i gdybań, a w szczególości teori opisanej przez Ciebie mikor. Moim skromnym zdaniem * dotyczy hydroksyjonów w ostatnich przykładach, choć z kolei pierwsze przykłądy nie prezentują żadnej trudności, więc może faktycznie chodzi o hydrolizę. Autorce tematu radzę zapisać dysocjację którą przedstawiłem w moim pierwszym pości oraz rozpisać równania hydrolizy za radą mikora
20 mar 2006, o 19:46
Anonymous
n3=10-4 mol - 10-5 mol
n3=9*10-5
Kto mi to wytłumaczy? Bo nie wiem jak z tej różnicy wyszło 9 * 10^-5...
<ehh te potęgi>
No przykro mi ale trują, miałem teorie Brunsteda i Lewisa , ale to co mówisz nie tytczy się tego zadania tutaj masz przedstawić równanie dysocjacji elektrolitycznej.
Dysocjacja elektrolityczna to proces rozpadu cząsteczek związków chemicznych na jony np.
NaCl → Na+ + Cl-
Dysocjacja może następować jako końcowy etap solwatacji w rozpuszczalnikach polarnych (np: woda) lub może być incjowana w inny sposób (np: łukiem elektrycznym). Dysocjacja może też przebiegać w fazie gazowej pod wpływem wyładowań elektrycznych, lub bezpośredniego bombardowania gazu elektronami.
źródło wikipedia, żeby nie było
Pozatym stopień trudności tego zadania, zapewne szkoła średnia i wątpie żeby były to zadania z profilu bio-chem, raczej to jest podstawa, na której nie było teori kwasów i zasad poza Ahrreniusem. Gdyby w zadaniu pisało określ jak zachowea sie związek w konakcie z wodą, albo podobnie sformułowane zadanie to jeszcze tak, ale pisze wyraźnie dysocjacja elektrolityczna. Czyli dwustopniowa dysocjacja z pośrednimi jonami wodorowęglowymi ot co. A to żę HCO3(-) może być donorem jak i akceptorem protonów nie w tym zadaniu znaczenia. Jakby było chociaż w zadaniu napisane że należy uwzglednić hydrolize albo coś to tak. I będe się kłócił dalej jakby co . aanioleek masz mozę odpowidzi do tych zadań?
Edit
Pozatym znalazłem jeszcze coś takiego na wikipedi
Reakcji hydrolizy nie należy mylić z dysocjacją elektrolityczną (w tym hydrolizą soli - lub ogólnie solwolizą soli - słabych kwasów i zasad) i solwatacją, której szczególnym przypadkiem jest hydratacja.
Dysocjacja polega na rozpadzie cząsteczki pod wpływem działania rozpuszczalnika (w tym również wody), ale bez tworzenia z nim wiązań kowalencyjnych, zaś hydratacja polega na tworzeniu się kompleksów z wodą poprzez wiązania wodorowe i inne oddziaływania międzycząsteczkowe.
21 mar 2006, o 17:39
mikor
Sory ale nie ma czegos takiego jak NaHCO3 jako posredni produkt dysocjacji
Na2CO3 ta sol dysocjuje calkowicie a powstawanie jonow wodoroweglanowych jest juz wynikiem rakcji jonu CO3(2-) z woda.
Nie ma co teoretyzowac na taki blachy temat i biorac pod uwage niejasnosc i "tępote" zadan z "gwiazdka" w szkole sredniej dalej uwazam ze mam racje.. aniolek rozstrzygnij to..
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości