Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
Dysocjacja.. niby proste, a jednak ;/ 
Autor Wiadomość
Post Dysocjacja.. niby proste, a jednak ;/
Please pomóżcie z rozwiązaniami tych zadań, niektóre mam rozwiązane, ale na końcu nie ma odpowiedzi i nie wiem czy dobrze;/ (odpowiedzi jednak dużo dają, przynajmniej ma się pewność, że jednak wynik dobry..)
1) Ułożyć równania dysocjacji elektrolitycznej (to jest z gwiazdką;/):
KNO3, Na2CO3, Na3PO4, ZnSO4, Al2(SO4)3, Pb(SO4)2, Mg(OH)Cl,
Ca(OH)Br, Al(OH)Cl2, [CuOH]2CO3 .. ;/ w książce w ogóle nie ma takich przykładów :(

2) Który roztwór zawiera największąl iczbę jonów w jednostce objętośći:
a) 0,1 molowy Na2SO4,
b) 0.2 molowy KBR,
c) 0,15 molowy BaCl2 (stopipeń dysocjacji wszystkich soli przyjąź za równy 100%)
Please napiszcie wsjo obliczenia tutaj potrzebne;/ to zrozumie gdzie zrobiłam bład;/
W tym zadaniu mi wyszło, że te dwa pierwsze mają takie same liczby jonów ;/ więc nie wiem co jest źle ;/

3)Obliczyć stężęnie molowe jonów sodu w 10% roztworze wodorotlenku sodu (alfa=100%) o gęstości 1,11 g/cm3.

4) Ile moli jonów H+ należy usunąć z 1 dm3 roztworu o stężęniu jonów H+ 10^-4 mol/dm3, aby zmniejszyć stężenie tych jonów do wartości
10^-5 mol/dm3 ? (to zadanie jest z dwiema gwiazdkami i kompletnie nie wiem jak sie do niego zabrać;/)

20 mar 2006, o 13:47

KNO<sub>3</sub> -> K<sup>+</sup> + NO<sub>3</sub><sup>- </sup>
Na<sub>2</sub>CO<sub>3</sub> ->2Na<sup>+</sup> + CO<sub>3</sub> <sup>2-</sup>
Na<sub>3</sub>PO<sub>4</sub> ->3Na<sup>+</sup> + PO<sub>4</sub> <sup>3-</sup>
ZnSO<sub>4</sub> ->Zn<sup>2+</sup> + SO<sub>4</sub> <sup>2-</sup>
Al<sub>2</sub>(SO<sub>4</sub>)<sub>3</sub> -> 2Al <sup>3+</sup> + 3SO<sub>4 </sub><sup>2-</sup>
Pb(SO<sub>4</sub>)<sub>2</sub> -> Pb<sup>4+</sup> + 2SO<sub>4</sub> <sup>2-</sup>
Mg(OH)Cl -> Mg(OH)<sup>+</sup> + Cl<sup>-</sup>

Ca(OH)Br -> Ca(OH)<sup>+</sup> + Br<sup>-</sup>

Al(OH)Cl<sub>2</sub> -> Al(OH) <sup>2+</sup> + 2CL <sup>-</sup>
[CuOH]<sub>2</sub>CO<sub>3</sub> -> 2 [CuOH]<sup>+</sup> + CO<sub>3</sub> <sup>2- </sup>

Zadanie 2.

Zakładając całkowitą dysocjację:

A) Na2SO4 - >2Na<sup>+</sup> + SO4<sup>2-</sup>
mamy 3 mole jonów, jednak mamy stężenie 0,1 mola, czyli 0,3 moli jonów.

B) KBr ->K<sup>+</sup> + Br<sup>-</sup>
razem dwa mole jonów, przy stężeniu 0,2 mola mamy 0,4 mola

C) BaCl2 -> Ba<sup>2+</sup> + 2Cl<sup>-</sup>
razem 3 mole jonów, przy stężeniu równym 0,15 mamy 0,45 mola

nie wiem czy dobrze obliczałem prostą proporcją

Cm=1 mol/dm3 ----------------ilość moli jaka wychodzi nam z równania stechiometrycznego
Cm=podane w zad----------------x

Zadanie 3.

[Na<sup>+</sup>] = Cm <sub>NaOH</sub> (przy Alfa=100%)

[Na<sup>+</sup>] = Cp * d /M<sub>NaOH</sub> *100%
[Na<sup>+</sup>] = 10% * 1,11 g/dm3 : 40g/mol * 100%
[Na<sup>+</sup>] = 2,775 mol/dm3

Zadanie 4.

Cm=n/V
n<sub>1</sub>=Cm<sub>1</sub>/V
n<sub>2</sub>=Cm<sub>2</sub>/V

n<sub>1</sub>=10<sup>-4</sup> mol/dm3 : 1dm3
n<sub>1</sub>=10<sup>-4 </sup>mol

n<sub>2</sub>=10<sup>-5</sup> mol/dm3 : 1dm3
n<sub>2</sub>=10<sup>-5</sup> mol

n<sub>3</sub>=n<sub>1</sub>-n<sub>2</sub>
n<sub>3</sub>=10<sup>-4</sup> mol - 10<sup>-5</sup> mol
n<sub>3</sub>=9*10<sup>-5</sup>

Należy usunąć 9*10<sup>-4</sup> mola jonów [H<sup>+</sup>]

GG:3716505

Ostatnio edytowano 21 mar 2006, o 17:22 przez Kein, łącznie edytowano 4 razy

20 mar 2006, o 18:29

Ehh kain mozna powiedziec ze niekture reakcjie zrobiles tylko do polowy bo np:
Na2CO3 ---> 2Na(+) + CO3(2-)
i dalej:
CO3(2-) +H2O ----->HCO3(-) + OH(-)
HCO3(-) +H2O ----->H2CO3 +OH(-)
Dlatego sa to zadania z gwaizdka hehe ale nie chce mi sie pisac innych..;)

20 mar 2006, o 19:03

Stary po pierwsze nie kain, tylko Kein, a po drugie jej nie chodziło o hydrolizę, tylko o dysocjację elektrolityczną, a gwiazdkę stanowiły zapewne te przykłady z hydroksyjonami. A to co zaprezentowałeś to jest reakcja hydrolizy soli i to nie pełna jeszcze. Prawda w konakcie soli słabych kwasów lub zasad zachodzi hydroliza ale to chyba nie jest dysocjacja co nie ;)

Jak już to tak :

Na2CO3 + H2O --> Na+ + NaHCO3 + OH-
NaHCO3 + H2O --> Na+ + H2CO3 + OH-

Co w skrócie zapisuje sie jako:

Na2CO3 + 2H2O -->2Na+ + H2CO3 + 2OH- ;)

20 mar 2006, o 19:14

Sorry za kain...kein hehe ale napisales dokladnie to samo tylko ze moj zapis bardziej szczegolowy hehe... i tak na logike prawie wszystkie te sole hydrolizuja tak wiec sadze ze chodzi o moj zapis... ;)
Edit: oj nie teraz to juz zbyt komplikujesz sprawe (widzialem poprzedni zapis heh) dokladnego mechanizmu tejreakcji nie znam nie badalem kinetyki ale sadze ze wysuwasz wlasne teorie w tym momencie.

To jest raczej tak ze sol dysocjuje normalnie jak na sol przystalo tylko jonom CO3(2-)(zasada) nie odpowiada taka ilosc bliznich i cofa sie dysocjacja kwasu weglowego a ze nie ma skad wziac H+ to bierze z wody(kwas) czyli to nie wodor od razu podstawia sod.. bo tak mu sie podoba tylko gotowy jon co3(2-) reaguje z woda. tak samo jak naoh reaguje z hcl (no bo w r-r jest taka teoria sprzezonych par kwas-zasada i np takie cos jak hco3(-) jest zarowno kwasem jak i zasada tylko ze w sredniej to tym dupy nie truja..;)

20 mar 2006, o 19:30

Być może masz racje z tym wypieraniem słabszego kwasu (wody), przez mocniejszy (węglowy), gdyż stężenie słabo dysoscjujących jonów CO3(2-) jest za duże w roztworze, ale mimo wszystko * w zadaniu nie oznacza jakiś daleko idących domysłów i gdybań, a w szczególości teori opisanej przez Ciebie mikor. Moim skromnym zdaniem * dotyczy hydroksyjonów w ostatnich przykładach, choć z kolei pierwsze przykłądy nie prezentują żadnej trudności, więc może faktycznie chodzi o hydrolizę. Autorce tematu radzę zapisać dysocjację którą przedstawiłem w moim pierwszym pości oraz rozpisać równania hydrolizy za radą mikora :D :P

20 mar 2006, o 19:46
n3=9*10-5

Kto mi to wytłumaczy? Bo nie wiem jak z tej różnicy wyszło 9 * 10^-5...
<ehh te potęgi>

Pozdrawiam i czekam na odpowiedź.
Zuza :D :P :D

21 mar 2006, o 17:01

10<sup>-5</sup> = 0,00010

0,0010-0,00010=0,0009

0,0009=9*10<sup>-4</sup>

sorki pomyliłem sie w wyniku o 1 w wykładniku potęgi zaraz poprawie w poście, wynik wynosi 9*10<sup>-4</sup> mola.

Pozdro

21 mar 2006, o 17:21

No przykro mi ale trują, miałem teorie Brunsteda i Lewisa :P, ale to co mówisz nie tytczy się tego zadania tutaj masz przedstawić równanie dysocjacji elektrolitycznej.

Dysocjacja elektrolityczna to proces rozpadu cząsteczek związków chemicznych na jony np.
NaCl → Na+ + Cl-

Dysocjacja może następować jako końcowy etap solwatacji w rozpuszczalnikach polarnych (np: woda) lub może być incjowana w inny sposób (np: łukiem elektrycznym). Dysocjacja może też przebiegać w fazie gazowej pod wpływem wyładowań elektrycznych, lub bezpośredniego bombardowania gazu elektronami.

źródło wikipedia, żeby nie było

Pozatym stopień trudności tego zadania, zapewne szkoła średnia i wątpie żeby były to zadania z profilu bio-chem, raczej to jest podstawa, na której nie było teori kwasów i zasad poza Ahrreniusem. Gdyby w zadaniu pisało określ jak zachowea sie związek w konakcie z wodą, albo podobnie sformułowane zadanie to jeszcze tak, ale pisze wyraźnie dysocjacja elektrolityczna. Czyli dwustopniowa dysocjacja z pośrednimi jonami wodorowęglowymi ot co. A to żę HCO3(-) może być donorem jak i akceptorem protonów nie w tym zadaniu znaczenia. Jakby było chociaż w zadaniu napisane że należy uwzglednić hydrolize albo coś to tak. I będe się kłócił dalej jakby co :P. aanioleek masz mozę odpowidzi do tych zadań?

Edit

Pozatym znalazłem jeszcze coś takiego na wikipedi :P

Reakcji hydrolizy nie należy mylić z dysocjacją elektrolityczną (w tym hydrolizą soli - lub ogólnie solwolizą soli - słabych kwasów i zasad) i solwatacją, której szczególnym przypadkiem jest hydratacja.

Dysocjacja polega na rozpadzie cząsteczki pod wpływem działania rozpuszczalnika (w tym również wody), ale bez tworzenia z nim wiązań kowalencyjnych, zaś hydratacja polega na tworzeniu się kompleksów z wodą poprzez wiązania wodorowe i inne oddziaływania międzycząsteczkowe.

21 mar 2006, o 17:39

Sory ale nie ma czegos takiego jak NaHCO3 jako posredni produkt dysocjacji
Na2CO3 ta sol dysocjuje calkowicie a powstawanie jonow wodoroweglanowych jest juz wynikiem rakcji jonu CO3(2-) z woda.
Nie ma co teoretyzowac na taki blachy temat i biorac pod uwage niejasnosc i "tępote" zadan z "gwiazdka" w szkole sredniej dalej uwazam ze mam racje.. aniolek rozstrzygnij to..;)

21 mar 2006, o 23:49
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 10 ]