1) Obliczyć stałą dysocjacji kwasu jednoprotonowego, wiedząc, ze w jego roztworze o stężęniu jonów wodorowych 0,01 mol/dm3 stopień dysocjacji wynosi 2%.
No i próbowałam to rozwiązać tak;
[H+]= 0.01 mol/dm3
Alfa = 0.02 = 2%
0.02 * 0.01 = 0.0002 = 2 * 10^-4
I taka jest odpowiedź.. ale nie wiem czy to dobry tok rozumowania ;(
2)Obliczyć stężenie molowe roztworu jednowodorotlenowej zasady (K=10^-4) wiedząc, że stężenie jonów OH- wynosi 0.02 mol/dm3.
W ogóle nie wiem jak robić te zadania w których są wyznaczone poszczególne jony:(
3) Podać przykład substancji, która jest:
a) związkiem trudno rozpuszczalnym w wodzie i mocnym elektrolitem,
b) związkiem trudno rozpuszczalnym w wodzie i słabym elektrolitem,
c) związkiem dobrze rozpuszczalnym w wodzie i mocnym elektrolitem,
d) związkiem dobrze rozpuszczalnym w wodzie i słabym elektrolitem.
(please przynajmniej po 2 przykłady).
4) Który uczeń odpowiedział prawidłowo na następujące pytanie: jakie drobiny (cząstki chemiczne) biorą udział w reakcji przebiegającej po wrzuceniu cynku do rozcieńczonego roztworuu kwasu siarkowego?
uczeń I: atomy cynku z cząsteczkami kwasy
uczeń II: tylko atomy cynku z kationami wodoru
uczeń III: tylko atomy cynku z anionami reszty kwasowej
uczeń IV: tylko kationy cynku z anionami reszty kwasowej
Ułożyłamn reakcję, ale żadna odpowiedź mi nie pasuje
5) Zmieszano razem równe objętości 1-molowych wodnych roztworów
Pb(NO3)2 i Na2SO4. Osad odsączono. Co pozostało na sączku? Co zawiera przesącz? CO otrzymamy po odparowaniu przesączu do sucha?
6) Zmieszano parami roztwory następujących soli: Na3PO4, CuSO4 i K2S ( w trzech mozliwych kombinacjach). W ktorych mieszaninach zajdą reakcje? Napisać równania jonowe. (please napiszcie mi tylko zwykle reakcje, bo nie umie za bardzo a ja jonowe sobie juz napisze;/ bo cos mi sie przy uzgadnianiu reakcji nie zgadza:( )
7) Do roztworu zawierającego 2m ole AgNo3 dodano roztwór zawierający 4 mole HCl. Osad odsączono, a do przesączu dodano 3 mole Ba(OH)2, orazk ilka kropli lakmusu. Jakie zabarwienie miał roztwór i dlaczego?
8 ) Rozpuszczono w w 1 dm3 wody następujące ilości soli: 0,2 mola chlorku wapnia, 117 g chlorku sodu i 0,5 mola azotanu (V) wapnia. Właściwe uporządkowanie wzrastających stężeń molowych jonów przedstawia:
A) [Ca2+] < [NO3-] < {Na+] < [Cl-]
B) [Cl-] < [NO3-] < [Ca2+] < [Na+]
c) [Na+] < [Ca2+] < [NO3-] < [Cl-]
D) [Ca2+] < [NO3-] < [Cl-] < [Na+]
9) 3 dm3 wodnego roztworu kwasu o ogólnym wzorze HX zawiera 5,418 * 10^23 jonów X^- i 6 moli niezdysocjowanych cząsteczek HX. DStopień i stała dysocjacji kwasu HX wynosi:
a) 13%, 4,5 * 10^-2
b) 13%, 3.9 * 10^-2
c) 15%, 9.0 * 10^-2
d) 17.6%, 4.5 8 10^-2
Please pomóżćie muszę je mieć rozwiązane na jutro Żeby ocene poprawić, a nie wiem jak sie zabrac, to co umialam to napisalam;/ a tych ruszyc nie moge:(
Pozdrawiam i czekam... Zuza
Ostatnio edytowano 28 mar 2006, o 18:44 przez Anonymous, łącznie edytowano 1 raz
28 mar 2006, o 15:42
karjak15
**
Re: Roztwory wodne..
aanioleek napisał(a):
3) Podać przykład substancji, która jest: a) związkiem trudno rozpuszczalnym w wodzie i mocnym elektrolitem b) związkiem trudno rozpuszczalnym w wodzie i słabym elektrolitem c) związkiem dobrze rozpuszczalnym w wodzie i mocnym elektrolitem d) związkiem dobrze rozpuszczalnym w wodzie i słabym elektrolitem
4) Który uczeń odpowiedział prawidłowo na następujące pytanie: jakie drobiny (cząstki chemiczne) biorą udział w reakcji przebiegającej po wrzuceniu cynku do rozcieńczonego roztworuu kwasu siarkowego? uczeń I: atomy cynku z cząsteczkami kwasy uczeń II: tylko atomy cynku z kationami wodoru uczeń III: tylko atomy cynku z anionami reszty kwasowej uczeń IV: tylko kationy cynku z anionami reszty kwasowej
5) Zmieszano razem równe objętości 1-molowych wodnych roztworów Pb(NO3)2 i Na2SO4. Osad odsączono. Co pozostało na sączku? Co zawiera przesącz? CO otrzymamy po odparowaniu przesączu do sucha?
6) Zmieszano parami roztwory następujących soli: Na3PO4, CuSO4 i K2S ( w trzech mozliwych kombinacjach). W ktorych mieszaninach zajdą reakcje? Napisać równania jonowe. (please napiszcie mi tylko zwykle reakcje, bo nie umie za bardzo a ja jonowe sobie juz napisze;/ bo cos mi sie przy uzgadnianiu reakcji nie zgadza:( )
A więc tak :
3a: Ca(OH)2
3b: CaCO3, Cu(OH)2
3c: H2SO4, HNO3, HCl
3d: Mg(OH)2, H2S, H2SO3
4: Zn + H2SO4 -> ZnSO4 + H2^
Widzimy więc że aniony siarczanowe (VI) pozostają w roztworze "nietknięte" - zdysocjowane. Reakcja zachodzi więc tak jak w przypadku ucznia II - cynk wypiera wodór z kwasu i sam przechodzi do roztworu.
5. Pb(NO3)2 + Na2SO4 -> PbSO4 + 2NaNO3
1mol + 1mol -> 1mol + 2mole
Na sączku pozostał nierozpuszczalny osad siarczanu(VI)ołowiu(II), przesącz to roztwór azotanu(V)sodu , a po jego odparowaniu otrzymamy kryształki tej soli.
Nie chciało mi się pisać indeksami ale sądzę że załapiesz w reakcjach jonowych o co chodzi Tylko tyle mogę pomóc - resztę niech zrobi ktoś starszy (bardziej doświadczony)
_________________ Sprzedam wodorotlenek sulfurylu SO2(OH)2, również w postaci r-rów o żądanym stężeniu. Cena do negocjacji.
weź udział:
Ostatnio edytowano 28 mar 2006, o 22:34 przez DMchemik, łącznie edytowano 2 razy
28 mar 2006, o 18:56
Anonymous
Ale napisz czego dokładnie nie rozumiesz??? Znaczków typu "^", czy w ogole sposobu rozwiązania zadania??? Polecam odwiedzic stronkę http://www.dami.pl/~chemia/obliczenia.h ... obliczenia, dział 17.6.1, napisz czego konkretnie nie rozumiesz, moze postaram sie to jakoś w miare przystepnie wyjaśnić.
28 mar 2006, o 19:01
karjak15
**
czyli widzimi że chlorek nie bierze udziału: Zn+2H(+)==>Zn(2+)+H2
czyli uczeń II
5) Pb(NO3)2+Na2SO4==>PbSO4(osad)+2NaNO3
w przesączu jest Na2SO4, jesli go odparować to zostanie krystaliczny Na2SO4
Nie to żebym się czepiał, ale za bardzo się śpieszyłeś z rozwiązywaniem zadań W 4 chodzi o kwas siarkowy a nie o solny (szczegół ale ważny). Natomiast w 5 w przesączu jest NaNO3 - powstałe z reakcji którą masz dobrze.
Poza tym po co się męczyć jak ktoś już te zadania (część) zrobił
28 mar 2006, o 21:32
Anonymous
Bizonio nie bardzo rozumie toku rozwiązania zadania pierwszego Sorry, ze męczę.. ale nie qmam tego ;/
28 mar 2006, o 21:35
Anonymous
Sorry, ze tak pozno, ale dzisiaj Liga Mistrzów + towarzystki Polska - Arabia Saudyiska :-).
Mam nadzieje ze przeczytalas informacje zawarte pod linkiem, ktory Ci podalem. Rozwiazanie zadania polega na podstawieniu danych do wzorów na stała dysocjacji i stopień dysocjacji jonów wchodzących w sklad roztworu. Mając dane w postaci stopnia dysoscjacji danej substancji w roztworze wodnym (alfa) oraz stężenia cząstek, które uległy zdysocjowaniu (C) możemy obliczyc jakie jest stężenie całkowite substancji rozpucszcznonej w wodzie (Co).
W zadaniu mamy podane stężenie cząstek zdysocjowanych C = 0,01 mol/dm^3 oraz stopien dysocjacji alfa = 2% czyli 0,02. Skąd wiemy, ze jest to stezenie czastek zdysocjowanych, a nie calkowiete??? Dlatego, ze gdyby czastki te nie byly zdysocjowane (w uproszczeniu - swobodnie poruszajace sie w roztworze wodnym) to nie moglibysmy oznaczyc ich stezenia). Stęzenie tych czastek stanowi 2% całkowitego steżenia substancji rozpuszczonej w H2O. Mozemy zatem ułozyc proporcje z ktorej obliczymy calkowite stezenie substancji:
0,01 mol/dm^3 - 2%
X - 100%
x = 0,01 mol/dm^3 * 100%/2% = 0,5 mol/dm^3
Stęzenie całkowite możemy również obliczyc na podstawie wzoru na stopien dysocjacji elektrtolitów.
alfa = C/Co
Po przekształceeniu:
Co=C/alfa
Stęzenie to jest nam potrzebne do obliczenia stałej dysocjacji na podstawie prawa rozcienczen Ostwalda z następującego wzoru:
Kc=alfa^2*Co/(1-alfa)
No i otrzymujemy gotowe rozwiazanie .
Jak widac DMchemik rowniez przyjal podobny tok myslenia (zastosowujac przy tym pewne uproszczenie), wiec tok rozumowania z pewnoscia jest prawidlowy. Moze troche gorzej z jego przelozeniem na jezyk zrozumialy dla laika w tych sprawach. Takze jezeli ktos uwaza ze mozna wytlumaczyc to prosciej to prosze o pomoc dla kolezanki. Mi takie sprawy zdecydowanie prosciej wyjasnic jest w bezposrednim kontakcie tzw. Metoda Callana :-)
n(Na(+))=n1=2
n(Ca(2+))=n2+n3=0,2+0,5=0,7
n(Cl)-))=n1+2n2=2+0,4=2,4
n(NO(-))=2n3=1
skąd wiadomo co do czego dodać?:(
a w zadaniu 9 skąd wyliczyles K
obliczamy K=4,496*10^(-2)=~4,5*10^(-2)
bo dla mnie to black magia... ;///
29 mar 2006, o 09:18
DMchemik
Dołączył(a): 21 cze 2005, o 17:00 Posty: 1595 Lokalizacja: Skoczów
spójrz na równania dysocjacji: z jednego mola chlorku sodu powstaje 1 mol Na(+) i jeden mol Cl(-), z dwóch moli powstaną dwa mole chlorków, nastepnie patrzymy na dysocjację chlorku wapnia, z jednego mola powstają 2 mole chlorków, zatem 0,2 mol da nam 2*0,2 (czyli 2*n2) to wynosi 0,4, teraz dodajemy to co powstało i mamy
natomiast co do stałej dysocjacji, jest obliczona juz wyżej:
K=[H(+)][X(-)]/[HX]
[H(+)]=[x(-)]
K=([H(+)]^2)/[HX]
i wstarczy podstawić to co mamy dane
_________________ Sprzedam wodorotlenek sulfurylu SO2(OH)2, również w postaci r-rów o żądanym stężeniu. Cena do negocjacji.
weź udział:
29 mar 2006, o 18:42
Anonymous
Dzięki! Już rozumię. . . Jesteście kochani.. teraz mam znów next partie kilkadziesięciu zadań.. i pewnie z kilkoma znów się pojawi problem.. ;/ Ale to jak będzie to napiszę Pozdrawiam i całuję :* Zuza
29 mar 2006, o 19:41
Anonymous
DMchemik napisał(a):
1) 9)
HX<==>H(+)+X(-)
K=[H(+)][X(-)]/[HX]
[H(+)]=[x(-)]
K=([H(+)]^2)/[HX]
dzielimy dane przez 3, aby uzyskać stężenia:
2 M cząśtek niezdysocjowanych =[HX]
1,806*10^23 cząstek zdysocjowanych
[H(+)]=1,806/6,023=~0,3 M
obliczamy K=4,496*10^(-2)=~4,5*10^(-2)
czyli odpowiedź A lub D
obliczamy alfę
alfa=0,3/(2+0,3)=0,13=13%
czyli A
W tym zad. 9 qmam skąd wyliczyliśmy Alfę.. ale za diabła nie moge kapnac skad sie wziela stala dysocjacji ;/
Alfa = Pierwiastek z k/Cm
czyli K=Cm*Alfa^2
albo
K=[A-]^2/[HA]
I skąd wziąć Cm? alboo [HA] jak tego w zadaniu nie bylo
30 mar 2006, o 10:40
DMchemik
Dołączył(a): 21 cze 2005, o 17:00 Posty: 1595 Lokalizacja: Skoczów
z danych do zadania podane wartości podzielismy przez 3 aby otrzymaćstężenie, bo C=n/V, i otrzymujemy ze jest 0,3 mol/dm3 cząstek zdysocjowanych i 2 mol/dm3 niezdysocjowanych, a stopień dysocjaji alfa jest równy stosunkowi stężenia cząstek zdfysocjowanych do całości cząśtek w r-rze, czyli 0,3/(0,3+2)=0,13=13%
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości