Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
zwiazki koordynacyjne ;/ 
Autor Wiadomość
Post zwiazki koordynacyjne ;/
słuchajcie,niech ktoś mi w sposób przystępny wytłumaczy poprawne ustalanie wzorów na zwiazki kompleksowe inaczej koordynacyjne.czy istnieje wtedy metoda krzyżowa i bierze sie pod uwage wartościowość,by wzór sumaryczny został poprawnie zapisany??naprawde nie wiem,prosze o pomoc

20 kwi 2006, o 18:56
@GŁÓWNY MODERATOR

Najpierw ustalasz wzór jonu kompleksowego (jonów) - musisz znać liczbę koordynacyjną. Owa liczba oznacza liczbę ligandów wokół jonu centralnego. Każdy ligand wnosi do jonu swój ładunek czy obliczasz ładunek jonu kompleksowego - ładunek = ładunek jonu centralnego + (liczba koordynacyjna * ładunek ligandu). Potem dopasowujesz liczbę kationów i aninów aby związek był elektroobojętny, możesz wykorzystać to co określasz jako metodę krzyżową.

20 kwi 2006, o 19:12

20 kwi 2006, o 19:29
a mam jeszcze takie pytanko;jak nazwac zwiazek kompleksowy o takim wzorze:[Cr(NH3)6 I(NO3)3]-mam pewien pomysł,ale nie chce go podawac(nazwa naprawde bardzo dziwna ;/)jeszcze sie bardziej skompromituje :P

20 kwi 2006, o 21:52
@GŁÓWNY MODERATOR

Jeśli dobrze widzę, jest to triazotanojodan heksaaminachromu(III), ale coś mi tu nie pasuje to I - chyba chodziło o azotan heksaaminachromu(III).

20 kwi 2006, o 22:06
qrcze,mnie wyszła ta pierwsza nazwa nie ujełam tylko watrściowości chromu w nawiasie ;/

20 kwi 2006, o 22:16
@GŁÓWNY MODERATOR

Właściwie powinien być ładunek części anionowej albo wartościowość jodu w nawiasie, czyli triazotanojodan(I) heksaaminachromu(II) tudzież triazotanojodan(2-) heksaaminachromu(2+). (jakby było (III), to by nie pasowały ładunki - azotany mają -1, jod może mieć tylko nieparzyste, a chromu tylko II i III - zatem wniosek że chrom jest na +2 st. u.)

20 kwi 2006, o 23:31
hmm,no w sumie :roll: a masz w zanadrzu jakieś sprawdzone linki( i możesz je podac),które w ogóle tłumaczyłyby porzadnie całe zwiazki kompleksowe??(CTX podał mi nawet jedną nawet niegłupa stronke :) ,ale wiadomo :im wiecej,tym lepiej :P).szukałam też w necie sama,ale jakies to wszystko wydawało mi sie takie... ;/patrzyłam nawet w fachowej literaturze,ale te ksiegi to juz w ogóle,heh :roll: a juz za tydzien mam sprawdzian m.in. z tego tematu,a jutro powtórzonko,na które nic nie umiem :( jeszcze raz dzieki wielkie za pomoc której mi udzieliłeś :) jestem zshokowana Twoim zasobem wiedzy :szok:

20 kwi 2006, o 23:58
@GŁÓWNY MODERATOR

http://www.vmc.org.pl/articles.php?id=202&page=2
http://www.republika.pl/ewamalecka/com.htm
http://www.dami.pl/~chemia/wyzsza/rozdz ... zania4.htm
To jest długie - kliknij tu
http://www.chemmix.artnet.pl/index.php? ... 003&s3=019

21 kwi 2006, o 00:12
o super :D:D:D nawet nie wiesz jak sie ciesze:jupi: ,bardzo mi na tym zależało,bo nie nie jest to w ogóle wytłumaczone w moim podreczniq od chemii ;/ thx a lot :D

21 kwi 2006, o 00:19
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 10 ]