czesć mam problem z takiem zadaniem i Prosiłbym o odpowiedz jezscze dziś.Dzieki
W 1 dm3 roztworu wodorolenku potasu znajduje sie tyle samo jonów potasu ile cząstezcek kwasu znajduje sie w 1 dm3 roztworu kwasu. Do zobojętnienia 1 dm3 kwasu potrzebne sa 2 dm3 roztworu wodorotlenku. Ile atomów wodoru zawiera cząsteczla tego kwasu. Odpowiedź uzasadnij
24 maja 2006, o 20:25
blizzard
@MODERATOR
Dołączył(a): 17 sty 2006, o 00:29 Posty: 703 Lokalizacja: behind enemy line
kurde prostszego zadania na logikę nie mieli?? Tu prawie chemii nie ma.
Odp. 2
Czemu?
bo bo trzeba zużyć 2KOH do zobojętnienia 1Hx(reszta kwasowa)
Jeżeli mamy dwa OH to musimy mieć też dwa H żeby powstały dwa H2O
24 maja 2006, o 21:01
Anonymous
ale pierwsze zdanie przeczy drugiemu a Twoja odpowiedz jest zgodna z drugim zdaniem
24 maja 2006, o 21:21
brigit
Dołączył(a): 25 sty 2006, o 20:42 Posty: 24 Lokalizacja: z kreskówki
blizzard ma rację, cząsteczka kwasu zawiera 2 atomy wodoru.
Zauważ że w pierwszym zdaniu w przypadku kwasu mowa o jego cząsteczkach nie o jonach (jak w przypadku zasady).
Skoro do zobojętnienia 1 dm3 roztworu tego kwasu potrzeba 2 dm3 roztworu zasady, a na jeden kation potasu przypada jedna cząsteczka kwasu tzn. że zawiera 2 atomy wodoru.
(x-wartościowość grupy R i liczba at. H w cząstce kwasu)
_________________ Dopiero po stworzeniu świata powstało mnóstwo niestworzonych rzeczy.
24 maja 2006, o 21:49
Anonymous
no bo jak bedzie 2OH to bedzie i 2K
czyli 2 jony K przypadna na 1 czasteczke kwasu co przeczy zdaniu nr 1.
Chyba ze cos zle rozumuje:
zgodnie ze zdaniem 2:
2K+ +2OH- + 2H + +R2- = 2K+ + R2- + 2H(2)O
2KOH+H(2)R = K(2)R + 2H(2)O // ale sprzeczne z 1 !!
24 maja 2006, o 22:18
blizzard
@MODERATOR
Dołączył(a): 17 sty 2006, o 00:29 Posty: 703 Lokalizacja: behind enemy line
ehh, wszystko jest gites tylko trzeba na to spojrzeć trochę z innego kąta.
Mamy tyle samo jonów potasu w r-r, co cz. kwasu w drugim r-r. O czym to świadczy?? O tym że w jednej objętości r-r jest taka sama ilość KOH jak kwasu, czyli mają jednakowe stężenia i tylko po to jest to pierwsze zdanie. Drugie informuje nas o tym, ze aby zobojętnić 1dm^3 kwasu potrzeba 2dm^zasady, czyli pomimo takiego samego stężenia potrzba jej dwa razy wiecej od kwasu. O czym to świadczy?? O tym że ten kwas jest dwuprotonowy i wszystko w tym temacie.
24 maja 2006, o 22:50
Anonymous
:) dzieki za wyjasnienie. Coz jednak nie jest to zadanie na logike? bo zgonie z nia jest ono sprzeczne.
24 maja 2006, o 23:03
Anonymous
kubu1991 napisał(a):
ale pierwsze zdanie przeczy drugiemu a Twoja odpowiedz jest zgodna z drugim zdaniem
wielebny napisał(a):
Coz jednak nie jest to zadanie na logike? bo zgonie z nia jest ono sprzeczne.
Osochozi? Gdzie wy tu widzicie cos sprzecznego z logika? Chemia jest nauka scisla, a zatem podlegajaca pod prawa logiki w KAZDYM* aspekcie.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości