Witam!
mam tu kilka zadań ogólnie z liczności amterii, jednak do niektórych niezbyt wiem jak się zabrać. pomóżcie proszę - z 28 zostało mi tylko te kilka, a teraz wstyd byłoby się poddać.
Z góry dzięki wszystkim.
//zmieniłem temat, przeczytaj regulamin, bo następnym razem za taki temat będzie ostrzeżenie o.r.s.
1. jaką objętość azotu należy odmierzyć, aby próbka zawierała tyle samo atomow azotu ile zawiera ich p dm3 amoniaku w tych samych warunkach temperatury i ciśnienia?
2. Oblicz masę cząsteczkową gazu, którego gęstość względem wodoru wynosi 8,5. (i co to wogóle jest gęstość względem wodoru)
3.
6 cze 2006, o 15:45
DMchemik
Dołączył(a): 21 cze 2005, o 17:00 Posty: 1595 Lokalizacja: Skoczów
1) dowiedz się o czym mówi prawo Avogadro
2) gęstość względem wodoru to gęstość gazu podzielona przez gęstość wodoru w tych samych warunkach, gęstość wodoru to 0,0899kg/m3, gęstośc naszego gazu to 8,5*0,0899 kg/m3=0,764 kg/m3, teraz sprawdź w tablicach jaki to gaz
jak dla mie to będzie amoniak, bo ma gęstość 0,7714kg/m3 w warunkach normalnych, to jest różnica ok. 1%, czyli w granicach błędu. Natomiast wg Wikipedii amoniak ma gęstość 7,714 kg/m3.....
_________________ Sprzedam wodorotlenek sulfurylu SO2(OH)2, również w postaci r-rów o żądanym stężeniu. Cena do negocjacji.
weź udział:
6 cze 2006, o 16:02
Anonymous
Dzięki wielkie naprawde - ja jescze nie zdążyłem dopisać reszty zadań a tu już odpowiedź... naprawde dzięki.. ale jescze mam problem z kilkoma, których nie zdążyłem dopisać - neostrada - sami rozumiecie.
jescze raz z góry dzięki.
3. Węglan wapnia jest związkiem wapnia, węgla i tlenu. podczas rozkładu 25g węglanu wapnia otrzymano 14 tlenku wapnia i 11g CO2. obliczyć stosunek masowy wapnia do węgla i tlenu w węglanie wapnia, wiedząc, że w tlenku wapnia stosunek wapnia do tlenu wynosi 5:2 a w dwutlenku węgla stos. węgla do tlenu 3:8. - jak sie za to zabrać??
4. trójpierwiastkowy związek o masie mola 147g zawiera 49% i 2,7% wodoru. podać wzór rzeczywisty związku - doszedłem do tego, że ilość tego pierwiastka w związku wynosi chyba 71 coś, i nie wim co dalej.
5. wodorek sodu reaguje z wodą z wyzieleniem wodoru i utworzeniem NaOH. obliczyć, ile gram kwasu azotowego potrzeba do zobojętnienia rozworu NaOH otrzymanego po rozpuszczeniu 12g NaH w wodzie
6. w celu otrzymania chlorowodoru sporządzono mieszaninę chloru i wodoru o łącznej objętości 500cm3 i masie 1 g. którego z substratów użyto w nadmiarze?
narazie tyla. w sumie mam jeszcze kilka(naście) ale sobie raczej z nimi poradze. acha - chciałem nadmienić, że chodzę do 3 gimnazjum, a dodatkowo na fakultet z chemii do 1 lic i musze gościowi te zadania oddać, bo mi piekło zrobi.
z góry dzięki.
6 cze 2006, o 17:02
stsiek
Dołączył(a): 23 sty 2006, o 10:43 Posty: 108 Lokalizacja: prawie Białystok
x=12*40/12
x=20g- tyle NaOH wytworzy sie w reakcji
63u 40u
HNO3+NaOH->NaNO3+H2O
xg 20g
x=20*63/40
x=31,5g-tyle kwasu przereaguje z zasadą/
4.
z obliczen wychodzi na ze wodoru sa cztery atomy(2,7% ze 147 wyn ok. 4)
49%(72u.) calego zw. to powiedzmy x. teraz odejmijmy od masy calkowitej mase tego x i otrzymamy 71-wg mnie beda to dwa at. chloru. x to 6 atomow wegla wiec zwiazek bedzie mial wzor C6H4Cl2(w necie nie znalazlem zwiazku o takim wzorze wiec nie jestem calkowicie pewnien odpowiedzi:).
C6H4Cl2 to dichlorobenzen przecież.
A w 6 zadaniu nie powinno być podanych proporcji? Coś nie chce mi wyjść
6 cze 2006, o 20:20
Anonymous
"Natomiast wg Wikipedii amoniak ma gęstość 7,714 kg/m3....." nie chcialo mi sie tego dawac w cytat a jest to brdzo Ciekawe
6 cze 2006, o 21:53
Anonymous
Co do zadania 2, z gestoscia wzgledem wodoru, to jeszcze w liceum, moja nauczycielka mowila, ze to sie zupelnie inaczej rozwiazuje.
Mianowicie, nalezy pomnozyc ta lizcbe razy 2 (poniewaz sa 2 atomy wodoru) i wychodzi wowczas masa szukanego gazu. Zwroccie uwage, ze masa amoniaku to 17... tyle samo co 8,5 * 2. Najprawdopodobniej istnieje zaleznosc pomiedzy masa czasteczkowa gazu, a jego gestoscia.
7 cze 2006, o 07:07
o.r.s.
Zasłużony dla forum
Dołączył(a): 6 maja 2004, o 17:24 Posty: 983 Lokalizacja: Bobrosławiec Śl.
Malachiasz napisał(a):
Najprawdopodobniej istnieje zaleznosc pomiedzy masa czasteczkowa gazu, a jego gestoscia.
Malachiasz: Jasne że istnieje W warunkach normalnych jeden mol dowolnego gazu zajmuje objętość 22,4 dm3 no a że jeden mol gazu ma masę=Mmolowa gram no to mamy
Weżmy sobie np tlen. McząsteczkiO2=2*16=32 g/mol a więc mol waży 32g. Z tego robimy proporcję i liczymy gęstość...
32g waży 22,4dm3
xg waży 1m3
1m3=1000dm3 więc: 32g - 22,4dm3
xg - 1000dm3
x=1000*32/22,4=1428,6g - oto masa 1m3 gazu a więc gęstość wynosi około 1,4 kg/m3...
W warunkach normalnych tak jest dla każdego gazu, przy innym ciśnieniu/temperaturze używamy równania gazu doskonałego pV=nRT i tyle
A co do wikipedii to widocznie komuś się pomieszało "troszkę"
7 cze 2006, o 13:15
Anonymous
a tak ogólniej:
mamy równanie Clapeyrona:
pv = nRT
ilość moli n = m/M (masa przez masa cząstekowa gazu)
więc pv = mRT/M jak to pomnożymy przez M i podzielimy przez v to:
pM = (m/v)RT m/v to oczywiście gęstość
gęstość = (pM)/(RT)
możemy wyliczyć gęstość gazu w dowolnych warunkach p i T znając jego masę cząsteczkową (oczywiście w warunkach w których gaz spełnia przawa gazów doskonałych - mozliwie daleko od warunków krytycznych)
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości