Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2 ] 
Pazdro[liceum] Zadanie nr 6.54 
Autor Wiadomość
Post Pazdro[liceum] Zadanie nr 6.54
Mam problem z zadaniem 6.54 podpunkt b ze zbioru Pazdra dla liceum. Niezgadza mi się liczba przemian beta. Mi wychodzi max. 6, a w odpowiedziach jest 7. Nie mogę odnaleźć błędu.
Treść zadania:
Cytuj:
W reaktorach jądrowych powstaje kilkaset radionuklidów. Tworz one wiele grup powiązanych "genetycznie". Jedna ztych grup zawiera radionuklidy wymionione w kolejności alfabetycznej: bar-144, cer-140, cez-144, dysproz-156, europ-152, gadolin-152, ksenon-144, lantan-144, neodym-144, prazeodym-144 i samar-148. Ustalić wzajemne powiązania "genetyczne" tych radionuklidów uzupełniając poniższy wykres, a następnie wykonać kolejne polecenia.
b) Ile rozpadów alfa i ile rozpadów beta; następuje w tym zespole radionuklidów?

Wykres zamieszczony zamieszczony w zbiorze + moje dokończenie.
Moja odp. brzmi 4 alfa i 6 beta. Odp. zbioru to: 4 alfa i 7 beta.
Proszę o wytłumaczenie mojego błędu, bo nie mogę go znaleźć.
Z góry dziękuję za udzieloną pomoc.

Edytowane dnia 2.08.2006 godz. 11:48
Mam jeszcze inne pytanie. Nie związane z tematem, ale nie chcę zakładać nie potrzebnie kolejnego tematu.
Czym różnią się od siebie izotopy? Według mnie: wartościowaścią-nie, gęstością-tak, ciepłem właściwym-tak, liczbą atomów w cząsteczce w stanie pary-tak, temperaturą wrzenia-tak, położeniem w układzie okresowym-nie. Czy mam rację? W szczególności nie jestem pewna co do ciepła właściwego i liczby atomów...

1 sie 2006, o 20:44

ciepłem właściwym - tak, ilością atomów w cząsteczce w stanie pary-nie :)

Obrazek
weź udział:

12 wrz 2006, o 11:12
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 2 ]