Myślałem że książka Korczyńskiego to najstarsza preparatyka jak mi wpadła w ręce... ale byłem w błędzie.
Organiczna preparatyka chemiczna , B. Pawlewski, 1908(!)
"Podręcznik dla prac laboratoryjnych", Politechnika Lwowska.
Antyk w języku polskim, z czasów sprzed uzyskania niepodległośći przez Polskę
Wiele konstrukcji zdaniowych i samych wyrazów tam użytych, w chwili obecnej nie jest już używanych lub zmieniła się pisownia. Teraz jest "mieszanie" ale wtedy było "mięszanie" itp.
Książka dostępna darmowo w wersji pojedynczych plików-stron DJVU, znalazłem dwie niezależne kopie. Niestety leniom nie chciało się już zrobić z tego porządnego PDF-a. Jedna z kopii posiada też bezsensowne stemple na każdej stronie, zachodzące często na tekst. Po jakie g... robić coś takiego ?
Ale to nie istotne, druga kopia jest bez stempli i z niej zrobiłem PDF-a, który dodatkowo trochę "odśmieciłem". Z'RAR'owane i podzielone na 6 części.
Przy okazji - Preparatyka organiczna W. Polaczkowej z 1954 jest dostępna, niestety w ruskim tłumaczeniu. Wstyd - ruska onuca zrobiła skany i każdy może sobie to ściągnąć, żadnemu Polakowi nie chciało się natomiast zrobić skanów polskiego oryginału. Zrobiłbym, ale obecnie nie ma ofert sprzedaży tej książki.