Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
Nowoczesne kompendium chemii - opinie 
Autor Wiadomość

Post Nowoczesne kompendium chemii - opinie
na wstępie powiem że nie chodzi mi o ebooka ale chciałem uzyskać opinie na temat tej książki. dokładnie chodzi mi o taką http://ksiegarnia.pwn.pl/6667_pozycja.html

i mam parę pytań jeżeli by się ktoś orientował:
-jaki poziom wiedzy jest w niej prezentowany? licealny czy wyższy?
-czy będzie to dobra książka do nauki do matury i jako początek na studia chemiczne?

oraz ewentualnie czy ktoś zna jakieś inne książki tego typu godne polecenia?

(ja wiem że można se kupić Atkinsa McMurrego, Pigonia, Bielańskiego i będzie to najlepsze wyjście ale nie mam tyle kasy i wolał bym wszystko w jednym :P)

23 lip 2008, o 20:15

żałuję że nie mam opcji edytuj, bo bym chętnie z niej skorzystał. więc jeszcze jedno, czy znacie może coś tego typu jak to kompendium tyle że o fizyce? wymogi te same co wyżej

23 lip 2008, o 20:19

http://ksiegarnia.pwn.pl/pdf/6667.pdf

Przeglądałełem kiedyś tą książkę gdyby nie jej format dał bym jej 6/6 ale dam 5/6 bo jest gruba :P a ogólnie to poziom wyższy niż w liceum coś takiego jak mała encyklopedia nie wiem czy to by się sprawdziło, aby nosić zawsze przy sobie. Jak byłem w liceum to uzywałem takiej fajnej cienkiej książeczki z serii SMS - System Mądrego Szukania p. dr. Małgorzaty Krzeczkowskiej z UJ. kupiłem ją w empiku cena chyba 7zł czy coś..

http://www.park.pl/ksiegarnia/ksiazki/113.jpg

a tu masz takie coś z fizyki:

http://www.park.pl/ksiegarnia/ksiazki/158.jpg

Z fizyki nie widziałem a z chemii mogę powiedzieć ze wiedza jak najbardzie do liceum (chociaż zalezy co się przerabia w LO) bo np. znalazłem reakcje Van Slyke'a czy równaie Arrheniusa...
pozdro (caly czas mówie o SMS)

P.S nie lepiej przenieść ten temat do POGAWĘDKEK? Jeszcze ktoś pomysli że dają tu skana tego repetytorium.

23 lip 2008, o 20:55

dzięki :) spis treści widziałem ale to jeszcze nie oddaje wszystkiego o tej książce.

temat zamieściłem tutaj bo tu mi najbardziej pasował ale jeżeli źle to proszę o przeniesienie.

a chodzi mi o to że jestem w klasie z chemią w zakresie podstawowym :< co mnie bardzo boli, ale wole matme rozszerzoną :/ i chciałbym się z jakiegoś dobrego źródła uzupełnić wiedzę, pouczyć sie dla przyjemności i przy okazji do matury rozszerzonej i mieć dobre podstawy na studia :D

23 lip 2008, o 21:18

Może nie na temat, ale ja gorąco polecam tablice adamantana: z chemii, fizyki i matematyki (reszty nie testowałem). Mimo, że to tablice, czyta się je jak zwykłą książkę - są po prostu ciekawe :D Poziom liceum - początek studiów.

forum biologiczno-chemiczne

24 lip 2008, o 09:13

ja mam małe tablice adamanta fizyczno-astronomiczne i rzeczywiście są bardzo fajne. muszę se też z chemii sprawić :D

a co do tego kompendium to może se na początek sprawie Bielańskiego. chemia ogólna+nieorganiczna.
i zastanawiam się o organicznej. McMurrego czy Boyda wydają mi się narazie zbyt obszerne a ja potrzebuję coś od podstaw zawierającego cały materiał na mature rozsz. i początek studiów. i nie drogiego, góra 100zł. macie może jakieś propozycje?

24 lip 2008, o 10:46
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 6 ]