Nie znalazłem nic o SeO2 ani TeO2, ale mam trochę informacji o utlenianiu i związkach nitrozowych. Mam nadzieję, że o to ci chodziło.
Związki nitrozowe powstają przez utlenianie pochodnych hydroksyloaminy lub bezpośrednie nitrozowanie związków aromatycznych zawierających w pierścieniu aktywujące podstawniki. W reakcji z aminami przechodzą w związki azowe. , pod działaniem nadtlenku wodoru utleniają się do związków nitrowych.
Utlenianie, oksydacja, deelektronizacja, proces polegający na odłączaniu elektronów od jonu, atomu lub grupy atomów, w wyniku czego wzrasta stopień utlenienia pierwiastka oddającego elektrony; utlenianie jednej substancji biegnie jednocześnie z redukcją równoważnej ilości innej substancji; substancja utleniająca jest utleniaczem, ulegająca utlenianiu reduktorem; w szczególnym przypadku utleniania polega na przyłączaniu atomów tlenu do danej substancji lub odłączaniu od niej atomów wodoru albo odbieraniu elektronów w procesie elektrodowym. W technologii chemicznej utlenianiem najczęściej nazywa się proces, w którym w wyniku działania tlenu, powietrza lub innych środków utleniających (np. ozonu, nadmanganianu potasu) powstaje produkt o większej liczbie atomów tlenu w cząsteczce; utlenianie jest jednym z najważniejszych procesów jednostkowych, stosowanych zarówno w technologii nieorg. (np. katalityczne utlenianie tlenku azotu do dwutlenku azotu lub amoniaku do tlenku azotu), jak i w technologii org. (np. utlenianie alkoholi do kwasów org.). Utlenianie zachodzące z dużą szybkością nosi nazwę spalania.
Utlenianie związku org. może prowadzić do powstania: 1) związku bogatszego w tlen (np. utlenianie aldehydu octowego do kwasu octowego); 2) związku bogatszego w tlen z jednoczesnym odszczepieniem cząsteczek wody (np. utlenianie metanu do aldehydu mrówkowego); 3) związku bogatszego w tlen z jednoczesnym rozpadem substratu (np. utlenianie benzenu do bezwodnika maleinowego). W procesach utleniania jako katalizatory najczęściej stosuje się srebro, miedź, wanad oraz ich tlenki.
Utlenianie organicznych substancji chemicznych w systemach wodnych może być skutkiem oddziaływań między wolnymi rodnikami i tych substancji. Wolne rodniki mogą być utworzone w wyniku reakcji fotochemicznych.