Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ] 
Przechowywanie odczynników 
Autor Wiadomość

Post Przechowywanie odczynników
Hej możecie mi powiedzieć czy takie butelki z niebieską nakrętką i gumową uszczelką nadają się do przechowywania substancji chemicznych (czy są szczelne) ??

http://chemland.pl/oferta.php?m_rodzaj=Szk%B3o+laboratoryjne&m_grupa=Butelki+Laboratoryjne&m_nazwa=Butelka+z+niebiesk%B1+nakr%EAtk%B1

20 paź 2007, o 20:13
@MODERATOR

Mało wyrazne zdjecie. Ale wydaje mi sie ze to sa te ktore znam. są dosyc dobre. Szczelne są.
Chyba jedne z lepszych są te butelki z korkiem z uszczelką teflonową w ktore np. POCh kwachy leje. Są one tansze nawet...od tych z niebieskim korkiem.

20 paź 2007, o 20:26

Ja używam tych z hdpe te uniwersalne co eko osiem i B&G dają są bardzo dobre moim zdaniem i tańsze co najmniej o połowę ... :wink:
To tylko taka wskazówka (bo cena chyba tez sie liczy)
A tak propo tych co dałeś tez zapewne mogą być :wink:

Pozdro TB303

20 paź 2007, o 22:18
**

Jak najbardziej się to nadaje, ja używam co mi wpadnie w łapska, potem w zalezności od substancji. Ostatnio to nawet mam kilkanaście butelek po lekarstwach porządnie obrobionych :wink:

Pozdrawiam Alchemik

Obrazek

Eksperyment prowadzi do poznania. Teoria do wiedzy. Synteza tej pary - mądrością staje się w głowach najwytrwalszych.

21 paź 2007, o 09:04

sa szczelne i zapewniam cie ze ci nie zawioda (sam takich uzywam):)

21 paź 2007, o 13:51

Nie chcę zakładać nowego tematu więc zapytam tu. Czy można przechowywać odczynniki w szklanych butelkach po sokach np. " kubuś "??

7 lis 2007, o 18:26

Raczej tak, ja przechowuje w słoiczkach po koncentratach i jest ok :P

7 lis 2007, o 18:31
@MODERATOR

bo zalezy dokladnie jakie odczynniki chcesz trzymac - np. roztwor wodorotlenkow sodu i potasu bym nie polecal, tak samo kwasow, oraz substancji higroskopijnych

7 lis 2007, o 18:47

chodzi mi np. o KNO3, S itp. nie żadne kwasy :p

7 lis 2007, o 18:56

7 lis 2007, o 19:05

Zależy jeszcze razem z czym w szafce chcesz to przechowywać i czy te inne substancje będą szczelnie zamknięte. Spotkałem się z sytuacją, że takie metalowe nakrętki nie zbyt dobrze znoszą kontakt z HCl, I2 itp. Zaczyna się po kilku miesiącach sączyć taka rdzawa maź :? Nie dość, że nie idzie ustrojstwa odkręcić to się jeszcze człowiek przy tym pobrudzi :x .

7 lis 2007, o 20:42

W butelce tej możesz przechowywać niemal wszystko, oprócz oczywiście dymiących kwasów, bromu, wody bromnowej i jodu - z uwagi na sublimację, zakrętka ulegnie z czasem zniszczeniu.

Ja takich butelek używam na codzień, jestem zadowolony. Polecam poza tym materiały, których Chemland jest dystrybutorem.

Pozdrawiam,
AP.

7 lis 2007, o 21:24
Post Odp.
Oczywiscie Brom i Jod przechowywac nalezy tylko w szczelnym szkle !!
Sublimuje to to i wycieka ale to jch prawo musi,
Niewskazane sa tego typu pojemniki do przechowywania jak HDPE,
Natomiast co do opakowań na tzw. dymki np. HNO3 99% niezgadzam sie sa odpowiednie opakowania z HDPE przygotowane dla tych kwasów takie opakowania ma np. Merck na kwas HNO3 100% itp. Oleum 35% , prawda jest ze po latach opakowanie staje się niepewne ale kto trzyma na pólce 10 lat litrowe opakowanie np. oleum ?? !!
Odczynniki nalezy zużywać w miarę potrzeb nic na zapas tamte czasy mineły bezpowrotnie !!
Kupując HNO3 100% czy oleum wysycone ponad 35% możemy spac spokojnie nic sie nie rozszczelni to atestowane opakowania :wink:
Pozatym zawsze możemy przelac do innych nowych
tyle .
eko

8 lis 2007, o 01:13

Rok temu , gdy zaczynałem "przygodę z chemią" właśnie kwas solny scowałem do butelki po kubusiu, i właśnie po dwóch miesiącach o mało co się nie poparzyłem bo zakrętka była wyżarta. Jakie więc nakrętki stosować, lub czy mozna do tego celu użyć zaimpregnowanych korków z korka?

pozdrawiam

18 lis 2007, o 15:57

Do kwasu solnego korka z korka bym nie polecał, chociaż i takimi widziałem zamknięte buetli. Co do zakrętek metalowych no to rzecz jasna, że na przykład wspominanego HCla nie schowasz.

AP., Spektrochem R&D Centre

18 lis 2007, o 16:13

Jeszcze jedno mam pytanie: Czy do przechowywania odczynników lepsze są te butelki z niebieską nakrętką - http://chemland.pl/oferta.php?m_rodzaj=Szk%B3o+laboratoryjne&m_grupa=Butelki+Laboratoryjne&m_nazwa=Butelka+z+niebiesk%B1+nakr%EAtk%B1

czy słoiczki ze szlifowanymi korkami -http://chemland.pl/oferta.php?m_rodzaj=Szk%B3o+laboratoryjne&m_grupa=Butelki+Laboratoryjne&m_nazwa=Butelka+z+korkiem+szeroka+szyja+bia%B3a

Proszę was o odpowiedź.

27 lis 2007, o 15:34
@MODERATOR

Jeszcze jedno mam pytanie: Czy do przechowywania odczynników lepsze są te butelki z niebieską nakrętką - http://chemland.pl/oferta.php?m_rodzaj=Szk%B3o+laboratoryjne&m_grupa=Butelki+Laboratoryjne&m_nazwa=Butelka+z+niebiesk%B1+nakr%EAtk%B1

czy słoiczki ze szlifowanymi korkami -http://chemland.pl/oferta.php?m_rodzaj=Szk%B3o+laboratoryjne&m_grupa=Butelki+Laboratoryjne&m_nazwa=Butelka+z+korkiem+szeroka+szyja+bia%B3a

Proszę was o odpowiedź.

nie ma czegos takiego jak "lepsze" bez sprecyzowania "co"
tzn. roztwory wodorotlenkow sodu i potasu polecal bym jednak trzymac w szczelnych opakowaniach z tworzywa, lub opcjonalnie butelkach zakrecanych - odradzam natomiast uzywanie do tego celu butelek ze szlifem z prostego powodu - mozesz ich juz nie otworzyc

wiec najpierw zastanow sie nad tym co chcesz trzymac, w jakiej postaci i zapoznaj sie z podstawowywymi wlasnosciami tych preparatow [ zwor tez duza uwage na to czy dana substancja nie rozklada sie od temperatury, czy tez promieni swiatla ]

27 lis 2007, o 17:51
Post odp.
Tak jak Sulik napisal :wink:
Wodorotlenki mają tendencje do wylazenia po szkle z opakowań na zewnatrz !!
W WMO na stronce naszej jest opcja przechowywanie itp.
warto zatem zapoznać sie jakie opakowania do jakich odczynow sa stosowane !! pozatym dużo innych wartosciowych informacji tam jest wystarczy poczytać !
pozdro.
eko

1 gru 2007, o 00:46
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 18 ]