Autor |
Wiadomość |
Kajtek
|
Przechowywanie odczynników
Hej możecie mi powiedzieć czy takie butelki z niebieską nakrętką i gumową uszczelką nadają się do przechowywania substancji chemicznych (czy są szczelne)
http://chemland.pl/oferta.php?m_rodzaj=Szk%B3o+laboratoryjne&m_grupa=Butelki+Laboratoryjne&m_nazwa=Butelka+z+niebiesk%B1+nakr%EAtk%B1
|
20 paź 2007, o 20:13 |
|
|
raymundo
@MODERATOR
|
Mało wyrazne zdjecie. Ale wydaje mi sie ze to sa te ktore znam. są dosyc dobre. Szczelne są.
Chyba jedne z lepszych są te butelki z korkiem z uszczelką teflonową w ktore np. POCh kwachy leje. Są one tansze nawet...od tych z niebieskim korkiem.
20 paź 2007, o 20:26 |
|
|
GenMaster
Dołączył(a): 11 lut 2007, o 21:01 Posty: 235 Lokalizacja: Z Polski
|
Ja używam tych z hdpe te uniwersalne co eko osiem i B&G dają są bardzo dobre moim zdaniem i tańsze co najmniej o połowę ...
To tylko taka wskazówka (bo cena chyba tez sie liczy)
A tak propo tych co dałeś tez zapewne mogą być
Pozdro TB303
_________________ ..... . . TB303 . . .....
|
20 paź 2007, o 22:18 |
|
|
Alchemik
**
Dołączył(a): 4 gru 2006, o 08:37 Posty: 611 Lokalizacja: Średniowiecze
|
Jak najbardziej się to nadaje, ja używam co mi wpadnie w łapska, potem w zalezności od substancji. Ostatnio to nawet mam kilkanaście butelek po lekarstwach porządnie obrobionych
Pozdrawiam Alchemik
_________________ ALCHEMICZNA KRUCJATA
Sapentiam, prudentiam et scientiam.
Z rtęcią reaguje dusza...
Eksperyment prowadzi do poznania. Teoria do wiedzy. Synteza tej pary - mądrością staje się w głowach najwytrwalszych.
|
21 paź 2007, o 09:04 |
|
|
uszaty43
Dołączył(a): 23 maja 2007, o 19:33 Posty: 163 Lokalizacja: Lublin
|
sa szczelne i zapewniam cie ze ci nie zawioda (sam takich uzywam):)
|
21 paź 2007, o 13:51 |
|
|
Kosmo
|
Nie chcę zakładać nowego tematu więc zapytam tu. Czy można przechowywać odczynniki w szklanych butelkach po sokach np. " kubuś "??
|
7 lis 2007, o 18:26 |
|
|
MacGyver
|
Raczej tak, ja przechowuje w słoiczkach po koncentratach i jest ok
|
7 lis 2007, o 18:31 |
|
|
Sulik
@MODERATOR
Dołączył(a): 11 cze 2006, o 21:37 Posty: 2574 Lokalizacja: Krakow
|
prawde mowiac zawsze jest "to zalezy"
bo zalezy dokladnie jakie odczynniki chcesz trzymac - np. roztwor wodorotlenkow sodu i potasu bym nie polecal, tak samo kwasow, oraz substancji higroskopijnych
_________________ "Jak zobaczysz błysk nuklearny kucnij i zasłoń się."
|
7 lis 2007, o 18:47 |
|
|
Kosmo
|
chodzi mi np. o KNO3, S itp. nie żadne kwasy :p
|
7 lis 2007, o 18:56 |
|
|
Junior
|
Możesz tylko szczelnie zamykaj.
|
7 lis 2007, o 19:05 |
|
|
melon
Dołączył(a): 13 lis 2005, o 12:55 Posty: 524 Lokalizacja: z daleka
|
Zależy jeszcze razem z czym w szafce chcesz to przechowywać i czy te inne substancje będą szczelnie zamknięte. Spotkałem się z sytuacją, że takie metalowe nakrętki nie zbyt dobrze znoszą kontakt z HCl, I2 itp. Zaczyna się po kilku miesiącach sączyć taka rdzawa maź Nie dość, że nie idzie ustrojstwa odkręcić to się jeszcze człowiek przy tym pobrudzi .
_________________ To nowa era robi ci z mózgu szlam,
Za swoje ruchy ty odpowiadasz sam
|
7 lis 2007, o 20:42 |
|
|
palasz
Dołączył(a): 6 lut 2005, o 11:23 Posty: 380 Lokalizacja: Tarnobrzeg
|
W butelce tej możesz przechowywać niemal wszystko, oprócz oczywiście dymiących kwasów, bromu, wody bromnowej i jodu - z uwagi na sublimację, zakrętka ulegnie z czasem zniszczeniu.
Ja takich butelek używam na codzień, jestem zadowolony. Polecam poza tym materiały, których Chemland jest dystrybutorem.
Pozdrawiam,
AP.
_________________ gg: 1460353
|
7 lis 2007, o 21:24 |
|
|
eko osiem[*]
|
Odp.
Oczywiscie Brom i Jod przechowywac nalezy tylko w szczelnym szkle
Sublimuje to to i wycieka ale to jch prawo musi,
Niewskazane sa tego typu pojemniki do przechowywania jak HDPE,
Natomiast co do opakowań na tzw. dymki np. HNO3 99% niezgadzam sie sa odpowiednie opakowania z HDPE przygotowane dla tych kwasów takie opakowania ma np. Merck na kwas HNO3 100% itp. Oleum 35% , prawda jest ze po latach opakowanie staje się niepewne ale kto trzyma na pólce 10 lat litrowe opakowanie np. oleum
Odczynniki nalezy zużywać w miarę potrzeb nic na zapas tamte czasy mineły bezpowrotnie
Kupując HNO3 100% czy oleum wysycone ponad 35% możemy spac spokojnie nic sie nie rozszczelni to atestowane opakowania
Pozatym zawsze możemy przelac do innych nowych
tyle .
eko
|
8 lis 2007, o 01:13 |
|
|
krzysztof-młody_chemik
Dołączył(a): 18 lis 2007, o 13:43 Posty: 12 Lokalizacja: okolice legnicy
|
Rok temu , gdy zaczynałem "przygodę z chemią" właśnie kwas solny scowałem do butelki po kubusiu, i właśnie po dwóch miesiącach o mało co się nie poparzyłem bo zakrętka była wyżarta. Jakie więc nakrętki stosować, lub czy mozna do tego celu użyć zaimpregnowanych korków z korka?
pozdrawiam
|
18 lis 2007, o 15:57 |
|
|
palasz
Dołączył(a): 6 lut 2005, o 11:23 Posty: 380 Lokalizacja: Tarnobrzeg
|
Do kwasu solnego korka z korka bym nie polecał, chociaż i takimi widziałem zamknięte buetli. Co do zakrętek metalowych no to rzecz jasna, że na przykład wspominanego HCla nie schowasz.
AP., Spektrochem R&D Centre
_________________ gg: 1460353
|
18 lis 2007, o 16:13 |
|
|
Kajtek
|
Jeszcze jedno mam pytanie: Czy do przechowywania odczynników lepsze są te butelki z niebieską nakrętką - http://chemland.pl/oferta.php?m_rodzaj=Szk%B3o+laboratoryjne&m_grupa=Butelki+Laboratoryjne&m_nazwa=Butelka+z+niebiesk%B1+nakr%EAtk%B1
czy słoiczki ze szlifowanymi korkami -http://chemland.pl/oferta.php?m_rodzaj=Szk%B3o+laboratoryjne&m_grupa=Butelki+Laboratoryjne&m_nazwa=Butelka+z+korkiem+szeroka+szyja+bia%B3a
Proszę was o odpowiedź.
|
27 lis 2007, o 15:34 |
|
|
Sulik
@MODERATOR
Dołączył(a): 11 cze 2006, o 21:37 Posty: 2574 Lokalizacja: Krakow
|
nie ma czegos takiego jak "lepsze" bez sprecyzowania "co"
tzn. roztwory wodorotlenkow sodu i potasu polecal bym jednak trzymac w szczelnych opakowaniach z tworzywa, lub opcjonalnie butelkach zakrecanych - odradzam natomiast uzywanie do tego celu butelek ze szlifem z prostego powodu - mozesz ich juz nie otworzyc
wiec najpierw zastanow sie nad tym co chcesz trzymac, w jakiej postaci i zapoznaj sie z podstawowywymi wlasnosciami tych preparatow [ zwor tez duza uwage na to czy dana substancja nie rozklada sie od temperatury, czy tez promieni swiatla ]
_________________ "Jak zobaczysz błysk nuklearny kucnij i zasłoń się."
|
27 lis 2007, o 17:51 |
|
|
eko osiem[*]
|
odp.
Tak jak Sulik napisal
Wodorotlenki mają tendencje do wylazenia po szkle z opakowań na zewnatrz
W WMO na stronce naszej jest opcja przechowywanie itp.
warto zatem zapoznać sie jakie opakowania do jakich odczynow sa stosowane pozatym dużo innych wartosciowych informacji tam jest wystarczy poczytać !
pozdro.
eko
|
1 gru 2007, o 00:46 |
|
|