Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
Źródła metali 
Autor Wiadomość

Post Źródła metali
Witam!

Czy kable miedziane, cynkowe osłonki po bateriach, plomby ołowiane to dobre, w miare czyste źródła tych metali? Czy mogą być wykorzystane do syntezy ich związków? A może znacie czystrze i równie tanie źródła tych metali? Oraz pytanie, skąd można otrzymać w miarę czyste żelazo, glin, cynę i inne? Folia alu odpada bo slyszalem ze tylko w 60% jest z glinu ;/ chodzi mi o ich "mechaniczne" uzyskanie, bo chemicznie to teraz nie miał bym nawet z czego :)

Pozdrawiam

ort [sz]

15 sie 2008, o 20:17

Folia aluminiowa jest to aluminium gatunku na ogół 99,5%

Wartość żadnego z zanieczyszczeń nie może być większa niż:

Fe 0,40%
Si 0,25%
Cu 0,05%
Mn 0,05%
Mg 0,05%
Ti 0,05%
Zn 0,05%
Inne 0,03%

(wg. wymagań polskiej normy, są tu wart. maksymalne, więc po zsumowaniu wyjdzie ponad 100%)

Miedź z kabli (takich solidnych polskich przewodów, nie wiem co jest w drucikach made in china) jest źródłem dosyć czystym, gdyż na ogół na walcówkę idzie krajowa (KHGM) miedź rafinowana elektrolitycznie, czystość takiej miedzi wynosi minimum 99,99%. Zatlenienie walcówki nie jest większe (wg normy) niż 20 ppm.

15 sie 2008, o 21:16

no to ja nie wiem czemu w jakimś temacie odnosnie otrzymywania wodoru z foli alu i NaOH pisali że folia alu zawiera około 60% glinu :D

dzięki :) jeszcze mnie zastanawia jak pozyskać żelazo do syntezy soli, bo wiekszość rzeczy jest ze stali i nie wiem czy by wyszły :/

15 sie 2008, o 21:26

Zależy jakiej czystości i do czego mają być te sole. Należy jednak wziąć pod uwagę, że sole żelaza są bardzo tanie, i otrzymywanie z gwoździ itp. jest IMHO bez sensu.

15 sie 2008, o 22:10

Jeśli chodzi o żelazo to idziesz do sklepu z farbami i bierzesz tlenek żelaza - nie jest żelazo samo w sobie ale zawsze możesz coś z tym zrobić. Zawsze możesz pokombinować z gwoździami żelaznymi ale licz się z tym ze nie będzie to czyste żelazo.
Cyna... sporo cyny można znaleźć w stopie lutowniczym chyba. Możesz porobić z tego związki cyny.
Olow - warto wspomnieć o kuleczkach (ciężarkach) wędkarskich ;)
Ogólnie dużo możesz znaleźć w książce pt. "Pierwiastki w moim laboratorium" Sękowskiego, nie trzeba do tego żadnych skomplikowanych odczynnikow ale jakby co zawsze możesz pytać :p

17 sie 2008, o 17:23
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5 ]