Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
fosol 
Autor Wiadomość

Post fosol
Witam, jak mogę oczyściś środek o nazwie fosol.
Pisze, że wogowo znajduje się tam 35% H3PO4
Ale również wiem, że zapewne w tym środku są jakieś ulepszacze.
Więc może uznać ten fosol na techn. kwas fosforowy (myśle, że 90% w tym wszystkim jednak jest ten kwas fosforowy i woda, a reszta to te ulepszczacze), lub może jakoś szłoby to zatężyć i poprawić czystość.

http://www.libella.pl/pub/File/karty/FOSOL.pdf
Tu jeszcze macie kartę fosol'u.
Jak widać zawiera jeszcze kwas szczawiowy, jak go wydobyć z kwasu fosforowego??

12 paź 2008, o 16:57

odpusc sobie oczyszczanie szkoda czasu na takie zabawy
poszukaj w budowlanych zwyklego odrdzewiacza zazwyczaj jest to 30% h3po4 z reszta z tylu na etykiecie jest podany sklad

12 paź 2008, o 17:14
Post odp.
Zgodnie z załączona preparatyką Fosol można uznać za produkt technicznego H3PO4 jednak oczyszczanie będzie długą i bolesna drogą :cry:
Jesli nie zależy na czystości można go używać jako techniczny roztwór H3PO4 jednak cena Fosolu nie jest atrakcyjna :cry:
pozdrawiam
eko

13 paź 2008, o 01:06

Wiec technicznym roztworem ów kwasu jest najzwyklejszy odrdzewiacz. Nawet Dragona. Cena okolo 5zl za butelke. Chociaz tam napisane jest, ze "zawiera" H3PO4. Wiec jakis syf tez tam moze byc.

13 paź 2008, o 21:34

To Dragona nawet w Gdańsku rozprowadzają ... ???

13 paź 2008, o 21:53
Post odp.
Pisałem już nie raz na temat produktów z pod znaku smoka :cry: wystarczy poczytać wcześniejsze posty ,moja indywidualna ocena w skali 1-10
To =1,5 :cry:
jakość jest poniżej minimum czystość zniechęca do współpracy czyli ostatnia deska ratunku dla tonącego lub samobójcy jak kto woli :cry:
pozdrawiam
eko

14 paź 2008, o 00:55

Niestety w krakowie mający złą sławę (dwukrotnie płonąca samowola budowlana) zakład ze Szczyglic ze znakiem smoka całkowicie zdominował rynek chemii gospodarczej.

14 paź 2008, o 11:31

nie wierm dlaczego uważasz eko że cena fosolu jest mało atrakcyjna. przecież w psb (polskie składy budowlane) 0.5l fosolu kosztuje trochę ponad 8 zł. acha jeżeli by kogoś interesowało to w tym samym sklepie jest kwas solny 30%. za kilka zł. pozdrawiam

14 paź 2008, o 16:54
*

@Szalony - płonąca, znaczy co? Przenośnia, czy przez samowolę jakiś pożar, o co chodzi, bo ja nic nie słyszałem.

Odnośnie produktów spod znaku smoka... no cóż, kupiłem kiedyś aceton od nich, służył raczej do odtłuszczania. Na etykietce figuruje "aceton 100%". Ostatnio próbowałem użyć go do ekstrakcji mentolu - wyszło coś o zapachu "mentolowej pasty do butów". Chyba zamówię do tego aceton cz.d.a...

MAM CIĘ!

14 paź 2008, o 17:56

Budynek firmy dragon w szczyglicach palił się dwukrotnie, w obu przypadkach najprawdopodobniej było to podpalenie przez byłych pracowników. Podczas akcji gaszenia wyszedł problem: kto pozwolił zbudować taki magazyn nad rzeką rudawą. Otóż nikt nie pozwolił, bo właściciel nawet nie wnioskował o pozwolenie na budowę.

14 paź 2008, o 18:12
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 10 ]