Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
Destylacja a matriały łatwopalne... 
Autor Wiadomość

Post Destylacja a matriały łatwopalne...
...czyli jak nie skończyć ze szklanymi wstawkami w oczach ;)
Miałem do czynienia z etanolem jako paliwem do działa (potatogun ;P) i znam jego dość dużą siłę. Interesuje mnie to, czy przy destylacji np. etanolu lub innych łatwopalnych nie może dojść do zapłonu? Mam roztwór octanu etylu, etanolu, kwasu octowego i wody, chciałbym z tego wydestylować octan - z tego co orientowałem się etanol i octan mają podobną temp. wrzenia (77 dla etanolu, 78 dla octanu), więc pewnie poprzez destylację pozbył bym się tylko kwasu i wody.
I tutaj moje pytania:
-Czy żeby to przedestylować musiałbym podgrzać roztwór do temp. wrzenia, aż etanol i octan zaczną wrzeć? Czy niższa temperatura byłaby też dobra? Czy zwiększając temperaturę zwiększę czystość destylatu czy zmniejszę?
-Czy przy destylowaniu w wysokiej temp. jak np. te 78'C, etanol i octan mogą ulec zapłonowi?

Pozdrawiam ;)

14 mar 2009, o 13:20
@GROŹNY WOŹNY

Na początek polecam lekturę preparatyki organicznej, masz tam działy odnośnie destylacji, które powinny ci duuuużo wyjaśnić.
Oceniając twoją wiedzę po poziomie wypowiedzi, jesteś póki co w głębokim ciemnym lesie i chyba dopiero zaczynasz z praktycznym podejściem - niestety jak to zwykle bywa ( i często źle się kończy !! ) bez jakichkolwiek teoretycznych podstaw :? :idea:
Pozdrawiam
Szymon

14 mar 2009, o 14:14
@MODERATOR

w skrocie
jesli masz 3 substancjie w jednym roztworze, wszytkie maja rozne tem wrzenia, dla przykladu substancje sa A, B, C
temp. wrzenia TA < TB <TC> poczytaj o azeotropach

dodatkowo niektore substancje trzeba destylowac w specjalnych warunkach , np. z para wodna

wszystkie metody destylacyjne znajdziesz tak jak kolega wyzej napisal w preparatyce organicznej
dodatkowo w preparatyce nieorganicznej tez cos mozesz znalezc, a na koniec chemia fizyczna

ogolnie ciezko mi jedno znacznie odpowiedziec na Twoje pytanie - bo jest tam sporo skladnikow, ktore do tego tworza azeotropy - wiec musisz sam odnalezc odpowiedz w literaturze, a co do zaplonu - jesli do podgrzewania nie uzyjesz palnika gazowego/spirytusowego czy tez innych zrodel ognia, to wszytko powinno byc ok ( przy okazji powinienes poczytac karty charakterystyk tych preparatow ze szczegolnym uwzglednieniem pozycji takich jak temperatura wrzenia i temp zaplonu)

14 mar 2009, o 21:18

Macie rację, posiadam 0 wiedzę na temat praktycznej części chemii. Moja wiedza jest typowo szkolna, i na niej bazowałem. Zapoznam się z owymi zagadnieniami gdy znajdę trochę czasu ;) Pozdrawiam i dzięki ;)

15 mar 2009, o 22:50

Zależy do czego ci ten kwas potrzebny i co chcesz z niego otrzymać. Jeżeli to zanieczyszczony ester kwasem octowym możesz go oczyści przez dodanie roztworu węglanu sodu i destylacj.R- r octanu sodu zostanie w kolbie lub przeczytj książke S. Sękowskiego "Elementarz z chemi organicznej" tam masz o otrzymywaniu i oczyszczeniu octanu etylu oraz innych estrach. :szok:

20 mar 2009, o 19:23
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5 ]