Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
Mieszadło magnetyczne bezsilinkowe 
Autor Wiadomość
**

Post Mieszadło magnetyczne bezsilinkowe
Witam, chcę skonstruować mieszadło bezsilnikowe. Motyw taki, ze chcę je zamontowac POD stołem, tak bym bez problemu mógł np. ustawić ruską kuchenke elektryczną 1kw i żeby nic mi się nie paliło etc.

idea taka.

http://www.datasheetcatalog.com/datashe ... E558.shtml

zasilany 6v, outputy jazda na przekaźniki do 4 elektromagnesów

chodzi o to żeby cztery elektromagnesy ułożone w okrąg, a może kwadrat ;) załączane były jeden po drugim

zalety : możliwość sterowania częstotliwością łatwo

i teraz pytanie takie, jak zrobić odpowiednie elektromagnesy by w skrajnych warunkach wytwarzały pole magnetyczne takie by poruszać mieszadło ważące 20g z odległości 50cm ?

przekaźniki które chcę zastosowac trzymają 5A przy 250V AC ale wolałbym je zasilać trafo 12V 5A

czy takim prądem (60W jakby nie patrzeć) uda mi się coś takiego zrobić, i może ktoś bardziej ode mnie zorientowany powiedzieć jak circa zrobić taki elektromagnes tzn z czego i ile zwojów jakich?

czy silne pole spieprzy mi scalaka ? to w sumie nie byłby problem bo mogę układ zrobić a magnesy peryferyjnie to tylko w sumie 5 kabelków ;)

23 mar 2010, o 23:17
@MODERATOR

i teraz pytanie takie, jak zrobić odpowiednie elektromagnesy by w skrajnych warunkach wytwarzały pole magnetyczne takie by poruszać mieszadło ważące 20g z odległości 50cm ?

Na moje oko to słaba akcja. Elektromagnesy powinny być znacznie bliżej mieszadła. Można je zamontować nad płytą grzejną kuchenki o ile nie będą przeszkadzały. Tu trzeba ruszyć głową. Elektromagnesy poruszające mieszadłem z odległości 0,5 m będą żarły ogromne ilości prądu, z powodu dużej indukcyjności wcale nie będą mogły poruszać tym mieszadłem z rozsądną prędkością.
Drugi problem jest taki, że 4 elektromagnesy muszą współpracować ze sobą tak, żeby linie sił pola magnetycznego przecinały się w jednym miejscu niezależnie które będą włączone. Inaczej mieszadełko ucieknie w kierunku silniejszego elektromagnesu. Z tego też powodu nawet niewielkie zmiany w sposobie nawijania tak ogromnych elektromagnesów będą miały wpływ na pracę mieszadła. Wymagałoby to użycia buforów tranzystorowych jako ograniczników prądu elektromagnesów tak, aby ich pola były w równowadze. Ponieważ elektromagnes pobiera duży prąd sterowanie nimi nie będzie łatwe.
O ile dobrze pamiętam to natężenie pola magnetycznego zmniejsza się z sześcianem odległości.
Analityk

23 mar 2010, o 23:39
**

Troszke inaczej działaja mieszadła magnetyczne, niż tak jak to Ty widzisz. Na załączonym zdjęciu masz taką samoróbke, są tam cztery cewki które żeby płyn był mieszany są załaczane w parach, każda z cewką w przeciwnym rogu. Jest to podobne do działania silników krokowych.

Gdyby zastosować Twój pomysł, to myśle że aparatura wpadała by w wibracje.

Załączniki:
DSCN9839.Structure-.jpg
DSCN9839.Structure-.jpg [ 53.93 KiB | Przeglądane 4514 razy ]
23 mar 2010, o 23:54

Żeby to zadziałało przekaźniki musiałyby załączać się w sekwencji 1N+3S ->2N+4S->1S+3N->2S+4N (gdzie N i S to biegunowość pola generowanego przez elektromagnes), w innym przypadku dipol nie będzie się obracał, tylko będzie "wleczony" w kółko po dnie naczynia. Jeszcze lepiej byłoby, gdybyś miał możliwość wygenerowania trochę bardziej złożonej sekwencji składającej się z 8 kroków, wtedy miałbyś większa płynność ruchu tak, jak to dzieje się w silniku krokowym:
1) 1N+3S
2) 1N+2N+3S+4S
3) 2N+4S
4) 2N+3N+4S+1S
5) 3N+1S
6) 3N+4N+1S+2S
7) 4N+2S
8) 4N+1N+2S+3S

Do pierwszej sekwencji możesz wykorzystać dwufazowy prąd sinusoidalnie zmienny, przy czym fazy muszą być przesunięte względem siebie o 90stopni:

Załączniki:
rys5589.jpg
rys5589.jpg [ 23.77 KiB | Przeglądane 4485 razy ]

A poza tym wszystko jest dla ludzi... z głową!
24 mar 2010, o 00:25
**

Widzę że trzeba będzie zastosować procek atmel, i trochę pokminić bardziej z układem bo robi się skomplikowany

zatem pewnie pozostanie mi patent z innych tematów jednak idzie teraz o moc pola magnetycznego, czy takie chamski rozwiązanie -

http://www.allegro.pl/item968718436_uch ... 80_kg.html

przykręcone do stalowej listwy przyspawanej do silnika wysokoobrotowego ( tak mysle że z 600 rpm na luzie ma )

będzie działało poprawnie, czy strach będzie do tego podejść ?

24 mar 2010, o 14:27
*

Dzięki za info.

Widzę że trzeba będzie zastosować procek atmel, i trochę pokminić bardziej z układem bo robi się skomplikowany

zatem pewnie pozostanie mi patent z innych tematów jednak idzie teraz o moc pola magnetycznego, czy takie chamski rozwiązanie -

http://www.allegro.pl/item968718436_uch ... 80_kg.html

przykręcone do stalowej listwy przyspawanej do silnika wysokoobrotowego ( tak mysle że z 600 rpm na luzie ma )

będzie działało poprawnie, czy strach będzie do tego podejść ?

Errm... Obstawiałbym, że może być trochę za słabe jak chcesz to instalować POD kuchenką elektryczną ;). Pamiętaj że pole dipola spada z sześcianem odległości. Ale nie wiem na pewno, a nie chce mi się liczyć ;).

24 mar 2010, o 15:49
*

powinno działać bez problemów jeśli weźniesz takie dwa i umieścisz bezpośrednio pod cienką obudową. Jeśli chcesz dodać do tego lekkie podgrzewanie, to kup najtańszą suszarkę i ogrzewaj to od spodu.

24 mar 2010, o 15:59
**

Powinieneś też wziąźć pod uwagę że magnesy, w tym też neodymowe, tracą swoje właściwości w podwyższonych temperaturach (oczywiscie bezpieczniej było by powiedzieć że zmieniaja bo nie znam wszystkich przypadków). Jak dobrze pamiętam to przy 80 stopniach zaczyna sie utrata "mocy" magnesu neodymowego.

24 mar 2010, o 18:46

nie lepiej zrobić klasycznie na ramieniu mały silniczek z przekładnią i końcówką zaciskową na różne mieszadełka

23 maja 2010, o 09:39
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 9 ]