Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
Kalibracja sond konduktometrycznych 
Autor Wiadomość
@MODERATOR

Post Kalibracja sond konduktometrycznych
Witam,
Jak wiadomo roztwory KCl mają dość ścisło określone wartości koduktancji:
KCl 0,1 mol/l : 1290 mS/m (12,90 mS/cm)
KCl 0,01 mol/l: 141 mS/m (1,41 mS/cm)
KCl 0,001 mol/l: 14,7 mS/m (147 μS/cm)

tylko teraz zasadnicze pytanie, czy te roztwory należy przygotować jakoś specjalnie, czy po prostu zrobić roztwór o danej molowości ? Chodzi mi o np. kilkakrotnie destylowaną wodę, etc.

Bo sama cena jest dość niska więc bardziej chodzi mi o czas oczekiwania na zamówienie, niżeli cenę zakupu już gotowych :)

Inaczej mówiąc, jeśli miałbym specjalnie dla 100 ml roztworu kilkakrotnie destylować wodę etc. to wolę zamówić ;)

26 kwi 2010, o 09:38
Nauczyciel

Wiesz, w przypadku tych roztworów bym się tak bardzo wodą nie przejmował. Uwzględnij to, że do przygotowania litra takiego r-ru musisz odmierzyć 0.1000, 0.0100, 0.00100 mola KCl, który jest odpowiednio czysty i wysuszony. W praktyce znacza to konieczność odważenia KCl z dokładnością co najmniej 0.001g w pierwszym przypadku i odpipetowywanie go celem większego rozcieńczenia/wyrówania miana na równo 0.1000, co już się wiąże z błędem. I jeszcze ile z tym zabawy ;)

Co do wody destylowanej - patrzałem to tu, to tam i wydaje mi się, że "zwykła" woda destylowana do zastosowań analizy ilościowej/jakościowej wystarcza. Dostępne w handlu destylarki dają wodę o przewodności rzędu uS/cm, czyli znacznie niższej, niż wartość błędu, jakim obarczone są przedstawione przez Ciebie dane. Inna sprawa - zależy to skąd masz tą wodę i jakie ma parametry (np. zgodne z jakąś normą etc.).

26 kwi 2010, o 17:36

Niestety woda musi być podwójnie destylowana, najlepiej z aparatury szklanej/kwarcowej; przed przygotowaniem roztworu swieżo wygotowana, aby pozbyć się CO2. Jesli chodzi o KCl, to czystość cz.d.a. lub ch.cz. i wysuszony w temp. 105 st. C. Jest więc troche roboty. polecam kupienie gotowego roztworu z certyfikatem; jesli dodatkowo w lab./firmie jest ISO, to jest to kwestia czasem nie do przeskoczenia.

18 cze 2010, o 22:57
@MODERATOR

w firmie jest iso ale tylko norma środowiskowa 14000:1 oraz jakościowa 9000:1, laboratoryjnej nie ma.

ale też doszedłem do wniosku, że szybciej, łatwiej i taniej będzie jednak kupić gotowiec co też zrobiłem :)

18 cze 2010, o 23:10
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 4 ]