Witam!
Nie dawno kupiłem taką pompę próżniową na allegro:
http://allegro.pl/item841474717_tw_1a_p ... ratis.html W opisie aukcji jest napisane, że maksymalne ciśnienie wynosi 10 Pa. Czy jestem w stanie osiągnąć taką pompką podciśnienie rzędu 5-10 mmHg ?
Czy koniecznie trzeba będzie zastosować smary próżniowe?
Czy jak będę chciał przedestylować np. kwas octowy pod ciśnieniem 5 mmHg to czy nie będę musiał ochłodzić kolby? W końcu woda pod ciśnieniem 10 mmHg wrze w 5 stopniach. Prosiłbym o pomoc. Pozdrawiam!
8 gru 2009, o 00:40
B&G
PROFESJONAŁ
5mm Hg to ok. 670 Pa
Czy uważasz, że temperatura wrzenia wody pod tak niskim ciśnieniem nadal wynosi 100*C??
GM
8 gru 2009, o 01:37
bhanek
destylacja próżniowa
chyba mnie źle zrozumiałeś. napisałem, że temp. wrzenia wody pod ciśnieniem 10 mmHg wynosi 5 stopni celsjusza. Chodzi mi o to, czy jak pompka obniży ciśnienie do 10 mmHg a woda w kolbie będzie miała temp. około 20 stopni to czy nic się nie stanie? Bo powinienem mieć 5 stopni pod tym ciśnieniem, żeby przedestylować wodę, a będę miał 15 stopni więcej. Pozdrawiam
8 gru 2009, o 12:57
Afgan
Po co ją kupiłes skoro nie wiesz jak jej uzyc?
Jest to pompa olejowa, prawdopodobnie jesli nie uzyjesz wymrazacza przed pompa (np suchy lód), olej po pewnym czasie sie zetnie i bedzie do wymiany,
nie wiem co ten koles chce powiedziec przez "Maksymalne cisnienie", skoro na tabliczce jest napisane Maximum vacuum.
10 Pa to o,o75 mm Hg, dobrze licze?
Bez smaru do wysokiej prożni nic nie zdziałasz na standardowym szkle.
Kolby sie nie chłodzi, wystarczy jej nie ogrzewać - oczywiscie mowie o odbieralniku. Chlodnica musi skroplic opary, inaczej całośc przejdzie do wymrażacza/pompy.
No to jak bedziesz mial w kolbie destylacyjnej o15C wiecej niz t.wrzenia i szybko obnizysz cisnienie to chyba logiczne ze przerzuci całosc do odbieralnika?
_________________ Zakazuje modom dopisywania się do moich postów
8 gru 2009, o 15:15
bhanek
destylacja prózniowa
dzięki afgan za odpowiedź. Już wszystko wiem. Czy smar do niskiej próżni wystarczy, aby uzyskać ciśnienie rzędu 10-20 mmHg?
27 gru 2009, o 14:24
Dejvi
Potrzebuję do destylacji adapter próżniowy oraz suszkę lub coś podobnego. Nie mogę nigdzie tego znaleźć, proszę o pomoc albo może ktoś jest zainteresowany sprzedażą ?
Chyba coś słabo szukałeś, znalezienie tego w dobie internetu to pikuś, Pan pikuś
21 cze 2010, o 09:31
Dejvi
A można alkohol destylować jak substancje wymagające próżni ?
10 lip 2010, o 09:56
waldi
**
A po ch*j komplikować sobie życie jak jakaś ciecz nie wymaga próżni przy destylacji, ale oczywiście można.
10 lip 2010, o 11:21
Mki
Dołączył(a): 20 sty 2009, o 13:07 Posty: 488 Lokalizacja: Katowice
Możesz prawie wszystko destylować pod zmniejszonym ciśnieniem. Aceton, alkohole, chloroform, benzynę itp.
Nie jestem pewien jak zachowują się związki niestabilne, np. ulegające detonacji pod wpływem bodźca mechanicznego - jak triazotan glicerolu, pod zmniejszonym ciśnieniem. Zdaje mi się, że są wtedy bardziej podatne, lub nawet samo zmniejszanie ciśnienia wystarczy żeby je zdetonować. Ktoś się wypowie?
_________________ Zbijcie mnie jak znowu zacznę gadać głupoty
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość