Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
Przechowywanie jodu 
Autor Wiadomość

Post Przechowywanie jodu
Witam. Dostałem ostatnio od znajomego troszkę jodu krystalicznego(ok. 20g). Przyniósł go w szklanej probówce zakorkowanej plastikowym korkiem. Zauważyłem, że korek był koloru czarno-zielonego. Przesypałem sobie jod do pojemnika(taki na leki, oranżowe szkło, plastikowa nakrętka) i już po paru minutach korek plastikowy zrobił się pomarańczowo- brązowy. Mógłby ktoś mnie oświecić, czy zachodzi tam jakaś reakcja, czy po prostu nasz barwny jod barwi plastik i nic się z nim nie dzieje? Czy mogę tak przechowywać jod?

I jeszcze jakby ktoś mógł podać postępowanie w przypadku zatruć/kontaktu ze skórą/oczami/śluzówkami. Pytania może banalne, ale w swojej wiedzy, jak i po poszukiwaniach w internecie nie pojąć, dlaczego plastik zmienia kolor.

Z góry dziękuję za pomoc.

14 kwi 2013, o 19:17
@MODERATOR

Post Re: Przechowywanie jodu
za tydzień cała szafka w której trzymasz jod będzie tego samego koloru :(
jod sublimuje i lubi uciekać z zamknięć lepiej niż MacGryver :)

14 kwi 2013, o 20:09

Więc co radzisz mi robić? Więc plastik po prostu przybrał taki kolor w wyniku sublimacji i jest po prostu "brudny"? Nie przesadzasz aby trochę z tą całą szafką? Zgadzam się, że jod lubi sublimować, ale myślę że słoiczki apteczne są na tyle szczelne, że pary nie dadzą rady sforsować zakrętki.

14 kwi 2013, o 21:19
@MODERATOR

Jod bardzo podobnie do Bromu który jest bardziej chętny w postaci par do wyłażenia nawet przez szlify, przechowywanie Jodu należy zrobić wyłącznie w szkle jednak nawet butla z korkiem na szlif nie jest zabezpieczeniem, bowiem z łatwością potrafi się wydostać na zewnątrz powodując znaczne zniszczenia.
Najważniejsze w przechowywaniu substancji tak reaktywnych jak Jod czy Brom jest nie tyle opakowanie bowiem wiadomo że szkło jest najlepsze, co temperatura przechowywania !!
Przechowując tego typu pierwiastki jak Jod i Brom należy je przechowywać w niskiej temp. ograniczając możliwość parowania optymalna temp. do przechowywania Jodu to 4-8C zapewnia to zminimalizowanie szans wydostania się na zewnątrz,
pozdrawiam
eko

15 kwi 2013, o 01:26
@MODERATOR

A jeżeli nie masz innych możliwości to po prostu zamknij to w możliwie jak najszczelniejszym opakowaniu, zaklej i trzymaj na zewnątrz pomieszczenia (czyli np. na balkonie).

15 kwi 2013, o 23:05
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5 ]