Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ] 
Przekładnia w młynie kulowym 
Autor Wiadomość

Post Przekładnia w młynie kulowym
Czy mógłby ktoś podać wzory i jak należy liczyć, aby wyliczyć potrzebne średnice kół przekładni do młyna kulowego? W żadnym z tematów o młynie kulowym nie znalazłem odpowiedzi na to pytanie.

26 sie 2006, o 13:06

to zalezy od silnika i od tego jaka szybkosc chcesz osiagnac

26 sie 2006, o 14:09
*

Prosto Masz średnice koła na silniku d czyli obwód koła wynosi d*PI. i teraz chcesz mieć przekładnie np. 40:1 to obwód koła na młynku musi być 40 razy większy.
Można uprościć i liczymy że średnica ma być 40razy większa. Ot i cała filozofia.

26 sie 2006, o 14:12

A to dziękuje. I jeszcze jedno pytanie jak chcę przykładowo zmniejszyć z 24 obr/s do 1 obr/s, to przekładnia jest 24:1 ?

26 sie 2006, o 14:49

26 sie 2006, o 15:06
@MODERATOR

Pytanie poboczne, czy do młyna nadawałyby się takie kulki, czy za małe?:
http://www.allegro.pl/item122388074_met ... ztuk_.html

26 sie 2006, o 16:32

Wydaje mi się że troche za małe, 6mm średnicy to chyba do jakiegoś malutkiego młyneczka :wink:
Mogłyby być ale musiałyby być cięższe a te mają 1 gram. No i oczywiście nie mogą iskrzyć

26 sie 2006, o 16:45
pomocny jest rególator obrotów jest to banalne ja mam bo uzywam swego młynka jako mieszadło do pcz np zamierzam też zrobić jakis sterownik zeby 1 min w tą a 1 minute w drugą sie kręciło

26 sie 2006, o 17:42
*

Bawiłem się młynkiem kulkowym. silnik z programatora 375obr/min przekładnia 1:30. 3x kulki 2cm. mieliło ale strasznie długo, teraz miele wszytsko osobno w elektrycznym z czasów PRL.
Zmieliłem 400g węgla drzenego na pył w 30min, trzeba było go tylko przesiać przez bardzo drobne sito.
Duzo wydajniejsze niż kulkowy.
Kupiłem też na allegro mały moździerz i sprawdza się doskonale.

26 sie 2006, o 19:15
**

ale dużo gorsze jest mielenie w młynku elektrycznym ;p
i bardziej niebezpieczne

26 sie 2006, o 19:18
popieram pyłu sie nie da wytworzyć w elektrycznym zwykły chodziasz lepiej mielic w elektrycznm a pózniej do kulowca

26 sie 2006, o 19:44

co wy chrzanicie ja cały gotowy proch miełłem <<<tak>>> w elektryku (dopóki nie dupło) i wychodził pyłek jak się patrzy. Tylko że ta kupa prochu nie opaliła mi dupy tylko japę. Szkoda że się stopił bo nawet nie mam z czego lontu robić :<

26 sie 2006, o 20:20
To nie świadczy dobrze o tobie....Młynek mógł zostać rozerwany a jego kawałki(metalowe też) mogły znaleźć się w twojej twarzy itd...Mogłeś stracić nie tylko wzrok....

Zarówno mielenie prochu jak i samego węgla w młynie kulowym jest niebezpieczne. Da się zniwelować to niebezpieczeństwo stosując bęben z np. pcv a kule z np. nieiskrzącego stopu ołowiu z antymonem. Aktualnie Artpi na forum HNIW'a sprzedaje owe kule...Dosyć drogo wszystko wychodzi, ale bezpieczeństwo ponad wszystko :)

26 sie 2006, o 20:41
*

Zarówno mielenie prochu jak i samego węgla w młynie kulowym jest niebezpieczne.

No tego jeszcze nie było że mielenie węgla jest niebezpieczne.
Można mielić nawet w młynku do kawy węgiel. Musi być młynek czysty. Wszytskie przypadki typu że mi coś wybuchło w młynku o kawy są spowodowane tym że ktoś mieli najpierw np. saletre potem nie wyczyści młynka i potem węgiel. No i tu się zgodzę że jak ktoś lubi syf to mu może się zapalić. Nie należy popadać w paranoje. Odpowiednie stężenie kurzu w domu grozi wybuchem ;)

Zgadzam się z tym że mielenie paliwa i utleniacza w młynku do kawy jest bardzo niebezpieczne. Ale sam utleniacz lub samo paliwo można w czystym młynku mielić.

Wmyśl myśli poon'a. [Tak na wesoło :)]
P: Czy podczas mielenia węgla w młynku kulkowym można stracić życie?
O: Tak. Trzeba zachować ostrożność gdyż rozsypany zmielnoy węgiel grozi zabrudzeniem dywanu/mieszkania/ubrań a to grozi niechybną śmiercią ze strony innych domowników.
P: Czy mielenie kawy jest niebezpieczne?
O: Skoro mielenie węgla(paliwo) w młynku kulkowym jest niebezpieczne więc mielona kawa narażona na większe siły w młynku do kawy jest niebezpieczna.

ps. ktoś sie morze kłucić że utleniaczem dla węgla lub kawy ;) jest tlen z powietrza, lecz jest zbyt dużo paliwa w stosunku do utleniacza żeby cokolwiek sie stało. Gdyby tak było że mielenie w młynku do kawy jest nibezpieczne napisali by w instrukcji że nie wolno mielić w nim kawy.

Ostatnio edytowano 28 sie 2006, o 06:06 przez kkrtm, łącznie edytowano 1 raz

27 sie 2006, o 09:16
W takim razie powodzenia w mieleniu KClO3 nawet w czystym młynku.. :roll: Niby sam utleniacz nie?

P.S. Nie rozumiem cię... Niedawno pessos zamknął jeden z topiców, w którym wszyscy mówili że można mielić KClO3 w elektryku, napisał nawet czemu zamknął a ty dalej swoje...

Edit: Odsyłam do literatury bo aż szkoda mówić... Tak trudno poczytać?

Ostatnio edytowano 28 sie 2006, o 12:00 przez Anonymous, łącznie edytowano 1 raz

27 sie 2006, o 21:43
*

W takim razie powodzenia w mieleniu KClO3 nawet w czystym młynku.. :roll: Niby sam utleniacz nie?

P.S. Nie rozumiem cię... Niedawno pessos zamknął jeden z topiców, w którym wszyscy mówili że można mielić KClO3 w elektryku, napisał nawet czemu zamknął a ty dalej swoje...

Hmm hloran, nie myślałem akurat o tym
Hmm może zanieczyszczony, trochę rozpuszczalnika. Z twojej wypowiedzi wynika, że nie tobie fuknął chloran tylko wiesz z "drugiej ręki". Nie wiesz czy to był wybych czy szybkie spalanie? Trzeba by było poznać szczegóły. Z saletrą węglem i siarką nie widze problemów. No jak ktoś miał wypadek z mieleniem osobno to niech napisze przestrogę dla wszytskich. Do chloranów jak zawsze zalecam szczególną ostrożność. Pozdrawiam

28 sie 2006, o 06:17
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 16 ]