Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Gaśnica do laboratorium 
Autor Wiadomość

hmm... ja sie zastanawiam... czego nie moge/nie powinienem gasisc woda (nie liczac sodu i reszty paczki :D )??? bo w sumie laba mam na dzialce i tam jest pompa wiec jakby co to zawsze moge chlusnac woda. narazie mam gasnice sniegowa taka najmniejza ale to o dupe rozbic bo za mala, chyba ze trzeba komus papierosa zgasic (nie lubie dymu :P ).

20 lip 2006, o 09:57

chyba tylko metali aktywnych, termitów i innych wytwarzających bardzo wysoką temperaturę, oraz urządzeń pod napięciem.

31 lip 2006, o 11:39
Zasłużony dla forum

no w zasadzie to urządzenia pod napięciem stanowią realne ryzyko bo raczej nikt w labie na działce nie trzyma cezu metalicznego....

31 lip 2006, o 12:24

Post gaśnica
na samym początku Pozdrowienia:)
dla E8!
Jeżeli chodzi o gaśnice, to najodpowiedniejsza do labolatorium jest gaśnica halonowa!! która zawiera jako środek gaśniczy freon 1211, czyli dwufluorobromochlorometan. działanie tego zwiazku chemicznego polega na, przerwaniu reakcji spalania w wyniku inhibitorowania rodników płomienia, a także na katalitycznym natychmiastowym przerwaniu reakcji spalania.oprócz tego halon jest stosowany w wielu zakładach chemicznych jako związek gaśniczy dlatego że jest związkiem chemicznie biernym:) obecnie jest wycofany z powszechnego użycia ze względu na niszczenie warstwy ozonowej..ale nadal stosowany. przechodząc się po złomach z samochodami można nabyc taka gaśnice halonowa za niewielke bo od 5 do 20 zł!!! a efekt gaśniczy jest wielki!! dawniej był stosowany CCl4 czyli tetrachlorek węgla lecz został wycofany w latach 70 z powodu wywierania szkodliwego wpływu na organizm człowieka. pozdrawiam wszystkich

6 sty 2008, o 22:50

Post Re: gaśnica
rafik2 napisał(a):
dawniej był stosowany CCl4 czyli tetrachlorek węgla lecz został wycofany w latach 70 z powodu wywierania szkodliwego wpływu na organizm człowieka. pozdrawiam wszystkich

Halon też najzdrowszy nie jest :wink:

7 sty 2008, o 14:16
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2