sklep z artykułami szkolnymi - węglan wapnia (kreda)
Budowlany - nadtlenek wodoru (raczej nie spotykany)
- siarczan wapnia CaSO4 (gips)
- ew. aceton, ksylen itp. związki.
Coś co samemu można zrobić lub zdobyć - kości - ortofosforan wapnia - Ca3(PO4)2
- tlenek manganu:
1.) gliceryny oraz nadmanganianu potasu
2.) reakcji kwasu octowego z nadmanganianem potasu
- węglan sodu z wodorowęglanu sodu
[/b]
6 sie 2008, o 17:14
uszaty43
Dołączył(a): 23 maja 2007, o 19:33 Posty: 163 Lokalizacja: Lublin
[quote="Dawifd"]zrobiłem krótką listę, gdzie co można dostać, ew. starać się o to
troche niepotrzebnie bo takich list jest mase wszedzie:/
- azotan potasu (saletra do piklowania)
mieso sie pekluje, a nie pikluje ew. pakluje
sklep z artykułami szkolnymi - węglan wapnia (kreda)
kreda to teraz absolutnie nie jest czysty weglan wapnia.wiekszosc kredy stanowi gips i inne substancje.
Coś co samemu można zrobić lub zdobyć - kości - ortofosforan wapnia - Ca3(PO4)2
owszem w kosciach jest sporo ortofosforanu ale bez przesady kto by to wyciagal
13 sie 2008, o 16:05
Dawifd
aha, saletra do peklowania, a ja zawsze słyszałem do piklowania
Tak samo raz widziałem filmik z seria jak zrobić coś.
odcinek był o karmelku. I było:
Azotan potasu + sacharoza, czyli KNO3 + C6H12O6
Co jest oczywiście błędne. Gdyź sacharoza ma wzór:
C11H22O11
Fakt, kreda szkolna jest jest czystym węglanem wapnia, ale można do samemu zrobić. Wystarczy mieć wodorotlenek wapnia, rozpuścic je we wodzie i dmuchać przez słomkę. Na dnie osadza się dość czysty węglan wapnia
13 sie 2008, o 16:26
Front
Dołączył(a): 4 cze 2006, o 20:19 Posty: 1039 Lokalizacja: Warszawa
4% wydychanego powietrza stanowi CO2 jeden Mol CO2 w war. normalnych to 22L
potrzeba wiec w przyblizeniu 550L powietrza wydychanego z płuc aby otrzymac jeden mol CaCO3. V oddechu w stanie spoczynku to 0,5l daje nam to wiec 1100 oddechów. Na minute niech robimy te 20 oddechów- 55minut wydychania powietrza do r-ru Ca(OH)2 i to jeszcze teoretycznie. a wszystko po to aby teoretycznie otrzymac 100g CaCO3 Powodzenia
Kreda szkolna to gips. Kreda malarska to CaCO3 i tam wypadałoby go szukac
13 sie 2008, o 16:43
B&G
PROFESJONAŁ
Dawifd napisał(a):
- azotan potasu ( standard ) - azotan amonu ( standart )
może byś się zdecydował??
G.M.
13 sie 2008, o 18:38
Dawifd
Front napisał(a):
4% wydychanego powietrza stanowi CO2 jeden Mol CO2 w war. normalnych to 22L
potrzeba wiec w przyblizeniu 550L powietrza wydychanego z płuc aby otrzymac jeden mol CaCO3. V oddechu w stanie spoczynku to 0,5l daje nam to wiec 1100 oddechów. Na minute niech robimy te 20 oddechów- 55minut wydychania powietrza do r-ru Ca(OH)2 i to jeszcze teoretycznie. a wszystko po to aby teoretycznie otrzymac 100g CaCO3 Powodzenia
Kreda szkolna to gips. Kreda malarska to CaCO3 i tam wypadałoby go szukac
No tak, ale można CO2 zrobić z jakieś reakcji O tym nie pomyślałeś
Np. Ocet + NaHCO3 -----> CH3COONa + H2O + CO2
B&G napisał(a):
Dawifd napisał(a):
- azotan potasu ( standard ) - azotan amonu ( standart )
może byś się zdecydował?? G.M.
Hehe :D
13 sie 2008, o 18:55
DJ Maciekk
Latwo Wam wszystkim mówic.
Pol Gdanska przewalilem - od Obi, po Praktikery, Castoramy i inne cholerstwa. Nie dostalem perhydrolu. Sprobuje jeszcze te cale sklepy fryzjerskie (Mhm... a drogerie? moga byc??)
W poszukiwaniach saletry... Bedac przejezdnie kiedys w Augustowie wszedlem do jakiegos PGR'owskiego sklepu (nie pamietam... "Spolem" czy cus takiego") i tam przechodzac obok regalu zauwazylem saletre... ostatnich 5 paczuszek :]
Nigdzie wiecej nie dostalem saletry jako saletry. Fakt, dostalem ta cala "sol peklowa", ale to jest azotan(III) a nie (V) i na dodatek jeszcze sodu. A i jeszcze zasyfialy, bo pisalo, ze "produkt moze zawierac sladowe ilosci selera i pora".
Caly czas poluje na jakies stare sklepiki, i tam szukam... spozywczaki, warzywniaki itd..
Apteki i KMnO4 - tylko w tabletkach. Saszetki im sie... skonczyly?
AgNO3 tez ogromnie ciezko jest spotkac.
28 sie 2008, o 21:58
palasz
Dołączył(a): 6 lut 2005, o 11:23 Posty: 380 Lokalizacja: Tarnobrzeg
1) lapis czyli AgNO3 z KI wycofano ze względu na toksyczne działanie grupy NO3 przechodzącej w krwi w NO2.
2) Perhydrol 30% dostaniesz bez problemów w GS-ach gdzie sprzedają farby, kleje, narzędzia i takie tam inne
3) Azotany sodu i potasu dostaniesz w ogrodniczych a i czasem w GS-ach na wioskach
4) kreda, talk, inne tego typu również w w/w ale i tak jak pisał Front, kreda pisząca do tablicy, chociaż nie jest to do końca tylko węglan wapniowy,
Pozdro, AP.
28 sie 2008, o 22:29
raymundo
@MODERATOR
Lapis to był AgNO3 z KNO3 tak dla dokładności
28 sie 2008, o 22:41
palasz
Rajmund, ja mam u siebie jeszcze opakowanie po lapisach z lat 2000-2003 i na opakowani ujest jak byk AgNO3, KI.
Wiem, że takie też byly ale wycofano je właśnie, zastępując KNO3 (ze względu też na obecność NO3) przez KI.
AP.
28 sie 2008, o 23:52
DJ Maciekk
@ palasz
Ta... przewalilem takze Tikurile i inne wesole sklepiki z farbami i innym badziewiem. Nie maja perhydrolu. I lipa. Taki ot jest ten Gdansk.
Sie zdenerwuje i sobie sciagne 100 z neta i bedzie spokoj.
29 sie 2008, o 10:42
żółwik
Ha!... Jak ja raz, tylko jeden raz byłem w Nomi, to normalnie na półkach nie było perhydrolu, na metkach z ceną też nic o tym nie było, lecz gdy spojrzałem na najwyższy regał, gdzie stały jeszcze zapakowane butelki, spostrzegłem buteleczkę 0,5l z napisem "Perhydrol"
Tak więc radzę rozglądać się nawet po nierozpakowanych zgrzewkach
29 sie 2008, o 11:58
DJ Maciekk
Ok, ale w Gd Nomi juz nie ma, bo im sie chyba umowa skonczyla i teraz tam wepchali "Centróm Chandlofe Chrobry". Zal, bo dobry to byl sklep.
29 sie 2008, o 12:05
Dawifd
Ważne jest nie panikowac, bo się czegoś nie ma.
Lepiej wejdź na chemik.aip.pl i zamów sobie co chcesz.
Ja tak zrobiłem i mam więcej odczynników.
Możesz wszystko zamówić.
Niestety perhydrol jak i kwasy płynne slą kurierem za 40 pln.
Ale stałe ok, np. 500g kwasu cytrynowego (spoż.) kosztuje tu 6 pln, a w sklepie za 100g kwasu cytrynowego zapłacisz ok. 4 pln. Opłaca się.
Mozesz praktycznie wszystko kupić, bo wszystko się znajdzie.
Możesz kupić KOH, którego tak łatwo nie dostaniesz w zwykłym sklepie, a tu przyslą ci pocztą.
29 sie 2008, o 13:28
DJ Maciekk
@up
Wspaniale i w ogole....
- Z tym, ze ja nie chce niczego sciagac z neta teraz.
I jeszcze jedno - nie panikuje. Ale to, ze w calym Gdansku (przeciez to duze miasto jest!) nie moge znalezc takich drobnostek!
I na dodatek, ktorych teraz mi ogromnie brakuje.
29 sie 2008, o 14:48
Dawifd
słuchaj a sobie w moim miasteczku (20 000 mieszkańcow) radzę to i ty powinneś sobie poradzić w gdańsku.
Idź do sklepu chemicznego
29 sie 2008, o 17:58
palasz
DJ Maciekk napisał(a):
I jeszcze jedno - nie panikuje. Ale to, ze w calym Gdansku (przeciez to duze miasto jest!) nie moge znalezc takich drobnostek! I na dodatek, ktorych teraz mi ogromnie brakuje.
...pamiętaj, że nie jesteś profesjonalistą, tylko amatorskim chemikiem, jakbyś pracował w laboratorium nie byłoby problemu z zakupami. Więc nie narzekaj i korzystaj z podpowiedzi co Koledzy Ci mówią, bo hurtowni z odczynnikami w Gdańsku jest chyba wiecej niż jedna, ale.... Ty powinieneś sie postarac bardziej szukać po sklepach niż panikować, Pisałem Ci, że perhydrol dostaniesz w wiejskich GS-ach a nie w mieście.
AP.
29 sie 2008, o 19:01
DJ Maciekk
Nie mam za bardzo jak latac po PGR-ach.
W Gd zostaje mi tylko Labart - oni tylko na firmy. Emapol - bakteriologie tylko u nas maja, wiec nic nie dadza. I na tym sie impreza konczy.
Chyba jednak zajme sie sciaganiem z neta, bo zaczyna mnie juz to denerwowac.
29 sie 2008, o 19:30
palasz
To jak masz słabe nerwy to odpuść sobie, bo jeszcze na niejedną "przeszkode" tego typu się natkniesz zanim nie będziesz pracował w laboratorium.
Przelecieć się po, jak to określiłeś PGR-ach czasem warto...
a jak złapiesz Jozina z Bazin to dostaniesz pół PGR-u i...
Firmy chemiczne wprowadziły sprzedaż tylko na firmy i popieram to w pełni!! Tak powinno być, bo maniacy piromani i inni wiadome co robią. Czy Kolega czytał Sękowskiego..? Zacznij od tego, zobaczysz ile przydatnych odczynników Ci przybędzie, a wodę utlenioną 30% kupisz też w sklepach gdzie mają myśliwskie sprawy, poroża itp., bo jest ona używana do czyszczenia.
A swoją drogą, to zakupy przez internet... nie wiem czemu nie chcesz proste łatwe i przyjemne, z dostawą do domu.
Pozdrawiam,
29 sie 2008, o 20:35
DJ Maciekk
Dobra ostyglem troche...
Poszukam w mysliwskich. No i sprobuje przez neta. W koncu kiedys musi byc ten 1-wszy raz ;]
Przegladalem Sekowskiego, ale nie mialem nigdy zbytnio czasu na zglebienie tej tajemnej wiedzy Teraz moze sprobuje.
29 sie 2008, o 21:01
szalony
Kurde, w każdym budowlano-chemicznym dostaniesz perhydrol z Dragona..
29 sie 2008, o 22:16
Dawifd
DJ Maciekk napisał(a):
Dobra ostyglem troche... Poszukam w mysliwskich. No i sprobuje przez neta. W koncu kiedys musi byc ten 1-wszy raz ;] Przegladalem Sekowskiego, ale nie mialem nigdy zbytnio czasu na zglebienie tej tajemnej wiedzy Teraz moze sprobuje.
Zdecydowanie ;], Kiedyś tak i tak będzesz musiał przez neta zamówić.
30 sie 2008, o 08:17
palasz
DJ Maciekk napisał(a):
Przegladalem Sekowskiego, ale nie mialem nigdy zbytnio czasu na zglebienie tej tajemnej wiedzy Teraz moze sprobuje.
Jak nie masz czasu na zglębianie wiedzy chemicznej, ....przestań się nią zajmować, bo nic wtedy Ci z tego nie wyjdzie.
30 sie 2008, o 16:13
DJ Maciekk
Jak na razie wystarczyla mi wiedza ze szkoly+net. Jednak odczuwam, ze przestaje mi wystarczec i zamierzam sie troche za to wziac.
Nie odstrasza mnie dluga droga jeszcze przede mna, bo mnie juz od malego ciagnelo do chemii =]
Nie, nie przestane sie tym zajmowac.
30 sie 2008, o 21:28
Buniek
nie wiem czy było
Byłem w Obi i natknąłem się na środki chemiczne do basenu i mamy tam takie dość złożone, ale może przydatne związki;
"Chlor w tabletkach" - kwas trichloroizocyjanurowy 80%-100%
"Tlen plus" - monosiarczan potasu 25%
"Ph plus" - węglan sodu 98%
i jakiś polihydrosynchlorek roztwór wodny 2 % -"flok"
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 25 gości