Czujesz różnice miedzy nadmanganianem a manganianem 2-wie rózne sprawy a ten pierwszy nadal jest do kupienia w aptece co do drugiego
to cytujac za tobą info jest płatne lub zsyntezuję ci jak dostanę oficjalne zamowienie z firmy Dwa - nitroetan podlega ale tylko ograniczeniom z tytułu tox. i p.poż NIE jako prekursor itp.- juz nie bo został usuniety z listy, niedawno Pozatym sam napiasłeś KMnO4-wnoskuje że chodzi ci o nadmanganian
wiec co ma do tego manganian niewiem
P.S. Oświadczenie kupującego ma na celu okreslenie do czego bedzie stosował czyli co sie z tym stanie, wyczyści kibel czy wypije lub zrobi sobie proszek do prania dalej substancje tox nie sa do kupienia na oświadczenie myslałem ze o tym wiesz, na zakup takowych lub obrót potrzebna jest zgoda WIOŚ-iu jesli sprzedajecie trucizny na oswiadczenie
to trzeba by do was kogoś wysłać adres prawie podajesz pozatym produkcja w celu sprzed. subst. tox wymaga stosownych zezwoleń nie jest to produkcja doswiadczalna i podlega innym przepisom
tyle z mojej strony
eko.
9 kwi 2006, o 00:19
Anonymous
kiedyś kupiłem lapis w aptece, po tygodniu chciałem kupć jeszcze raz to powiedzieli że nie sprzedają a kwas ortofosforowy to odrdzewiacz
9 kwi 2006, o 14:53
palasz
Dołączył(a): 6 lut 2005, o 11:23 Posty: 380 Lokalizacja: Tarnobrzeg
Re: odp.
eko osiem napisał(a):
P.S. Oświadczenie kupującego ma na celu okreslenie do czego bedzie stosował czyli co sie z tym stanie, wyczyści kibel czy wypije lub zrobi sobie proszek do prania dalej substancje tox nie sa do kupienia na oświadczenie myslałem ze o tym wiesz, na zakup takowych lub obrót potrzebna jest zgoda WIOŚ-iu jesli sprzedajecie trucizny na oswiadczenie to trzeba by do was kogoś wysłać adres prawie podajesz
Proszę bardzo, możesz podesłać, ja bardzo lubię rozmawiać z państwowymi kontrolami... bo nic nie wiedzą i nic nie umieją. A co do prekursorów, to drogi eko, Inspekcja Sanitarna to kontroluje, ale tego też chyba nie wiesz, że wg nowej nomeklatury IUPAC KMnO4, ma inną nazwę... ale cóż..
Sory, ale piszesz o truciznach, a czy nie myli ci się czasem znaczenie słowa prekursor a trucizna??
Poszukaj nitroetanu w dyrektywach UE, bo polskie isnpekcje znają tylko ustawy i rozporządzenia polskie, a przecież nad nimi sa jeszcze Dyrektywy UE... czy znasz jakieś ?
PS. My nie sprzedajemy ani trucizn ani prekursorów, my jesteśmy jednostką badawczo-naukową.
Artur
_________________ gg: 1460353
9 kwi 2006, o 18:24
palasz
Jasiek napisał(a):
kwas ortofosforowy to odrdzewiacz
Nie sam, ale kwas ortofosforowy jest składnikiem prepratów odrdzewających, ale stosowanych przez Jana Kowalskiego, do odrdzewiania przemysłowego nie używa się tego kwasu.
Artur
9 kwi 2006, o 18:27
Anonymous
na etykiecie było "skład:kwas fosforowy(V) 30% obj."
9 kwi 2006, o 19:12
Anonymous
Bboyek napisał(a):
ja kupuje kwas solny 15% za 6,50 w sklepie "1001 drobiazgów" nie pytają po co poprostu sprzedają, tak samo toluen, aceton, wodorotlenek potasu itp.
czyżbyś mówił "proszę kwas solny"?
9 kwi 2006, o 19:16
palasz
Jasiek napisał(a):
na etykiecie było "skład:kwas fosforowy(V) 30% obj."
No właśnie, 30% to kwas ortofosforowy w postaci roztworu, do 100% znajdują się inne składniki
Pozdr, Artur
9 kwi 2006, o 20:19
Anonymous
a może te 70% to woda
9 kwi 2006, o 21:38
palasz
Jasiek napisał(a):
a może te 70% to woda
Nie nie nie, napewno nie woda.
Nasz ośrodek opracował technologie wielu srodków odrdzewiających i mogę ci powiedzieć, że nie jest tam stosunek 30% H3PO4 i 70% H2O, co by to dało ? odpowiedz: nic.
Mamy wiele technologii oczyszczania stali z produktów korozji (nie tylko rdzy nalotowej, wżerowej, zgorzeliny walcowniczej, ale również białej rdzy z powłok ocynkowanych)
30% to zawartość roztworu H3PO4 a pozostałe składniki to środki pomocnicze i inhibitory korozji. Zwróć uwagę na sam kolor odrdzewiacza, nie jest klarowny yak jak r-r kwasu ortofosforowego i nie ma zapachu jaki ma ten kwas.
Ale więcej nie mogę powiedzieć, sam rozumiesz.
Jak masz jakieś pytania dotyczące odrdzewiaczy i chciałbyś się coś więcej na ich temat dowiedzieć, zapraszam do mailowania, komunikowania się przez skype lub yahoo oraz pw.
Pozdrawiam
Artur
9 kwi 2006, o 22:05
nietsnie1945
95%?? Jaki to jest Ja widziałem tylko 80 - 90% (granulat).
12 kwi 2006, o 18:04
DMchemik
Dołączył(a): 21 cze 2005, o 17:00 Posty: 1595 Lokalizacja: Skoczów
Jasiek napisał(a):
Bboyek napisał(a):
ja kupuje kwas solny 15% za 6,50 w sklepie "1001 drobiazgów" nie pytają po co poprostu sprzedają, tak samo toluen, aceton, wodorotlenek potasu itp.
czyżbyś mówił "proszę kwas solny"?
tak trochę żartem: spróbujcie kiedyś kupić w spożywczym "chlorek sodu"
_________________ Sprzedam wodorotlenek sulfurylu SO2(OH)2, również w postaci r-rów o żądanym stężeniu. Cena do negocjacji.
weź udział:
12 kwi 2006, o 18:43
palasz
DMchemik napisał(a):
tak trochę żartem: spróbujcie kiedyś kupić w spożywczym "chlorek sodu"
Ciekawe ile sprzedawców wiedziałoby o co chodzi.
12 kwi 2006, o 19:29
kliksiu
Dołączył(a): 9 kwi 2005, o 13:33 Posty: 434 Lokalizacja: z bacówki z winem :D
łahahaha ale smieszne ciekawe ilu z was wiedizało by co to znaczy Manko Debet Etc... niewolno sie zmiac ...
Taksamo szachisci mogli by sie smiac z ciniektorych ze niewiedza co to znaczy "patowa sytuacja"
_________________ żaden dzień niejest dość wesoły aby niemożna się było uradować chemicznie *** http://prace.sciaga.pl/28690.html ***
na 666 postach koncze pisanie siana )
12 kwi 2006, o 22:53
palasz
Każdy powinien być mocny w swojej dziedzinie i tego się trzymajmy.
Artur
12 kwi 2006, o 23:48
2pio
i wiedzieć co sprzedaje... a NaCl można wykorzsyać jako broń do zagazowywania Chlorem... 2pio...
_________________ Pozdrawiam
2pio
13 kwi 2006, o 00:39
Chrobry1
Dołączył(a): 11 sty 2006, o 09:48 Posty: 169 Lokalizacja: swiete miasto
Niedawno w Castoramie zakupilem szara dekture ,w sam raz do tworzenia korpusow ,niektorzy niewiedzac ze sa lepsze sposoby jej wykozystania uzywaja jej jako podkladke pod panele.
_________________ Teoria Teoria Teoria
to wszystko co w zyciu zostaje
13 kwi 2006, o 07:42
strzalka21
Ostatniio w Obi można kupić kwas siarkowy 60% do trawienia metalu a solny w Castoramie był steżony !!!!!!! ale po godzinie już nie było(wiadomo Łódż miato chemików) dokładnie w ten piątek
24 kwi 2006, o 11:46
strzalka21
czy ktoś mógłby mi podać link gdxzie byłby spis tych wszystkich trucizn
bo jak narazie mam tylko wykaz trucizn i juz i nie ma podziału na prekursoru narkotykowe itd
24 kwi 2006, o 11:56
SBKch
Zasłużony dla forum
Dołączył(a): 4 mar 2005, o 10:38 Posty: 249 Lokalizacja: Starachowice
Jakiś czas temu do kupienia w hipermarketach i sklepach z środkami czystości był kret Rohhreiniger czy jakoś tak o zawartości NaOH min. 98,5%, ale teraz dodają już jakiegoś świństwa.
W budowlanych/lakierniczych można kupić jeszcze m.in. (o niektórych nie napisaliście):
wodę amoniakalną 20%/25%
CaO - ok 50gr/kg
Ca(OH)2
CaCl(OCl) ("chlorek" do prania, chlorek bielący, wapno chlorowane) nie zawsze to mają, ok 9zł/kg - chloroform wychodzi w sam raz
CaSO4 pył Aluminiowy (sreberko w proszku) 2,5zł/50g (50zł/kg)
pył ZnO, inne pyły
ksylen
toluen
naftę
terpentynę
aceton
jakieś "oleje" (parafiny od benzyny do wazeliny)
nie pamiętam więcej
Nawozowe:
siarka
azotany i siarczany: amonu, wapnia, sodu, potasu
karbid (niestety drogi)
mocznik
rzadko chloran potasu i materiały jak rurki itp.
26 kwi 2006, o 10:33
Anonymous
Natrafiłem ostatnio na "anodę magnezową" w Castoramie.
Oglądam, kolor wporzo, utleniona warstwa widoczna - stuknąłem leciutko i szafke metalową - łatwo się wgłębienie zrobiło , kolor zupełnie jak magnez.
Jak myślicie, to magnez w miarę czysty czy może jakiś jego stop?
Bo można by sobie robić ładny proszek do mieszanek żeby iskry były - tzn. "pełny custom"
26 kwi 2006, o 13:22
Nuclear
**
strzalka21 napisał(a):
Ostatniio w Obi można kupić kwas siarkowy 60% do trawienia metalu a solny w Castoramie był steżony !!!!!!! ale po godzinie już nie było(wiadomo Łódż miato chemików) dokładnie w ten piątek
tez jestem z Łodzi i mieszkam prawie ze obok Casty i jak bym tam znalazł czysty stezony r-r HCl to bym sie posrał ze szczescia...
_________________ gg 1616087... Powrót księcia ciemności, który uroczyście przysięga nie pisać siana i gromić off-top!
26 kwi 2006, o 17:34
cocaine
Dziś byłem w castoramie w Łodzi na bałutch(mieszkam niedaleko) patrze ,a tu odrdzewiacz, czytam napisane 45% kwas fosforowy(V), a obok perhydrol 30%.
no to długo perchudrolu niebędzie. w bydgoszczy w castoramie już wycofali :/ i gdzieś tam też...
_________________ Do we get it? NO! Do we want it? YEAH! This is the new shit.Stand up and admit.
2 maja 2006, o 16:57
Nuclear
**
bylem wczoraj w cascie na Bałutach bo tam mieszkam i znalazlem odrdzewiacz 30% obj. kwas fosforowy ale pewnie ma inne syfy..., sok z gumijagod, benzyny ekstrakcyjna i lakowa, rozcienczalniki bzdrune,woda szklana vel. szklo wodne sodowe (czy to to o ktorym pisze ze do robienia małych korpusikow na vortalu??), wode DEMI, wapno, saletre amonową, siarczan amonu, siarka, superfosfat... solnego i perhydrolu oczywiscie nie bylo... ceny tez fajne maja... woda demi kosztuje 1,19/l a mineralna w kiosku obok 3,50/l ale to oczywiscie porownanie glupie... a inne odczynniki tez bardzo tanie... jesli mozna to nazwac odczynnikami :D:D
_________________ gg 1616087... Powrót księcia ciemności, który uroczyście przysięga nie pisać siana i gromić off-top!
3 maja 2006, o 20:18
strzalka21
Ja kupuje perhydrolw Obi naprzeciwko carefoura w łodzi za0,5 l płaci się 3,99 a dla mieszkających w łodzi takie odczynniki bez problemu kupuje się w chemii łodzkiej na Brukowej, nie sprzedawają tylko kwasów bardzo bardzo baredzo u nich tanich i soli trujących np. baru ale większość pojdzie , tam jest taka miła panie przy telefonie i idzie na ustępstwa a kwasy żeby kupić to bierzemy nip i regon szkoły do której chodzmy i kupujemy nikt się o nic nie pyta !!
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości