Odpowiedz w wątku  [ Posty: 330 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 14  Następna strona
Dobrodziejstwa hipermarketów ;-) 
Autor Wiadomość
Post odp.
Czujesz różnice miedzy nadmanganianem a manganianem ?? 2-wie rózne sprawy a ten pierwszy nadal jest do kupienia w aptece !! co do drugiego
to cytujac za tobą info jest płatne lub zsyntezuję ci jak dostanę oficjalne zamowienie z firmy !!
Dwa - nitroetan podlega ale tylko ograniczeniom z tytułu tox. i p.poż NIE jako prekursor !! itp.- juz nie bo został usuniety z listy, niedawno !!
Pozatym sam napiasłeś KMnO4-wnoskuje że chodzi ci o nadmanganian
wiec co ma do tego manganian ?? ?? ?? niewiem

P.S. Oświadczenie kupującego ma na celu okreslenie do czego bedzie stosował czyli co sie z tym stanie, wyczyści kibel czy wypije lub zrobi sobie proszek do prania !! dalej substancje tox nie sa do kupienia na oświadczenie myslałem ze o tym wiesz, na zakup takowych lub obrót potrzebna jest zgoda WIOŚ-iu jesli sprzedajecie trucizny na oswiadczenie
to trzeba by do was kogoś wysłać adres prawie podajesz :wink:
pozatym produkcja w celu sprzed. subst. tox wymaga stosownych zezwoleń nie jest to produkcja doswiadczalna i podlega innym przepisom
tyle z mojej strony
eko.

9 kwi 2006, o 00:19
kiedyś kupiłem lapis w aptece, po tygodniu chciałem kupć jeszcze raz to powiedzieli że nie sprzedają :szok:
a kwas ortofosforowy to odrdzewiacz

9 kwi 2006, o 14:53

Post Re: odp.
eko osiem napisał(a):
P.S. Oświadczenie kupującego ma na celu okreslenie do czego bedzie stosował czyli co sie z tym stanie, wyczyści kibel czy wypije lub zrobi sobie proszek do prania !! dalej substancje tox nie sa do kupienia na oświadczenie myslałem ze o tym wiesz, na zakup takowych lub obrót potrzebna jest zgoda WIOŚ-iu jesli sprzedajecie trucizny na oswiadczenie
to trzeba by do was kogoś wysłać adres prawie podajesz

Proszę bardzo, możesz podesłać, ja bardzo lubię rozmawiać z państwowymi kontrolami... bo nic nie wiedzą i nic nie umieją. A co do prekursorów, to drogi eko, Inspekcja Sanitarna to kontroluje, ale tego też chyba nie wiesz, że wg nowej nomeklatury IUPAC KMnO4, ma inną nazwę... ale cóż..

Sory, ale piszesz o truciznach, a czy nie myli ci się czasem znaczenie słowa prekursor a trucizna??

Poszukaj nitroetanu w dyrektywach UE, bo polskie isnpekcje znają tylko ustawy i rozporządzenia polskie, a przecież nad nimi sa jeszcze Dyrektywy UE... czy znasz jakieś ???

PS. My nie sprzedajemy ani trucizn ani prekursorów, my jesteśmy jednostką badawczo-naukową.

Artur

9 kwi 2006, o 18:24

kwas ortofosforowy to odrdzewiacz

Nie sam, ale kwas ortofosforowy jest składnikiem prepratów odrdzewających, ale stosowanych przez Jana Kowalskiego, do odrdzewiania przemysłowego nie używa się tego kwasu.

Artur

9 kwi 2006, o 18:27
na etykiecie było "skład:kwas fosforowy(V) 30% obj."

9 kwi 2006, o 19:12
ja kupuje kwas solny 15% za 6,50 w sklepie "1001 drobiazgów" nie pytają po co poprostu sprzedają, tak samo toluen, aceton, wodorotlenek potasu itp.

czyżbyś mówił "proszę kwas solny"?

9 kwi 2006, o 19:16

na etykiecie było "skład:kwas fosforowy(V) 30% obj."

No właśnie, 30% to kwas ortofosforowy w postaci roztworu, do 100% znajdują się inne składniki ;)

Pozdr, Artur

9 kwi 2006, o 20:19

9 kwi 2006, o 21:38

a może te 70% to woda :wink:

Nie nie nie, napewno nie woda.
Nasz ośrodek opracował technologie wielu srodków odrdzewiających i mogę ci powiedzieć, że nie jest tam stosunek 30% H3PO4 i 70% H2O, co by to dało ??? odpowiedz: nic.
Mamy wiele technologii oczyszczania stali z produktów korozji (nie tylko rdzy nalotowej, wżerowej, zgorzeliny walcowniczej, ale również białej rdzy z powłok ocynkowanych)

30% to zawartość roztworu H3PO4 a pozostałe składniki to środki pomocnicze i inhibitory korozji. Zwróć uwagę na sam kolor odrdzewiacza, nie jest klarowny yak jak r-r kwasu ortofosforowego i nie ma zapachu jaki ma ten kwas.

Ale więcej nie mogę powiedzieć, sam rozumiesz.

Jak masz jakieś pytania dotyczące odrdzewiaczy i chciałbyś się coś więcej na ich temat dowiedzieć, zapraszam do mailowania, komunikowania się przez skype lub yahoo oraz pw.

Pozdrawiam
Artur

9 kwi 2006, o 22:05

95%?? Jaki to jest ?? Ja widziałem tylko 80 - 90% (granulat).

12 kwi 2006, o 18:04

Bboyek napisał(a):
ja kupuje kwas solny 15% za 6,50 w sklepie "1001 drobiazgów" nie pytają po co poprostu sprzedają, tak samo toluen, aceton, wodorotlenek potasu itp.

czyżbyś mówił "proszę kwas solny"?

tak trochę żartem: spróbujcie kiedyś kupić w spożywczym "chlorek sodu" :)

Obrazek
weź udział:

12 kwi 2006, o 18:43

tak trochę żartem: spróbujcie kiedyś kupić w spożywczym "chlorek sodu" :)

Ciekawe ile sprzedawców wiedziałoby o co chodzi. ;)

12 kwi 2006, o 19:29

łahahaha ale smieszne ciekawe ilu z was wiedizało by co to znaczy Manko Debet Etc... niewolno sie zmiac ...
Taksamo szachisci mogli by sie smiac z ciniektorych ze niewiedza co to znaczy "patowa sytuacja"

na 666 postach koncze pisanie siana :))

12 kwi 2006, o 22:53

Każdy powinien być mocny w swojej dziedzinie i tego się trzymajmy.

;) Artur

12 kwi 2006, o 23:48

a NaCl można wykorzsyać jako broń do zagazowywania Chlorem... :P
2pio...

13 kwi 2006, o 00:39

Niedawno w Castoramie zakupilem szara dekture ,w sam raz do tworzenia korpusow ,niektorzy niewiedzac ze sa lepsze sposoby jej wykozystania :wink: uzywaja jej jako podkladke pod panele.

13 kwi 2006, o 07:42

Ostatniio w Obi można kupić kwas siarkowy 60% do trawienia metalu a solny w Castoramie był steżony :szok: !!!!!!!!! ale po godzinie już nie było(wiadomo Łódż miato chemików) dokładnie w ten piątek

24 kwi 2006, o 11:46

czy ktoś mógłby mi podać link gdxzie byłby spis tych wszystkich trucizn
bo jak narazie mam tylko wykaz trucizn i juz i nie ma podziału na prekursoru narkotykowe itd

24 kwi 2006, o 11:56
Zasłużony dla forum

Jakiś czas temu do kupienia w hipermarketach i sklepach z środkami czystości był kret Rohhreiniger czy jakoś tak o zawartości NaOH min. 98,5%, ale teraz dodają już jakiegoś świństwa.
W budowlanych/lakierniczych można kupić jeszcze m.in. (o niektórych nie napisaliście):
wodę amoniakalną 20%/25%
CaO - ok 50gr/kg
Ca(OH)2
CaCl(OCl) ("chlorek" do prania, chlorek bielący, wapno chlorowane) nie zawsze to mają, ok 9zł/kg - chloroform wychodzi w sam raz
CaSO4 :)
pył Aluminiowy (sreberko w proszku) 2,5zł/50g (50zł/kg)
pył ZnO, inne pyły
ksylen
toluen
naftę
terpentynę
aceton
jakieś "oleje" (parafiny od benzyny do wazeliny)
nie pamiętam więcej
Nawozowe:
siarka
azotany i siarczany: amonu, wapnia, sodu, potasu
karbid (niestety drogi)
mocznik
rzadko chloran potasu :D
i materiały jak rurki itp.

26 kwi 2006, o 10:33
Natrafiłem ostatnio na "anodę magnezową" w Castoramie.
Oglądam, kolor wporzo, utleniona warstwa widoczna - stuknąłem leciutko i szafke metalową - łatwo się wgłębienie zrobiło , kolor zupełnie jak magnez.

Jak myślicie, to magnez w miarę czysty czy może jakiś jego stop?
Bo można by sobie robić ładny proszek do mieszanek żeby iskry były - tzn. "pełny custom" ;)

26 kwi 2006, o 13:22
**

Ostatniio w Obi można kupić kwas siarkowy 60% do trawienia metalu a solny w Castoramie był steżony :szok: !!!!!!!!! ale po godzinie już nie było(wiadomo Łódż miato chemików) dokładnie w ten piątek
tez jestem z Łodzi i mieszkam prawie ze obok Casty i jak bym tam znalazł czysty stezony r-r HCl to bym sie posrał ze szczescia... :lol:

26 kwi 2006, o 17:34

Dziś byłem w castoramie w Łodzi na bałutch(mieszkam niedaleko) patrze ,a tu odrdzewiacz, czytam napisane 45% kwas fosforowy(V), a obok perhydrol 30%.

2 maja 2006, o 16:22
**

no to długo perchudrolu niebędzie. w bydgoszczy w castoramie już wycofali :/ i gdzieś tam też... :?

2 maja 2006, o 16:57
**

bylem wczoraj w cascie na Bałutach bo tam mieszkam :lol: i znalazlem odrdzewiacz 30% obj. kwas fosforowy ale pewnie ma inne syfy..., sok z gumijagod, benzyny ekstrakcyjna i lakowa, rozcienczalniki bzdrune,woda szklana vel. szklo wodne sodowe (czy to to o ktorym pisze ze do robienia małych korpusikow na vortalu??), wode DEMI, wapno, saletre amonową, siarczan amonu, siarka, superfosfat... solnego i perhydrolu oczywiscie nie bylo... ceny tez fajne maja... woda demi kosztuje 1,19/l a mineralna w kiosku obok 3,50/l ale to oczywiscie porownanie glupie... a inne odczynniki tez bardzo tanie... jesli mozna to nazwac odczynnikami :D:D:D

3 maja 2006, o 20:18

Ja kupuje perhydrolw Obi naprzeciwko carefoura w łodzi za0,5 l płaci się 3,99 a dla mieszkających w łodzi takie odczynniki bez problemu kupuje się w chemii łodzkiej na Brukowej, nie sprzedawają tylko kwasów :( bardzo bardzo baredzo u nich tanich i soli trujących np. baru ale większość pojdzie , tam jest taka miła panie przy telefonie i idzie na ustępstwa a kwasy żeby kupić to bierzemy nip i regon szkoły do której chodzmy i kupujemy nikt się o nic nie pyta !!!!

13 maja 2006, o 12:47
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 330 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 14  Następna strona