Ja na początek proponuję taki zestaw, zmieścimy się w 100 PLN (wystarczy jak na początek):
-zlewka 100ml
-zlewka 250ml
-probówki x20 (dobrze by było z 5 takich lepszych)
-kolba stożkowa 100ml
-łapa do próbówek
-statyw na probówki
-lejek x2
-sączki
-pipeta 10ml
-pipeta pasteura x10 (są tanie ok. 30gr, można je użyć jako rurki szklane)
-balonik do pipety x2
-cylinder 50ml
-bagietka x2
-pinceta (w medycznym są tanie)
-palnik spirytusowy (ja z zaplecza biologicznego wyniosłem już 5, za pozwoleniem)
-szczotka do probówek
-korki do probówek x5 (najlepiej gumowe, można przewiercić)
-szkiełko zegarowe
21 wrz 2008, o 12:53
tonikpl
Vicodin napisał(a):
Ja na początek proponuję taki zestaw, zmieścimy się w 100 PLN (wystarczy jak na początek): -zlewka 100ml -zlewka 250ml -probówki x20 (dobrze by było z 5 takich lepszych) -kolba stożkowa 100ml -łapa do próbówek -statyw na probówki -lejek x2 -sączki -pipeta 10ml -pipeta pasteura x10 (są tanie ok. 30gr, można je użyć jako rurki szklane) -balonik do pipety x2 -cylinder 50ml -bagietka x2 -pinceta (w medycznym są tanie) -palnik spirytusowy (ja z zaplecza biologicznego wyniosłem już 5, za pozwoleniem) -szczotka do probówek -korki do probówek x5 (najlepiej gumowe, można przewiercić) -szkiełko zegarowe
jestem tu nowy i chciałbym skompletować sobie laboratorium
Nie wiem do czego służą niektóre rzeczy np:szkiełko zegarowe.
A po za tym jakie odczynniki???
_________________ Żyjemy dobra nasza!!
21 paź 2008, o 16:28
kriszna
Dołączył(a): 12 lip 2008, o 22:42 Posty: 47 Lokalizacja: Wola Zabierzowska
Dołączył(a): 6 sie 2007, o 13:18 Posty: 88 Lokalizacja: co skad...niby ja?
Vicodin na co ci 5 palnikow spirytusowych?.....
21 paź 2008, o 21:49
Marcin92
Dołączył(a): 23 mar 2008, o 20:21 Posty: 48 Lokalizacja: Wrocław
Dokładnie. Polecam ludzi z forum. A tak po za tym to takie zestawy co można dostać w sklepach są tandetne i dla dzieci w wieku 7lat.
Jeśli ktokolwiek myśli o Chemii poważnie to poszuka odczynników, szkła i sprzętu na tym właśnie forum.
Pozdrawiam
Marcin92
_________________ " Chemik jest jak saper... myli się tylko raz"
22 paź 2008, o 19:28
michcio200
Dołączył(a): 23 sie 2007, o 12:15 Posty: 26 Lokalizacja: się biorą dzieci?
Wiele różnych sprzętów sprzedają na allegro, po bardzo atrakcyjnych cenach. Ja o ile dobrze pamiętam w podstawówce w gabinecie od biologi miałem taką metalową szafę na zapleczu z odczynnikami i szkłem. Najwyraźniej nie miał się kto nim zająć pójdę może w tygodniu się zapytać mojej byłej nauczycielki czy nie ma nic na zbyciu [ od niej to miałem swój pierwszy magnez który podpaliłem na ławce przed szkołą ] . Tak naprawdę to teraz można okazyjnie bardzo tanio się wyposażyć, będę musiał też to zrobić bo jeszcze nie mam żadnego porządnego szkła w domu i się tłukę po garach.
18 lis 2008, o 18:05
luki1100
witam jestem na forum całkiem nowy i mam pare pytań pirotechniką zajmuje się od 3 lat a więc tak:
-mam 16 lat i pytanie proszę o napisanie jaki zestaw bedzie dla mnie najlepszy prosze o odczynniki i całą reszte do wybuchow fajerwerek wiecie o co chodzi tylko zestaw ma starczyc na jakies 2 miesiące i cena do 200zł(wiem że mało ale nie mam kasy)chce najbardziej przydatne rzeczy dla pirotechnika do 200zł jak już napisałem
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości