Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Rurki szklane 
Autor Wiadomość
Post Rurki szklane
gdzie kupić rurki szklane i jaka jest ich cena?

28 lut 2006, o 17:51

http://www.allegro.pl/item88512948_szkl ... rurki.html
pozdro

28 lut 2006, o 20:33
dobze będą sie wyginac te rurki? bo chce sobie zrobic chłodnice

28 lut 2006, o 21:32

To czy rurki będą się dobrze giąc zależy tylko i wyłącznie od Twojej wprawy więc jeśli tego cześniej nie robiles to radze poćwiczyć :roll:

ps chłodnice najlepiej jest kupić i to odrazu taka ze szlifami żeby na przyszłość juz była :P

pozdro
A-d

28 lut 2006, o 22:04
Zasłużony dla forum

hm jeszcze powiedz ze spiralną ;] pomyśl ... nowa chłodnica bez szlifu kosztuje 30zł (bez szlifu bo chyba szlifu sam byś nie zrobił) ... chyba nie opłaca sie kombinować z rurkami i szkłem... zanim ci się uda to wydasz na to szkło wielokrotnie więcej nie licząc poparzonych palców.

3 mar 2006, o 21:14

Adass zobacz na http://www.chemik.aip.pl/ tam maja dość tanie szkło :roll:

4 mar 2006, o 00:26
mozna tez kupic chłodnice uzywana za mniej niz 20 złoty
a szklane rurki mozna kupowac w zoologiku i w sklepach z pomocami naukowymi

8 wrz 2006, o 14:56
Zasłużony dla forum

Wiesz jakie cą ceny w sklepach z pomocami naukowymi ? :szok:
Ja swego czasu kupowałem w labarcie, ceny juz nie pamiętam,
ale moge powiedzieć, że tam się kupuje np. paczke kilka kg
i w tej paczce jest kilka-kilkaset sztuk.
Rurki bardzo łatwo się gną, tylko nie pamiętam niestety już
rodzaju jakiego kupowałem.

8 wrz 2006, o 15:37

Ja wiem... w moim sklepie bagietki szklane są po 8 zł próbówka 2 zł, "mikroskopijny lejek szklany 7 zł a rurek i korków gumowych nie ma...

8 wrz 2006, o 16:31
Zasłużony dla forum

Takie ceny są gigantyczne.
Dlatego drobny sprzęt szklany jak i ten większy,
kupujemu nie jako pomoc naukowa, ale jako sprzęt laboratoryjny.
Nie będzie nam on słuzył jako pomoc tylko jako już porzadny sprzęt,
dlatego nie lubie sprzętu bez szlifów.

8 wrz 2006, o 16:36

w labarcie właśnie patrzyłem ale tam to masz karton rurek 1.5 m długości i za tanio taki karton nie wyjdzie. szkoda że w katalogu cen nie ma

no właśnie mógłbyś przybliżyć jak te rurki kupiłeś?

8 wrz 2006, o 20:43

matey23 napisał(a):

Ja wiem... w moim sklepie bagietki szklane są po 8 zł próbówka 2 zł, "mikroskopijny lejek szklany 7 zł a rurek i korków gumowych nie ma...

CO TO ZA SKLEP?????? toż to zdzierstwo, w pochu probówki zaczynają się od 18 groszy za sztukę :)

Obrazek
weź udział:

10 wrz 2006, o 20:54
Wiem ze nie wszyscy sa z Warszawy ale na ul. Senatorskiej, niedaleko od Placu Bankowego jest fajny sklep ze szklem. Rurki maja, wybor nie za duzy tych rurek ale ceny niskie:)

12 wrz 2006, o 00:13
Post odp.
Ja też jestem zdziwiony :roll: przeca rurek i innych dobrodziejstw jest wiele i naprawde nie ma z nimi problemu !! nie szukać w sklepach z pomocami naukowymi bo tam drogo wiadomo kupują na f-ry uczelnie i szkoły czyli budżetówka :D a tam jest z czego pociągnoć kaskę :D
Szukać należy w pracowniach szklarskich tam wystarczy dać odręczny rysunek ew. swoje szlify(zawsze taniej) :wink: i wystrugają na cacy calą aparaturkę !! a rurek u nich co niemiara fi i gr. scian dowolna :D
a jak sie zapytac i poprośic to z ich tzw. smieciowiska można naprawde dobry towar wybrać za darmochę !!
pozdro.
eko.

12 wrz 2006, o 00:30

Post Połączyć rurki szklane.
Jak już jesteście przy rurkach szklanych to małe pytanie: czy udało się komuś połączyć dwie rurki szklane przez nadtapianie?
Z cięciem, wyginaniem, zatapianiem czy obtapianiem to specjalnej filozofii nie ma tylko jakoś łączenia nie mogę rozgryżć.
Pozdrawiam

20 wrz 2006, o 17:20

da się, ale to wymaga niestety przyuczenia najlepiej pod okiem szklarza.... :)

Obrazek
weź udział:

22 wrz 2006, o 20:43
Zasłużony dla forum

Ja sie nigdy nie moge nadziwić jak sie wykonuje chłodnice spiralną :)
Może ktoś wie ?? Z chęcią bym zaspokoił ciekawość.
Tak samo mnie interesuje w topienie jedej rurki w drugą,
aby powstał dajmy na to kran T. Kiedy probuje zawsze rurka
w którą wtapiaj się wygina, albo po prostu zapada, nie znam kompletnie
techniki, a takie proste czynności laboratoryjne się przydają :idea:

22 wrz 2006, o 20:48
Post odp.
Pewnie teraz tego nie ma nie wiem :cry: ale w Zespołach Szkoł Chemicznych na każdym poziomie były tzw. godziny pracy ze szkłem pozatym całe klasy typowo szklarskie !! gdzie zajęcia odbywały sie b. często prace typu łączenie dmuchanie czy wyginanie rurek szklanych i inne bardziej zaawansowane prace ze szkłem były na typowych zajęciach !!
Z topieniem szkła jest jak z chemią tego trzeba się nauczyć od podstaw,
inaczej się nie da :wink:
pozdro.
eko

22 wrz 2006, o 22:59

Post łączenie rurek
W zasadzie połączenie dość łatwo wychodzi szczelne, trzeba też uważać bo łatwo zatopić prześwit rurki. Największy problem to spoina szklana, która pozornie ok. ale wręcz kocha pękać od byle czego, czasami nawet może pęknąć jeszcze w czasie stygnięcia.
Pozdrawiam.

23 wrz 2006, o 16:20
Łączenie dwóch rurek szklanych dokonuje się w różny sposób w zależności od tego czy średnice tych rur są identyczne czy też nie.
Jest co najmniej kilka metod łączenia; w każdym przypadku ważne jest dokładne przetopienie spoiny i odprężenie szkła a także podmuchiwanie.
Ja napsułem karton szkła nim nauczyłem się jako tako tego, co mi jest potrzebne- to znaczy łączenia dwóch rurek,przygotowania odtopienia pod wyskoką próżnię, wykonania trójnika i wtapiania elektrod celem uzyskania złącza próżnioszczelnego metal-szkło. Kulki wciaż wychodzą mi tak sobie:/.

Spiralę wykonuje się przez nawijanie na gorącą formę grafitową, ale znam to tylko z opowiadań, bo na włąśne oczy nie widziałem.

I jeszcze jedno: ważny jest rodzaj szkła. Szkło sofdowe topi się łatwo, już w ok 700-800 stopniach, ale ono kocha pękać. Szkła twardsze niestety wymagają wyższych temperatur i konieczny jest palnik z tlenem.
Nie połączy się rur z odmiennie różnych gatunków szkieł. Po prostu złacze takie pęknie i niec się nie poradzi. Aby wiec np połączyć kwarc z rurą sodową należy stosować szkła przejściowe, ale o te szkła coraz trudniej:(

27 lis 2006, o 01:12

Post Standardowe rurki
Ja miałem na myśli standardowe (przynajmniej w moich okolicach) rurki, a mianowicie: średnica d wewn=7mm D zewn=10mm, długość 30cm, cena 3zł od sztuki. Czy takie rurki właśnie połączyłeś?
Bo próbowałem zrobić "sonde" do pomiarów temperatury, a 30 cm rurka jest zakrótka aby sięgnąć dna kolby 3l.
Pozdrawiam

9 gru 2006, o 14:44
To bardzo drogo. Ja za karton rurek płaciłem jakieś kilkadziesiat złotych, średnica 10 mm, długosć 1500 mm. Powiedz co potrzebujesz to mogę ze szkła spróbować zrobić jeśli nie będzie za trudne.

10 gru 2006, o 23:24

Post rurki szklane
No cóż jak istnieją rurki aż 1500 mm to niema problemu, myślałem że istnieja w ogólnej sprzedaży tylko te 30 cm.
Ja próbowałem zrobić przyrząd do pomiaru temperatury przez zatopienie rurki na końcu, później nasypanie jakieś 2cm czystego piasku na zatopione dno owej rurki i wetkanie w ten piasek końcówki do pomiaru temperatury (tzw termopary) z miernika elektrycznego.
Tak przygotowany "termometr" zrobiłem w celu pomiaru temp wyższej niż można na rtęciowym (250 C) np. do odwadniania kwasu fosforowego (ja doszedłem do 376 C). Niestety raz mi takie zatopienie rurki pękło w czasie ogrzewania do tak wysokiej temperatury, ale kwas nie uszkodził termopary.
Narazie i tak mam miernik uszkodzony, będę kombinował jak kupie nowy.
Pozdrawiam

11 gru 2006, o 19:38
Skoro pękło to znaczy, że musiało być źle odprężone.

14 gru 2006, o 12:19

Post odprężanie
Może nienajmądrzejsze pytanie: na czym polega odprężanie zatopionego szkła?
Chyba nie na tym samym co odprężanie zahartowanej stali.
Pozdro....

14 gru 2006, o 19:33
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona