Autor |
Wiadomość |
Bartosz
|
 Dysza od p. Bunsena
|
13 sie 2007, o 10:42 |
|
 |
christophp
Dołączył(a): 30 lip 2007, o 18:56 Posty: 5 Lokalizacja: Ostrów Wielkopolski
|
Jeśli dobrze widzę to to zółte to jest dysza. Propan butan jest cięższy od powietrza i jeśli się nie mylę to spróbowałbym wykrecić to zółte w taki sposób by uzyskać jak najmnijsza szczeline bo teraz jest duża ze względu na gaz ziemny, który jest lżejszy. Zostawić szczelinę ok2-3mm i zobaczyc jak by to działało(jeśli da się wykrecić to). Druga możliwość to zrobić z rurki szklanej taką dysze venturiego, która węzszym koncem będzie wchodzić w ten kominek od palnika ale tak by nadal mogła zasysać powietrze a szerszą w podstawe i uszczelnić jakoś. trzecia mozliwośc to może napisac do tego allegrowicza bo ma http://www.allegro.pl/item222967769_palnik_bunsena.html za grosze. Co do dyszy z jakiejś kuchenki to raczej ciężko bo chyba nie znajdziesz idelanego gwintu który by w to pasował chyba że masz jakieś to możesz popróbować.  chyba ciut zakręciłem:)
|
13 sie 2007, o 11:22 |
|
 |
coleopter
|
 Apel :)
Apeluje o większy odzew w sprawie przeróbki palników. To ważna kwestia - nie tylko finansowa ale i bezpieczeństwa. Korzystanie z palnika na butli jest często wyjściem jedynym - proszę więc o wasze komentarze, spostrzeżenia, a przede wszystkim doświadczenia nabyte w tym temacie.
|
12 maja 2008, o 23:08 |
|
 |
Draconifos
Dołączył(a): 13 sie 2007, o 13:42 Posty: 66 Lokalizacja: Wrocław
|
Mi działa na gdzie z butli, ( propan butan) ale jeżeli nie chcesz ryzykować to możesz kupić butle z gazem ziemnym z tym że one są nieco większe ( na wioskach tak mają kuchenki zasilane często). Mozliwe że się mylę i można dostać gaz ziemny w mniejszych butlach.
|
13 maja 2008, o 08:22 |
|
 |
Akryl
Dołączył(a): 8 gru 2006, o 18:27 Posty: 211 Lokalizacja: Szczecinek
|
Zapewne wszystkie dysze z uządzeń technicznych są wykręcalne.Ja kiedys tez mialem problem z mym palnikiem (Teclu) ale sie uporalem.
Co do zamiany dyszy to moze byc problem.Jak napisal christophp moze byc problem z gwintem dyszy.Mam pare roznych dysz,z innych palnikow,ale wszystkie niestety mają wiekszy gwint niz wymagany w palniku.
A probowales podlączyc go do butli  Otwor w dyszy jest dozy wiec moze palnik po prostu bedzie mial wiekszą moc,lecz mozesz miec problem z wyregulowaniem plomienia. 
|
13 maja 2008, o 21:54 |
|
 |
Mieszko
|
Czy propan-butan kopci na palniku z dyszą na gaz ziemny?
|
30 cze 2008, o 22:10 |
|
 |
Przemek133
|
Tak, poniewasz jest za duży przepływ gazu i nie spala się całkowicie
|
1 lip 2008, o 15:31 |
|
 |
Mieszko
|
Nawet używając reduktora i odkręcając minimalnie dopływ gazu?
|
15 lip 2008, o 08:35 |
|
 |
kamillo95
Dołączył(a): 22 kwi 2009, o 10:35 Posty: 13 Lokalizacja: z Dolnego Śląska
|
Też mam podobny problem. Mam podobny palnik na gaz miejski czy da się go zmodernizować w taki sposób aby był na propan-butan? Czy coś się stanie jeśli użyje propan-butanu z butli na nie zmodernizowany palnik?
|
29 sty 2010, o 18:27 |
|
 |
raymundo
@MODERATOR
|
http://forum.vmc.org.pl/viewtopic.php?t ... ight=dysza
Acid-drinker opisał jak przerobić dyszę na gaz miejski by palnik mógł pracować na butli.
No i o reduktorze przy butli nie zapomnij.
Jeśli podłączysz propan-butan do palnika z dyszą na gaz miejski będzie się on palił żółtym, kopcącym płomieniem czyli gaz nie będzie się spalał całkowicie a co za tym idzie uzyskasz dużo niższą temperaturę płomienia.
|
29 sty 2010, o 20:24 |
|
 |
kamillo95
Dołączył(a): 22 kwi 2009, o 10:35 Posty: 13 Lokalizacja: z Dolnego Śląska
|
Mam pytanie dotyczące palnika ze strony http://sklep.chemland.pl/index.php?main ... cts_id=156 czy jest to palnik na gaz miejski czy propan-butan?
[/img]
|
30 sty 2010, o 17:05 |
|
 |
gekon
*
|
Najlepiej jakbyś do nich zadzwonił/napisał, wtedy wiedziałbyś na pewno. Przypuszczam, że skoro to nowiutki palnik, to w komplecie powinny być 2 dysze (na ziemny i propan-butan). Niedawno kupiłem teclu przez allegro z jakichś zapasów magazynowych i w komplecie były 2 dysze.
|
30 sty 2010, o 21:15 |
|
|