Dołączył(a): 28 cze 2007, o 07:55 Posty: 19 Lokalizacja: Jastrzębie-Zdrój
ELEKTRODY PLATYNOWE
Ma ktoś jakiś pomysł na osadzenie cienkiej warstwy platyny na jakimś przedmiocie, ponieważ wpadł mi ostatnio w ręce chlorek platyny i zastanawiam się jak by to można wykorzystać do wykonania elektrod platynowych
Zastanawiam się nad elektrolitycznym osadzeniu platyny na elektrodach grafitowych czy to zda egzamin
25 paź 2007, o 13:56
simsigver
Re: ELEKTRODY PLATYNOWE
gulasz napisał(a):
Ma ktoś jakiś pomysł na osadzenie cienkiej warstwy platyny na jakimś przedmiocie, ponieważ wpadł mi ostatnio w ręce chlorek platyny i zastanawiam się jak by to można wykorzystać do wykonania elektrod platynowych Zastanawiam się nad elektrolitycznym osadzeniu platyny na elektrodach grafitowych czy to zda egzamin
Kto wie, może grafit by się nadał, ale musi być szczelnie tą platyną pokryty
Ponoć dobre są płytki tytanowe, a najlepsze tantalowe, no ale to ponoć
pozdr
25 paź 2007, o 20:58
eko osiem[*]
odp.
O platynowaniu metali znajdziesz cos na http://polskijubiler.com jesli cie to interesuje Czy uzyskasz elektrode nie wiem zwykle odbywalem tę droge w innym kierunku odwrotnym uzyskując Pt z elektrod i pozostalosci katalizatorow platynowych .
pozdro
eko.
26 paź 2007, o 00:13
SUMAR
Witam!
Sam sie nad tym zastanawialem poniewaz mam 2 płyty w żuchwie (tytan powlekany platyną ) wykrywacz metali piszczy na kolorowe hehehe
pozdrowka
_________________ niewazne jak wąską furtką przeciskac sie mam co spotka mnie z litanii kar sternikiem wlasnych losow jestem sam wlasnej duszy kapitanem
26 paź 2007, o 01:54
Seth
**
Jeśli już planujesz to spróbuj osadzić na podwarstwie miedzi np. płytki laminatu wykorzystywanego do tworzenia płytek eleektronicznych. A dla zdesperowanych widziałem orginalne elektrody siatkowe na allegro za niecałe 5 tysięcy.
26 paź 2007, o 08:28
gulasz
Dołączył(a): 28 cze 2007, o 07:55 Posty: 19 Lokalizacja: Jastrzębie-Zdrój
Znalazłem kilka pomocnych informacji na temat platynowania pod linkiem podanym przez EKO dokładniej : http://www.polskijubiler.com/pokaz.php?id=758 a cena 5 tyś za elektrodę trochę nie na kieszeń zwykłego zjadacza chleba .
wole trochę pokombinować ( KTO KOMBINUJE TEN MA)
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości