Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
Elektrolizer dwukomorowy 
Autor Wiadomość

Post Elektrolizer dwukomorowy
Witam!
Mam pytanie odnoszące się do budowy elektrolizera dwukomorowego. Wie ktoś, ma ktoś jakieś materiały co do tego jak to coś zbudować. Gdzie nabyć ? Wiem że przydałaby się jakaś ceramika na przeponę by oddzielić komory ale jaka ? Czytałem gdzieś w internecie o azbeście ? Ma ktoś jakiś pomysł skąd wziąść może taką "półprzepuszczalną" ceramiczną probówkę ?

27 gru 2007, o 22:33

Akwarium szklane:) Przedzielasz szybą i po sprawie. Problem z przegrodą rozwiążesz stosując spiek z lejka Shotta (ze spiekiem szklanym, np G2); najtrudniej będzie wyciąć okrągły otwór w szybie, polecam pomoc warsztatu szklarskiego. Od lejka odcinasz dół z nóżką i wklejasz w otwór np silikonem (albo czymś innym, zależy co chcesz elektrolizować). Jeśli w obu komorach utrzymasz odpowiedni poziom podczas ich napełniania nie powinno być problemów z mieszaniem się dwóch roztworów poprzez diafragmę. Azbest odradzam z kilku względów: 1) jest rakotwórczy, zabroniony itd 2) aby zastosować go jako diafragmę musiałbyś go dobrze oczyścić, co jest dość czasochłonne (kilkukrotne, wielogodzinne gotowanie w NaOH, HCl, HNO3 i wyprażenie, wydajność ok 30%) poza tym musisz użyć jakiegoś nośnika, który ten azbest mógłby utrzymać w danej formie, czyli np rusztowanie z siatki. 3) taką diafragmę należy uszczelnić (stosuje się strącany BaSO4), ale 4) tak wytworzona przegroda wykazywałaby stosunkowo duży opór wynikający z utrudnienia przenikania przez nią jonów, oraz 5) stosunkowo szybko zużyłaby się na skutek zachodzących w niej reakcji rozkładu, które dodatkowo 6) uwalniałaby do roztworu zanieczyszczeń pochodzących z rozkładu azbestu. Spiek wygrywa na całej linii:) A tak nawiasem mówiąc polecałbym post przenieść do działu elektrochemia. Pozdro

A poza tym wszystko jest dla ludzi... z głową!

4 sty 2008, o 15:12

Witam po dłuższej przerwie pokombinowałem i znalazłem ciekawe rozwiązanie. W akumulatorach ołowiowych znajdziemy koszluki wykonane ze specjalnego porowatego polietylenu i sprawdza się wręcz idealnie w roli diafragmu. Jest jego sporo i jest wręcz bardzo łatwy w obróbce. Dziękuję za radę z tym lejkiem te koszulki sprawdziły się wręcz idealnie.
Jeszcze znalazłem konstrukcję opartą na ceramicznej doniczce odpowiednio przeszlifowanej.
Wadą takiej doniczki jest niestety zaczepiście duży opór dla jonów pewnie większy niż z tym spiekiem szklanym. Opór przy wykorzystaniu tego specjalnego polietylenu jest nieporównywalnie mały.
Szczerze polecam przy konstrukcji elektrolizerów dwukomorowych te koszulki ze starych zużytych(albo nowych 8) ) akumulatorów.
Dzięki mimo wszystko za radę !

13 sty 2008, o 16:48
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 3 ]