Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ] 
Pochłaniacz wilgoci 
Autor Wiadomość

Post Pochłaniacz wilgoci
Mam taki problem że w pomieszczeniu gdzie mam taką jakby swoja pracownie jest niezwykle wilgotno, nie mam gdzie sie przenieść a praca z higroskopijnymi odczynnikami jest praktycznie niemożliwa nawet zapałki po 2 dniach nadają sie do wyrzucenia bo mokre ;/

I chodzi o to czy jest jakiś granulat albo jakaś mieszanina która by tą wilgoć pochłonęła w znacznym stopniu, i pozwoliła mi tam dalej "pracowac".

26 lip 2008, o 10:30

w pomieszczeniu to raczej elektryczny osuszacz, w ogóle, jeśli to jakaś piwnica ma być to lepiej się stamtąd przenieść

26 lip 2008, o 15:23

Przenieśc sie raczej nie mam gdzie a takie coś by dało rade ?? http://allegro.pl/item404611254__humist ... klady.html
http://allegro.pl/item391194825_pochlan ... klady.html

Wiem że za 20zł raczej efekt będzie mizerny ale może chociaż trochę pomoże

26 lip 2008, o 16:24
@MODERATOR

takie pomieszczenie to trzeba suszyc + wietrzyc

28 lip 2008, o 08:04

Zdzierstwo to jest, te wkłady to bezwodny CaCl2 ;) Oczywiście, że możesz suszyć chemicznie, ale jest to absolutnie nieopłacalne - żeby osuszyć takie pomieszczenie musiał być używać dziesiątek kilogramów osuszacza, cały czas mając suchy w zapasie.

28 lip 2008, o 12:24

Jedyny pomysł jaki mi przychodzi do głowy to klima!

Jeśli jest to dość ciepłe pomieszczenie to możesz zakupić jakiś najtańszy klimatyzator. Jednak jest wydatek rzędu paruset złotych no i prąd ciagnie...ale powietrze na pewno będzie znacząco 'suchsze'. no i będziesz miał przyjemny chłodek:D

Tylko pamiętaj żeby klimatyzator brał powietrze ze środka.

31 lip 2008, o 18:43

W ogrodniczym mozna dostac bezwodny MgSO4 z tego co zaobserwowałem to jest silnie higroskopijny, moze to durzo niepomoze ale zawsze cos (worek 3kg= niecała dycha) Nieznam jego czystosci !! Sam kupiłem worek siarczanu magnezy firmy FLAVITA [czy jakos tak] po rozsypaniu niewielkiej ilosci na talerzk po 2 godz na " wolnosci" mamy bardzo wilgotne cos :P
Jesli zle muwie poprawcie :) :wink:

31 lip 2008, o 19:12

...to zły pomysł przychodzi Ci do głowy!z dużym prawdopodobieństwem można przyjąć, że owe pomieszczenie jest podpiwniczone i brak hydroizolacji połączony z podciąganiem kapilarnym(towarzyszące temu piękne wykwity zagrzybienia i pleśni).Jedyne, co możesz zrobić to próbować osuszyć ściany i podłogę przez zastosowanie melioracji :arrow: drenaż na zewnątrz budynku+podłoga :wink:

vis.

31 lip 2008, o 19:14

dzięki za odpowiedz z tym pomieszczeniem raczej nic nie zrobię wiec po prostu teraz wszystkie odczynniki przeniosłem na strych do ciepłego pomieszczenia gdzie wilgotność nie przekracza 10% i po prostu jak coś potrzebuje zrobić to idę biorę troszkę g danego odczynnika i wracam do "pracowni" jest to trochę meczące ale dopóki sie nie przeniosę do innego lokalu to to jest jedyne rozwiązanie :)

31 lip 2008, o 19:26

Dodam tylko, ze zastosowanie melioracji nie jest 100% rozwiązaniem problemu(ale zapobiega dalszemu zawilgoceniu). Jeżeli występuje podciąganie kapilarne konieczne jest wykonanie poziomej dylatacji na wysokości powyżej poziomu wód gruntowych(drogie to jak cholera, ale dla zabytków takie robią)

vis.

31 lip 2008, o 19:38
@MODERATOR

jest tylko jednen mal;y problem - jak cieply jest ten strych ? temperatura na strychu przekracza 35 st C ? jesli tak to zle :)

31 lip 2008, o 19:51

E no nie około 20-24*C jak przygrzeje mocniej raz tylko doszło do 28*C ale raczej poziomu 30*C nie przekracza

31 lip 2008, o 20:19
A spróbuj wysypać udrożniacz do rur. To techniczny NaOH tylko kup bez aktywatora, bo byś wysypał zostawił później odpalasz palnik i wodór wybucha. NaOH jest nadzwyczaj higroskopijny a pół kilograma najtańszego kreta kosztuje 3.5zł

28 wrz 2008, o 19:42
Nauczyciel

A spróbuj wysypać udrożniacz do rur. To techniczny NaOH tylko kup bez aktywatora, bo byś wysypał zostawił później odpalasz palnik i wodór wybucha. NaOH jest nadzwyczaj higroskopijny a pół kilograma najtańszego kreta kosztuje 3.5zł

Tylko problem, co zrobić z kałużą stężonego r-ru NaOH...
Można w wiaderku, ale roztwór się zrobi nawet we względnie suchym pomieszczeniu.
To się bardziej przydaje w eksykatorze.

28 wrz 2008, o 21:10

Ciężka sprawa. Nie możesz się po prostu przenieść na ten strych, gdzie planujesz trzymać higroskopijne odczynniki ??

30 wrz 2008, o 18:27

Teraz właśnie się przenoszę :) bo wilgotność po tych deszczach kilkutygodniowych jaka tam jest to po prostu szok. Na ten przykład
kupiłem kilo cukru żeby zrobić karmelka itp zostawiłem to tam w piwnicy bo myślę że cukier zbyt higroskopijny nie jest, przychodzę na drugi dzień a tu jedna wielka kilowa bryła mi się z tego zrobiła ;/ dobrze że reszty odczynników tam nie trzymam już od miesiąca bo chyba wszystko musiało by się iść kochać ;/

30 wrz 2008, o 21:49
**

Jeśli jest to dość ciepłe pomieszczenie to możesz zakupić jakiś najtańszy klimatyzator. Jednak jest wydatek rzędu paruset złotych no i prąd ciagnie...ale powietrze na pewno będzie znacząco 'suchsze'. no i będziesz miał przyjemny chłodek:D

Tylko pamiętaj żeby klimatyzator brał powietrze ze środka.

Sorry za odkopywanie trupa, ale nie mogłem się powstrzymać. Jedynym plusem zastosowania klimatyzatora będzie suche pomieszczenie. W celu uzyskania chłodu chłodnica chłodziwa musi być na zewnątrz ( najlepiej na północnej ścianie ). W klimatyzatorach nie ma żadnej magii. Gdzieś się musi podziać energia pochłonięta z powietrza. W przypadku zamkniętego pomieszczenia ogrzane powietrze będzie się mieszało z zimnym, a temperatura w pomieszczeniu będzie rosła.

12 maja 2009, o 10:56
SianoPIS!

Kup sobie eksykator i tam trzymaj higroskopijne odczynniki a te, które nie są zapakuj w odpowiednio starannie zamknięte opakowania i powinno być po kłopocie

16 paź 2009, o 15:26

Wynieść się stamtąd lepiej i znaleźć odpowiednie miejsce na takie laboratoryjne działania!

22 lut 2010, o 13:16

Proponuję przetestować "Żwirek dla kotka" :D
Najlepiej ten żelowy (zrobiony z porowatej krzemionki), ale bentonit też powinien pomóc... możesz wysypać nim dno jakiegoś hermetycznego pojemnika i eksykator jak znalazł ;-)

20 kwi 2010, o 00:01

Ewentualnie możesz użyć Mg(ClO4)2 [tzw. anhydronu], bezwodnego CaCl2, wapna palonego, P4O10, gipsu palonego, itd... ale to już wyższa szkoła jazdy... proszę o scalenie moich postów, z racji braku możliwości edycji własnych wypowiedzi...

20 kwi 2010, o 00:06
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 21 ]