Witam, jest to mój pierwszy post na tym forum. Mam małe pytanie na temat wody wapiennej, a mianowicie w czym ją przechowywać? Słyszałem, że nie wolno jej trzymać w butelkach z korkiem szlifowym, ani w butelkach plastikowych. Pozdrawiam i z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi!
8 paź 2016, o 21:01
Finkur
**
Re: Woda wapienna przechowywanie
azotek napisał(a):
Witam, jest to mój pierwszy post na tym forum. Mam małe pytanie na temat wody wapiennej, a mianowicie w czym ją przechowywać? Słyszałem, że nie wolno jej trzymać w butelkach z korkiem szlifowym, ani w butelkach plastikowych. Pozdrawiam i z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi!
W butelkach z korkiem szlifowych to nie przechowuje się ogólnie zasad, bo potem takowej nie otworzysz. Natomiast nie wiem, co za przeciwskazania są przy trzymaniu wody wapiennej w opakowaniu plastikowym (o ile to jest dobrej jakości plastik typu HDPE).
Mała sztuczka - zrób taką wodę z nadmiarem wodorotlenku i wtedy będziesz miał na dnie osad, który będzie utrzymywał zasadowość (bo stężenie zasady jest dosyć marne, a łatwo ona wchłania CO2 z powietrza).
_________________ Pozdrawiam, życzę bezpiecznego eksperymentowania i owocnej nauki! ☢Finkur☠
9 paź 2016, o 09:04
chemik23
@MODERATOR
Ja przechowuję w normalnym słoiku (taki jak na ogórki). A co do nadmiaru Ca(OH)2 to znacząco zwiększy to trwałość wody wapiennej =D
_________________ Chemik 23
9 paź 2016, o 13:38
azotek
Finkur napisał(a):
azotek napisał(a):
W butelkach z korkiem szlifowych to nie przechowuje się ogólnie zasad, bo potem takowej nie otworzysz. Natomiast nie wiem, co za przeciwskazania są przy trzymaniu wody wapiennej w opakowaniu plastikowym (o ile to jest dobrej jakości plastik typu HDPE).
Mała sztuczka - zrób taką wodę z nadmiarem wodorotlenku i wtedy będziesz miał na dnie osad, który będzie utrzymywał zasadowość (bo stężenie zasady jest dosyć marne, a łatwo ona wchłania CO2 z powietrza).
Podobno plastikowa butelka może zmięknąć od wody wapiennej
9 paź 2016, o 13:57
Pit
Zwykła plastikowa butelka jest zrobiona z PET, czyli poli(tereftalanu etylenu) - poliestru. Poliestry posiadają wiązania estrowe, które w zasadowym środowisku mogą hydrolizować, więc teoretycznie długie przechowywanie silnej zasady może takiej butelce zaszkodzić. Czy w praktyce w takich warunkach rzeczywiście coś jej się stanie, trzeba by sprawdzić.
9 paź 2016, o 21:02
azotek
A czy mogę przechowywać wodę wapienną w butelce po syropie supremin? Butelka jest wykonana z ciemnego szkła i ma plastikową zakrętkę.
30 paź 2016, o 13:56
PanDaniel
Witam... W Aptece, recepturowa woda wapienna jest przechowywana w plastikowych butelkach, ale butelka szklana z ciemnego szkła na pewno będzie lepsza, jak do większości odczynników... chociaż w tym wypadku nie jest to wymóg...
_________________ Wyodrębnianie związków pochodzenia roślinnego => http://chomikuj.pl/SzaryCzlowiekzSzarejPolski
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 20 gości