Nie kwas cytrynowy, a wodorocytrynian disodu jednowodny.
Możesz otrzymywać kwas cytrynowy
_________________ <wyk> Państwo się nie martwią że brakuje miejsc, tylko wykład wszyscy mają w jednej sali, konkurs będziecie pisać w warunkach normalnych.
<g>Wolałbym w standardowych, kurtkę zostawiłem w szatni.
14 paź 2008, o 19:44
raymundo
@MODERATOR
Nie jednowodny kwas cytrynowy a jednowodny cytrynian sodu.
Używany w medycynie jako antykoagulant krwi (probówki do poboru krwi mają napylony cytrynian sodu). W przemyśle spożywczym używany jako regulator kwasowości, jako przeciwutleniacz (dodatek E 331), przy produkcji sera topionego jako topnik.
Używany też jako składnik proszków do prania jako zmiękczacz wody.
14 paź 2008, o 19:47
morgenstern
Dołączył(a): 25 sie 2008, o 09:32 Posty: 60 Lokalizacja: Niederschlesien
dzieki:) co to jest to wiem:) chodziło mi dokładnie o zastosowanie tego do piro itd:) pozdrawiam
ps złoty nie zabłysnołeś swoim pierwszym postem
14 paź 2008, o 19:52
Panzerfaust_PL
myślę że złoty się po prostu pomylił. ja przez niedoczytanie też bym napisał że to kwas cytrynowy. zastosowanie do piro? a jakie zastosowanie o piro może mieć zwykła sól?:P gdyby miał jakieś cudowne właściwości to pewnie byś już o tym słyszał.. a tak to może posłużyć do barwienia płomienia na żółto
pozdrawiam
_________________ "Uderzenie kolbą o zlew powoduje jej stłuczenie"
14 paź 2008, o 20:28
Złoty_CK
Jak kwas to po całej linii... Postaram się zrehabilitować
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 15 gości