Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ] 
Kupno wagi elektrycznej ! Budowa Palnika Spirytusowego ! 
Autor Wiadomość

Post Kupno wagi elektrycznej ! Budowa Palnika Spirytusowego !
1)Witam zmierzam kupić wagę nie musi być super dokładna moze byc rozbieżność do 1 g i np. max waga 500gram. Wie ktoś gdzie kupić taka wagę allegro w ostateczności najlepiej gdzieś w okolicach Katowic-Chorzowa - bylem dzisiaj w Castoramie i Auchan i nie znalazłem. Tylko proszę żeby nie była za droga bo np. na allegro kosztuje 20zł a przesyłka 13 to 50%< ceny.

2)
a) Zamierzam zbudować palnik spirytusowy mam juz pojemnik, knot się zrobi jednak najtrudniej będzie mi z tym korkiem może być stary krążek hokejowy wyprofilowany do otworu ? czy się nie rozpuści ?
b) Z czego zrobić to "coś" do gaszenia bo kompletnie nie mam pomysłu
c) Ile denaturatu schodzi i czy może być ten bezbarwny ?

27 sty 2009, o 14:27
**

1)Nie kupuj chłamu za 20zł bo Ci się zepsuje w ciągu 2 miesięcy. Dołóż 15-20zł i kup porządną. Np: http://www.allegro.pl/item524241672_wag ... komat.html
Gratis dostajesz alkomat xD

Szelki nałogiem...

S&C podstawą...

Brak kasy zwątpieniem...

Lecz nowe odczyny pocieszeniem...

27 sty 2009, o 14:43

Nie rozumiem co ludzi zmusza do robienia palnika spirytusowego ze słoika itp. Nie dosyć, że syfnie i nieestetycznie to wygląda to zazwyczaj taki palnik jest nieszczelny i może się stać surpajs... Palnik taki można kupić już za 15zł, ja mam metalowy co by mi się nie rozbił za 20zł bodajże, pojemność jakieś 150ml na oko (nie chce mi się szukać opisu). Odmówić se przez tydzień coca-coli w szkole, albo wziąć kanapki z domu zamiast wydawać na drożdżówki i masz cacy palnik... :)

PS. Jak nie znajdziesz w jakimś sklepie chemicznym, to poszukaj także w tych dla protetyków.

27 sty 2009, o 16:00

Up ej to powiedz gdzie taki dostales bo ja widzilem za 35 + 11 przesylka szklany ;/

27 sty 2009, o 16:40

O tyle mam git, że mieszkam blisko Lublina. A tam koło głównego dworca busów i pks jest szpital + multum sklepów medycznych i protetycznych. (moj brat studiuje techniki dentystyczne i stąd info o sklepach :) ). W Lublinie jest też POCH, ale w takim miejscu go usadowili że bania wysiada... No i jak pytałem w POCH'u o palniki spirytusowe to akurat nie mieli, chcieli mnie uraczyć Bunsenem, ale to mi raczej nie odpowiadało :lol:

Poza tym nawet na allegro widziałem w ofertach sklepów dla protetyków palniki spirytusowe szklane i (chyba) metalowe za 15-18zł + przesyłka.

Myślę, że lepiej dowiedzieć się czy w okolicy nie masz jakiegoś sklepu i przy okazji zakupów czy jakiegoś wyjazdu podskoczyć i zakupić palnik, niż wydawać 15zł na kuriera. (nawet za dojazd busem ci pewnie taniej wyjdzie, a może kupisz se przy okazji coś innego)

27 sty 2009, o 17:00

a ze sie tak spytam w POCh'u sprzedają osobą <18 ? Np. 14 lat ?

27 sty 2009, o 17:06

W sumie to nie wiem, bo ze starym byłem akurat. Myślę, że raczej jeżeli chodzi o sprzęt to problemów robić nie będą, przecież palnikiem czy probówką nie zabijesz kogoś (no, teoretycznie to i ołówkiem można zabić...).

Odnośnie sprzętu pytań mi nie zadawali, jedynie jak chciałem kupić odczynniki to za każdym razem babka sprawdzała czy może mi to sprzedać bo nie mam upoważnienia typu legitymacja nauczyciela czy coś na niebezpieczne odczynniki.

27 sty 2009, o 17:19
@MODERATOR

idz do castoramy lub podobnego praktikera
lub tez do sklepu ze sprzetem wycieczkowo/rekreacyjno/sportowym

i kup sobie lampe naftowa, zdemontuj klosz i masz palnik spirytusowy

27 sty 2009, o 17:44

Oj, tu bym uważał! Kiedyś też wpadłem na taki pomysł i całość okazała się nie szczelna. Gdzieś delikatnie wysączał się denaturat, ale tak niezauważalnie. Dopiero po nocy zauważyłem, że jest go w pojemniku o połowę mniej, a lampka leży w kałuży paliwa.

27 sty 2009, o 20:53

28 sty 2009, o 11:36

wbrew pozorom nie schodzi zbyt wiele. Butelka za 5zł starczy ci na długo. Może być ten bezbarwny, kolor pełni tylko funkcje ostrzegawczą że spirytus jest zatruty

28 sty 2009, o 12:08
*

Sulik napisał(a):

Oj, tu bym uważał! Kiedyś też wpadłem na taki pomysł i całość okazała się nie szczelna. Gdzieś delikatnie wysączał się denaturat, ale tak niezauważalnie. Dopiero po nocy zauważyłem, że jest go w pojemniku o połowę mniej, a lampka leży w kałuży paliwa.

Podpisuje się pod tą wypowiedzią. Ja niestety nie próbowałem z lampą i spirytusem ale z mojej lampy też "ucieka " nafta co jest spowodowane jakimiś nieszczelnościami. Nie są to może kałuże ale zawsze lampa jest nią wysmarowana. Ale czego wymagać od chininy za 6zł :) Zdobyłem palnik spirytusowy z metalu, turystyczny pamiętający jeszcze czasy PRL, Bieszczad hipisów itp i znakomicie sprawdza się w laboratorium. Polecam targi staroci i znajomych nieco od nas starszych :)

28 sty 2009, o 12:17

próbowałem z małej lampy naftowej zrobić ale słabo ciągneło denaturat i knot się spalał

28 sty 2009, o 12:33

Odnosnie palnika spirytusowego, mam jeden laboratoryjny na zbyciu (w dziale sklep), jeżeli ktoś jest zainteresowany... W sumie na sam palnik to cena byłaby razem z przesyłką...

28 sty 2009, o 15:31

co do palnika spirytusowego to.Zrobiony jest właśnie zę słoika.Mój pirwszy to słoik nakrętka z otworem i knot.Jeżeli knot był luźno to mi buchnęło aż niemało opaliło grzywę.Drugi to słoik ,nakrętka z dziurą ale tym razem na korek np. od wina z dziurą na szklaną rurkę w której CIASNO siedział knot wszystko uszczelniłem cyjanopanem i działa ,ale knot musiał być ciasno inaczej gaśnie i właśnie ten drugi polecam zrobiś samemu przez co będzie się miało satysfakcję że zrobiło się go samemu i ten ,który zrobiłem niedziała wcale gorzej niż kupiony , jeszcze co do więlkości płomienia zależy od średnicy rurki , wielkości knotu i od tego jak ciasno umieszczony jest knot w rurcę

Pozdro Piotr1994

[/b]

25 lut 2009, o 20:44
*

1)Nie kupuj chłamu za 20zł bo Ci się zepsuje w ciągu 2 miesięcy. Dołóż 15-20zł i kup porządną. Np: http://www.allegro.pl/item524241672_wag ... komat.html
Gratis dostajesz alkomat xD

Mam taka wage;) polecam bo jak ja kupilem to zrobilem ze sreberka dla pewnosci kwadracik ktory wazy dokladnie 2g i co jakis czas sprawdzam czy sie nie rozsynchronizowała-->puki co zawsze wazy 2 g;)
a temu alkomatowi nie ufajcie;)

25 lut 2009, o 21:10

Post Waga
Pozwolicie, że się podepnę pod temat, mam zamiar kupić wagę elektroniczną z dokładnością do 1mg czy ta http://cgi.ebay.co.uk/0-001g-20g-Digita ... ms=65%3A12 waga się nadaje ? Czy jest to kompletny szmelc, którym nie warto się interesować ? (dodam, że bardzo zależy mi na oszczędności, a pomyłki rzędu 1-2mg są dopuszczalne!)

5 cze 2009, o 21:11
@MODERATOR

Dolicz przesyłkę i zajrzyj na allegro. I po co ci waga która ma nośność max 20g? Nośność niska, dokładność zbędna-chyba że jesteś jubilerem, cena jak za całokształt za wysoka. Można kupić dobrą wagę z rozsądnymi parametrami w cenie do 80zł więc po co takie coś? Chyba że faktycznie jesteś jubilerem ale oni takich pytań nie zadają na forum chemicznym.

5 cze 2009, o 22:05

Nie jestem jubilerem, potrzebuję takiej dokładności i tyle ;-) Nośność nawet 10 czy 5 gram byłaby dla mnie ok, Na allegro ceny za wagi z taką dokładnością zaczynają się od 300 zł w górę, może 200, czasami...

5 cze 2009, o 22:35

5 cze 2009, o 23:06
@MODERATOR

6 cze 2009, o 11:14
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 21 ]